Bilet de îmbarcare spre… Râşnov şi apoi către Austria, la Viena şi Tirol…
23 February 2019
AUSTRIA: TIROL
23 February 2019

AUSTRIA: VIENA – INIMA VECHII EUROPE

AGrandoare imperială, muzică, edificii superbe, palate minunate, baluri  şi catedrale impunătoare. Aşa se poate caracteriza în câteva cuvinte Viena – inima vechii Europe – care este în acelaşi timp şi oraşul marilor compozitori Mozart, Beethoven şi Strauss. Nici o altă aşezare din lume, nu trăieşte atât de mult din trecut, cum o face Viena. Călătorul nu trebuie decât să se lase învăluit de atmosferă şi, încet, încet, se va simţi la rândul său, cuprins de nostalgia vremurilor apuse.

* * *

Înainte de a pleca în călătoria noastră (pe calea undelor), prin Viena, să aflăm câteva amănunte despre originile acestui minunat oraş. Începuturile sale sunt legate de satul celtic „Vindobana” şi de tabăra militară romană cu acelaşi nume. Documentele, mai atestă faptul că, în jurul anului 100, în apropierea fortului, a apărut un sat, ce mai apoi a avut de suferit de pe urma „Războaielor marcomanice”. Din fericire însă, împăratul Marcus Aurelius, a decis că aşezarea merită o nouă şansă, drept pentru care s-a îngrijit de ruinele acesteia. Astfel, în anul 203, Viena a ajuns să obţină titlul de „municipiu roman”, după care s-a transformat într-un important centru comercial în timpul Cruciadelor, şi a devenit capitală a Sfântului Imperiu Roman, iar mai apoi capitală a Imperiului Habsburgic. Sub controlul Dinastiei de Habsburg, Viena a cunoscut o veritabilă înflorire, ajungând nu doar reşedinţă imperială, ci şi un important centru cultural european. În timpul domniei împărătesei Maria Tereza, iubitoare şi protectoare a muzicii şi a picturii, oraşul a atins apogeul dezvoltării sale, trăind în mare parte (chiar şi în prezent), din strălucirea acelor vremuri.

* * *

Partea veche a Vienei sau „Oraşul Interior” s-a dezvoltat în zona cuprinsă între fortificaţii şi cursul actual al Dunării. În secolul XIX, fortificaţiile au fost înlocuite de cea mai elegantă arteră a capitalei, Ringstrasse (un loc de promenadă, căutat de toţi cei care vizitează Viena). Un bulevard de-a lungul căruia pot fi admirate cele mai reprezentative clădiri, pentru ultimele două secole de istorie ale statului austriac, considerate pe bună dreptate, adevărate operă de artă. În plus cei mai renumiţi designeri, precum şi cele mai mari case de produse de lux din lume, au un magazin pe Ringstrasse.

* * *

Tramvaiul poate fi o cale (sigură şi ieftină) prin care puteţi vizita minunatele monumente de pe Ringstrasse dar şi cartierele periferice ale Vienei. Iar dacă doriţi să vă simţiţi într-o dispoziţie romantică, apelaţi la trăsurile trase de cai, ce pot fi găsite în multe locuri în zona veche a oraşului.

* * *

Viena dispune de un mare număr de obiective turistice şi istorice. Cum ar fi de exemplu palatele: Palatul Hofburg (o clădire imensă în care pot fi admirate apartamentele imperiale, împodobite cu candelabre de cristal de Boemia, un memento al gloriei Imperiului habsburgic), Palatul Albertina (o construcţie vieneză în stil neoclasic, ce adăposteşte una dintre cele mai frumoase şi preţioase colecţii de artă), Palatul Belvedere (plasat în mijlocul unui frumos parc) sau Palatul Schönbrunn (inclus pe Lista Patrimoniul Cultural UNESCO). Acesta din urmă fiind una dintre cele mai căutate atracţii ale Vienei. Comparabil în grandoare cu Versailles, palatul a fost construit la cererea împăratului Leopold I. Cei care îi vor trece pragul vor putea admira camere mobilate în general în stil Roccoco, precum şi pereţi şi tavane care sunt  acoperite de ornamente deosebite. Candelabrele boeme şi porţelanurile albe sunt alte simboluri importante ale palatului. Aici se spune că Wolfganng Amadeus Mozart a susţinut un concert în Sala Oglinzilor, pe când avea doar şase ani.

* * *

Dacă despre Catedrala Sf. Ştefan se spune că este sufletul oraşului, Biserica Votive (aflată în apropierea Universităţii din Viena) este considerată a fi una dintre cele mai importante lăcaşuri de cult în stil neogotic din lume. Cât despre cea mai veche biserică vieneză, aceasta este Biserica Sf. Petru, fondată în anul 792 de Carol cel Mare, aşa cum menţionează şi basorelieful în marmură de pe faţadă.

Nu ocoliţi nici Muzeul de Arte Frumoase, Opera Naţională, Muzeul Trăsurilor, Muzeul de Istorie militară, Casa Mozart, Şcoala Superioară de Călărie sau Trezoreria Imperială.

De asemenea, nu trebuie ignorate nici cramele (în care se serveşte un vin „tânăr”, din cea mai recentă recoltă), ori cafenele, cu atmosfera lor inedită. Când afară plouă, sau este frig şi ninge, nimic nu este mai plăcut decât să-ţi petreci timpul într-o cafenea vieneză, alături de un prieten ori o carte bună. În Viena, cafeneaua este o adevărată instituţie a relaxării, unde nimeni nu se grăbeşte, nici măcar chelnerul. Fiindcă o cafea tare, cu un strat înalt de frişcă, are (printre altele), şi rolul de a-ţi fi, cât mai mult timp alături. Nu ezitaţi să comandaţi împreună cu cafeaua şi ceva dulce. Puţine oraşe din lume se pot ridica la înălţimea devotamentului Vienei faţă de dulcele rafinat. Vienezii adoră să mănânce ceva dulce, făcând-şi timp pentru astfel de gustări, drept pentru care cele mai fine torturi, foitaje ori prăjituri sunt servite împreună cu o ceaşcă de cafea. Uneori, în anumite cafenele, un pianist acompaniază seara şi te face să uiţi de grijile de peste zi, reamintindu-ţi că te afli în oraşul marilor compozitori Mozart, Beethoven şi Strauss.

* * *

Viena este un oraş unde tradiţiile ce au dominat sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, sunt încă vii. Aşa se face că o dată pe an, cu ocazia celebrului Bal al Operei Vieneze, fastul vechii monarhii de pe vremea împăratului Franz Josef, este readus la viaţă. Frumoşii cai lipiţani ce apar în spectacolele de dresaj organizate de Şcoala Spaniolă de Călărie, reprezintă o atracţie deosebită pentru turişti, care devin entuziasmaţi atunci când află, că Viena poate fi vizitată în stilul tradiţional, închiriind o trăsură.

* * *

Despre Viena, trebuie să mai ştiţi şi că a fost oraşul unde, timp de 35 de ani a trăit Ludwig van Beethoven, fapt pentru care, poate fi întâlnit un număr mare de locuri legate de numele său. Dar şi că Wolfgang Amadeus Mozart, în perioada în care a locuit în Viena, a compus (printre altele) şi celebra operă „Nunta lui Figaro”.