Aletsch (Elveția)– cel mai mare ghețar al Europei
29 November 2019
ILUSTRATE DIN CUBA – Habana Compás Dance
14 December 2019

Azi la Radio România Cultural: Călătorie în jurul lumii – Sâmbătă 30 Noiembrie, ora 19.00

Realizator Magdalena Tara

Invitat special

E.S. Domnul  Cord Meier-Klodt Ambasadorul Republicii Federale Germania

9 Noiembrie 2019 – 30 de ani de la caderea Zidului Berlinului: O bucata din zid amplasata in Parcul Academiei Romane

O bucata din Zidul Berlinului a intrat in patrimoniul Academiei Romane, demersurile datorandu-se in mare parte Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale “Ion I.C. Bratianu” al Academiei Romane si Directorului acestui institut prof.univ.dr. Dan Dungaciu. Bucata din zidul original are o inaltime de aproximativ 4 metri si cantareste aproximativ 3,5 tone. Bucurestiul se numara astfel printre marile capitale din lume care expun parti din Zidul Berlinului ca semn al luptei pentru libertate si democratie.

E.S. Domnul Cord Meier-Klodt Ambasadorul Republicii Federale Germania

“Felicitări celor care au inițiat și au pus în aplicare acest remarcabil proiect și multe mulțumiri pentru minunata lor muncă de echipă (coordonată de profesorul Dan Dungaciu).Nu a fost deloc ușor întrucât nu mai  sunt multe asemenea bucăți de zid care să fi rămas. A fost nevoie de o adevărată muncă de detectiv ca să găsim una și apoi să o aducem aici la timp.
Așadar de astăzi, și cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului, Bucureștiul are în sfârșit propria sa bucată originală din Zid. Iar aceasta și-a găsit un amplasament ideal aici, în curtea Academiei Române!
Simbolizează recunoașterea rolului istoric jucat  de bărbați și femei curajoși atât în Capitală cât și în România în ansamblul ei, în lupta pentru libertate, în 1989.

Mai mult decât atât, Zidul și, respectiv, orice mic fragment din acesta, a devenit o imagine emblematică a istoriei mondiale, recunoscută ca atare la nivel internațional.”

Ambasada Germaniei organizează un concURS: „Euforia regăsirii” – straie noi pentru ursul berlinez

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului, Ambasada Germaniei invită toţi elevii şi studenţii cu simţ şi talent artistic din ţară la un concURS pentru conceperea si pictarea de straie noi pentru ursul acrobat „Marele Nolle”. Premiul este în valoare de 500 euro.

Tema concURSului este „Euforia regăsirii”, euforia regăsirii dintre est- şi vest-germani şi dintre Estul şi Vestul Europei în 1989, odată cu căderea Cortinei de Fier.

Apoi ursul în straie noi – acrobatul Marele Nolle –  își va găsi locul la intrarea în Ambasada Germaniei.

Buddy Bears, au fost lansaţi în 2001, ca ambasadori ai toleranţei, păcii şi înţelegerii între popoare.

În 1989, căderea Zidului Berlinului a dat lumea peste cap și a declanșat o transformare care a cuprins întreg continentul. A fost un moment de ruptură, marcat de perspectiva unui nou început și de euforia regăsirii.

La 30 de ani distanță, Ambasada Germaniei la București își propune să readucă în prim-plan entuziasmul și forța acelor vremuri prin intermediul unui simbol al orașului Berlin – ursul. 

La fel ca Germania și România în urmă cu 30 de ani, Marele Nolle s-a dat peste cap și, însuflețit de același elan care a caracterizat vremurile de atunci, vă lansează provocarea de a-l picta și de a reda euforia regăsirii, a unui nou început. Ne dorim ca Marele Nolle să transmită entuziasm și optimism și să ne aducă aminte de energia ascunsă în noi ca cetățeni.

Mai multe informatii puteti gasi accesand link-urile de mai jos:

https://www.facebook.com/102972786445951/posts/2612448172165054/
https://www.facebook.com/AmbasadaGermaniei/videos/1518562588283887/

https://rumaenien.diplo.de/ro-ro/vertretungen/botschaft/-/2265466