LIBAN – PEŞTERA JEITA
28 June 2020
Bilet de îmbarcare spre… Turcia, pentru a vizita oraşul lui Mustafa Kemal (Atatürk – întemeietorul statului turc)
5 July 2020

Bilet de îmbarcare spre… Turcia

sâmbătă, 4 iulie, de la 13,44

Turcia este o ţară cu un potenţial turistic impresionant, unde oamenii sunt de părere că oricât de diferiţi am fi, ne uneşte omenia şi soarta noastră comună pe Pământ, unde creăm şi suntem modelaţi de realitatea ce ne înconjoară. Dacă vă gândiţi să alegeţi sau nu Turcia ca destinaţie de vacanţă, trebuie să ştiţi că teritoriul său a fost în trecut şi este şi în prezent, un punct de confluenţă a mai multor civilizaţii. Drept urmare, veţi găsi aici un Patrimoniul vechi de mii de ani, ce oferă oricărui călător, posibilitatea de a descoperi un trecut glorios. Adăugaţi apoi ospitalitatea generoasă a locuitorilor şi o gastronomie recunoscută la nivel mondial, pentru a înţelege astfel de ce, în această ţară, turismul are o poveste de succes.

* * *

În Turcia, se pot vizita oraşe vechi şi noi, monumente şi muzee, iar la un pahar de ceai poţi vorbi despre fotbal, istorie şi religie. Desigur nu trebuie uitate vestitele preparate turceşti şi relaxarea alături de o narghilea în timp ce gândul îţi zboară la poveşti din vremea sultanilor. Desigur, vă mai puteţi răsfăţa cu o ceaşcă de cafea, amintindu-vă totodată şi despre un obicei, care se poate transforma într-un adevărat test pentru fetele ce urmează să fie peţite.

* * *

Despre peisajul din Turcia, putem să vă spunem în câteva cuvinte, că este ca un covor superb, pestriţ, în care s-a păstrat spiritul secolelor din trecut. Acesta, uneşte trăsăturile caracteristice a trei continente: Europa, Asia şi Africa, iar natura şi fauna sunt parcă mai bogate decât în oricare alt loc. aici, se întâlneşte o schimbare specifică a anotimpurilor, unde păsările migrează de două ori pe an. Astfel, stoluri de berze sau păsări de pradă, se găsesc pe dealurile Çamlica din Istanbul, oferind o privelişte de neuitat. Puteţi admira şi păsările flamingo, care se cuibăresc pe malurile râurilor ce se varsă în Marea Mediterană şi Marea Egee. Acestea, în timpul iernii trăiesc în lacurile saline din interiorul ţării.

Iar dacă într-o seară caldă de mai, alegeţi să vizitaţi Dalyan (sau oricare dintre plajele din această zonă a Mării Mediterane), în mijlocul dunelor de nisip, veţi zări una dintre fiinţele cele mai timide de pe planeta noastră, broasca ţestoasă marină, în timp ce îşi depune ouăle.

* * *

În afară de fauna bogată, Turcia se mândreşte şi cu un număr impresionant de flori, între care se disting în mod special înmiresmaţii trandafirii proveniţi din Îsparta şi desigur, lalelele. Despre acestea din urmă, trebuie să vă spunem că primii lor bulbi provin din Imperiul Otoman şi au ajuns la Viena în secolul al XVI-lea, de unde s-au răspândit în Olanda şi Marea Britanie.

În jurul anului 1634, interesul faţă de lalea a devenit atât de mare, încât în Olanda a apărut noţiunea de „mania lalelelor”, antreprenorii investind în bulbii acestor flori, la fel cum în zilele noastre se direcţionează bani în acţiuni legate de tehnologiile de vârf. Şi în Imperiul Otoman, laleaua a fost simbolul secolului al XVII lea, când la Curtea sultanului, s-a arătat un interes aparte pentru eleganţă şi activităţile de divertisment, perioada respectivă primind numele de „Epoca Lalelei”.

* * *

Există şi o serie de fructe ce sunt originare din Turcia, fiind în prezent răspândite în întreaga lume, precum cireşele, caisele, migdalele şi smochinele.

* * *

Peisajul habitual al Turciei, reprezintă o parte integrantă a culturii acesteia, cercetările ştiinţifice demonstrând cu certitudine că anumite zone, au fost populate acum 9.000 de ani. Iar de cele mai multe ori, în locurile foarte izolate sau greu accesibile (cum ar fi vârfurile înalte ale munţilor sau unele văi adânci şi misterioase), cel ce se aventurează este răsplătit din plin, având impresia că şi-a dat întâlnire cu istoria. 

Şi încă ceva demn de semnalat, este faptul că, până în perioada modernă (care se consideră că ar fi început în anii ’50 ai secolului trecut, odată cu construcţia noilor drumuri), peisajul Turciei apare nemodificat de milenii. Dacă vă uitaţi la o machetă a unei localităţi care datează din jurul anului 7.000 îen. (expusă la Muzeul din Ankara al Civilizaţiilor din zona Anatoliei), veţi găsi o sumedenie de similitudini cu satele din ziua de astăzi.

* * *

În Anatolia, modelul aşezărilor rurale a rămas acelaşi, ca în timpul civilizaţiilor antice. Astfel, nu am greşi dacă am afirma că drumurile parcurse de turişti în prezent, cel mai probabil datează din perioada marilor războaie dintre Est şi Vest, fiind aceleaşi cu traseele pe unde treceau odată chervanele şi mesagerii care duceau mesaje pentru negocieri secrete. Cu siguranţă, că pe un astfel de drum, a fost şi Sfântul Apostol Pavel cu militanţii lui, sau sufiştii ce răspândeau înţelepciunea lor.

* * *

În afară de monumentele istorice impresionante de la Troia, Pergam, Efes, Milet, Didim sau Aspendos, în unele zone de-a lungul coastei anatoliene veţi avea prilejul să vedeţi oraşe scufundate, în apele cristaline ale mării de turcoaz. Iar localnicii vă vor povesti despre piscina Cleopatrei, faimoasele bogăţii ale lui Cresus (rege al Lidiei) ori despre Nodul Gordian pe care numai tânărul Alexandru cel Mare a reuşit să-l desfacă, tăindu-l cu sabia.

* * *

Şi desigur, nu trebuie să uităm că în Turcia există foarte multe monumente ce ţin de credinţe sau de viaţa remarcabilă a unor personalităţi eminente: mânăstiri, mormintele unor eroi ori a sfinţilor care au trăit pe aceste meleaguri, moschei, biserici, ziduri de cetăţi şi palate. Pe pantele munţilor, încă mai pot fi găsite cioburi de vase antice. Şi deseori, în zidurile caselor vechi veţi zări cărămizi luate din ruinele antice. Cât despre peşterile din Kapadokia, au fost folosite de către populaţia locală, până nu demult, drept crame sau beciuri.

* * *

Dacă vreţi să ajungeţi vreodată în Turcia, trebuie să mai ştiţi şi că punctele cheie sunt cele trei mari oraşe: Istanbul, Ankara şi Izmir. Aici (precum şi în alte oraşe mari), veţi găsi o gamă variată de muzee şi monumente istorice, restaurante şi taverne încărcate de istorie, magazine de bijuterii, ateliere de meşteşuguri şi artă, precum şi numeroase locaţii unde se vând haine din piele şi covoare. Iar dacă faceţi parte însă dintre cei care preferă zonele mai puţin aglomerate, cum ar fi de exemplu Kuşadası, să nu credeţi că în astfel de locuri vă veţi plictisi. Cu siguranţă Bazarul (ne lipsit din nici o aşezare turcească), Dolmuşurile (vehicule de transport gen maxi-taxi) şi micile străduţe întortocheate cu case vechi şi băi publice, or să vă rămână în memorie.

* * *

Şi parcă o vizită în Turcia fără o şedinţă cât de mică de cumpărături, nu are nici un farmec, aşa că nu uitaţi să vă rezervaţi ceva timp pentru un drum prin bazare sau magazine. De altfel, cel mai mare oraş al ţării, Istanbul, este cunoscut drept paradisul comercianţilor. Aici veţi găsi un număr mare de mall-uri, alături de Marele Bazar (Kapalı Çarşı) cu peisajele sale în stil medial şi Bazarul Egiptean (de mirodenii). Dar mai multe amănunte vă vom spune atunci când vom ajunge în fosta capitală a Imperiului Otoman.

Vasilescu Gabriela