”Realities” pentru românii preocupați de ”realitatea virtuală”
10 April 2017
Agonia Marii Bariere de Corali
11 April 2017

Bine ați venit în realitatea virtuală

După unele studii piața pentru realitatea virtuală, este estimată să ajungă la valoarea de 250 de miliarde de dolari în următorii patru ani. Deja, realitatea virtuală a început să depășească zona divertismentului și să își găsească aplicații în industria design-ului, a medicinei, turismului, sau educației,  etc. Pare că este doar o chestiune de timp, când realitatea virtuală, va deveni uzuală pe scară largă. 

Centrul International de Cercetare si Educatie in Tehnologii Inovativ Creative a găzduit recent o întâlnire a asociației Realities. O comunitate pentru specialiști dar și pentru companii preocupate de dezvoltarea de aplicații care folosesc realitatea virtuală și realitatea augmentată. O tehnologie relativ nouă despre care pasionații de jocuri pe calculator cunosc destul de multe, dar care își caută aplicații mai ”serioase” în afara spațiului de divertisment în care s-a consacrat.
George Crețu este ghidul meu, și mă conduce prin interiorul unui ansamblu rezidențial virtual, conceput pentru a prezenta cât mai realist viziunea sa arhitecturală asupra caselor. Vedeți este deja un paradox: o lume virtuală care prezintă cât mai realist, lumea reală.  George este cât se poate de real, este arhitect și m-a invitat la un tur virtual, ghidat ,prin unul din apartamentele  puse la vanzare de un dezvoltator imobiliar. Asta e una din aplicațiile pe care realitatea virtuală le poate avea. 
Se va putea trăi complet imersat într-o realitate virtuală? Da.  Există pericolul alienării, a pierderii simțului realității în care trăim? Da. Așa afirmă Marius Hodea, artist vizual, doctorant la Universitatea Națională de Arte cu o temă legată de imagine în realitatea virtuală.
 
Interviu cu George Crețu – arhitect și Marius Hodea – artist vizual, drd. la Universitatea Națională de Arte.