BOLIVIA
21 October 2017
Bilet de îmbarcare spre… Apuseni şi mai apoi către Bolivia, la Sucre
22 October 2017

BOLIVIA: LA PAZ – GHEŢARI ŞI PĂDURI TROPICALE

Se spune că în nici o altă metropolă din lume, nu se înregistrează diferenţe atât de pronunţate de climă, vegetaţie şi altitudine, cum se întâmplă în La Paz. Contrastul dintre monotonul podiş Altiplano şi impunătorul lanţ muntos Cordillera Real, lasă celui a fost în aceste locuri, impresii de neuitat. Deasupra depresiunii în care s-a dezvoltat oraşul, se ridică maiestuos masivul Illimani, unul dintre giganţi muntoşi ai planetei.

În zona din preajma oraşului La Paz, pot fi întâlniţi concomitent, palmieri şi gheţari, păduri pluviale tropicale şi deşerturi. Amerindienii în costume tradiţionale, care reprezintă majoritatea populaţiei în La Paz, dau la rândul lor locului, un colorit deosebit.

 

* * *

 

Oraşul La Paz a fost fondat în ziua de 20 octombrie a anului 1548, de către spaniolul Alonso de Mendoza, care a denumit atunci aşezarea „Ciudad de la Nuestra Señora de la Paz”. O lungă perioadă de timp, locul s-a dezvoltat cu succes, datorită bogăţiilor naturale, aparent inepuizabile, extrase de amerindieni din mine. Fiindcă trebuie spus că Bolivia, a fost exploatată de cantitatea imensă de argint pe care o avea de oferit, ea fiind la un moment dat una dintre cele mai importante surse pentru Spania.

Şi cu toate că au trecut printr-o perioadă dificilă (când au înregistrat o decădere mare din punct de vedere economic), atât ţara cât şi oraşul La Paz au reuşit şi s-au redresat la sfârşitul secolului XIX, atunci când preţul aurului a crescut considerabil. Astfel aşezarea a început să renască (şi de data aceasta tot de pe urma bogăţiilor sale naturale), La Paz intrând din acel moment într-o competiţie directă cu capitala Boliviei, Sucre.

 

* * *

 

Fiind un amestec perfect de tradiţie şi modernism, La Paz reuşeşte prin multiplele sale faţete, să adune oameni din toate colţurile lumii, cu poveşti şi cu stiluri de viaţă diferite. Muzeele, bisericile şi Casa Parlamentului, toate amintesc de trecutul istoric, în timp ce muzicanţii ambulanţi şi numeroasele restaurante aduc în prim plan prezentul.

Cât despre centrul istoric al oraşului La Paz (care datează din perioada colonială), acesta se găseşte la mai puţin de 500 de metri de marginea unui podiş. Ceva mai jos, pe terenuri cu o climă simţitor mai blândă, pot fi zărite cartierele protipendadei.

* * *

În La Paz, merită să vizitaţi Piaţa Murillo (aflată în centrul oraşului), unde se găseşte Catedrala, una dintre cele mai importante clădiri. Construcţia este formată dintr-un dom uriaş, cu tavane înalte şi ziduri solide. Piaţa din jurul Catedralei este plină de culoare şi deosebit de animată. Dacă vă doriţi nişte poze minunate pentru albumul de călătorie, cumpăraţi de la vânzătorii ambulanţi seminţe pentru a le arunca mai apoi zecilor de porumbei grupaţi dornici să vă înconjoare.

În apropierea Pieţei Murillo se găseşte încă o piaţă, numită Piaţa Vrăjitoarelor, în care se vând tot felul de ierburi şi ingrediente magice, precum şi talismane despre care se spune că feresc lumea de spiritele malefice.

 

* * *

 

Biserica San Francisco (o bijuterie a arhitecturii coloniale), Muzeul de Arheologie (cu vestigii din perioada precolumbiană), Muzeul de Etnografie şi Folclor (unde pot fi admirate colecţii unice de ţesături tradiţionale), Reşedinţa Marchizului de Villaverde, Muzeul Frunzei de Coca (dedicat rolului pe care planta îl joacă în istoria şi folclorul regiunii), Piaţa de Flori (unul dintre cele mai frumoase locuri din La Paz, ce farmecă turiştii prin diversitatea de culori şi parfumuri) sau impresionanta Vale a Lunii, sunt şi ele obiective turistice pentru care merită să vă faceţi timp a le vizita.

La fel de interesant de văzut este şi Muzeul Tambo Quirquincho, dedicat femeii din La Paz, unde sunt expuse măşti de carnaval, costume tipice, o bogată colecţie de poze, cărţi vechi, obiecte din argint şi piese de artă contemporană.

 

* * *

 

Dacă vă aflaţi printre turiştii pasionaţi de cumpărături, este obligatoriu să ajungeţi în Piaţa 16 iulie, ce se află în Cartierul Ceja. Aici se pot achiziţiona la preţuri deosebit de avantajoase, tot felul de produse, de la haine, obiecte de artizanat, bijuterii sau mâncare.

Nu ezitaţi atunci când mergeţi prin pieţe, să degustaţi şi preparatele culinare tradiţionale ale localnicilor, care prin felul în care se îmbracă, oferă întregii aşezări, o imagine de neuitat. De exemplu, în La Paz obiceiul femeilor de a purta câteva fuste, una peste alta, este un simbol al bunăstării. Cavalerii dornici de însurătoare, pot estima astfel de la prima întâlnire averea alesei, în funcţie de cantitatea de material în care este înfăşurată.