Bilet de îmbarcare spre…satele săseşti şi mai apoi… către Slovacia, la Bratislava şi Brezno
9 December 2018
BREZNO
9 December 2018

BRATISLAVA 2

Bratislava, capitala Slovaciei, este una dintre cele mai tinere capitale europene. Şi chiar dacă oraşul a trecut prin nenumărate dezastre naturale (cum ar fi de exemplu cele două Războaie Mondiale, inundaţii sau incendii), aşezarea a supravieţuit timpului şi a reuşit chiar să înflorească. Dovada constă în numeroasele monumente, ridicate acum câteva sute de ani, dar şi în clădirile contemporane care, îmbinate creează o frumoasă imagine dintre vechi şi nou. O parte din aceste construcţii sunt deosebit de importante nu doar pentru Bratislava, ci şi pentru întreg patrimoniul cultural al ţării.


Bratislava se ridică pe malurile Dunării, la poalele Carpaţilor Mici, nu departe de graniţa dintre Slovacia şi Austria. Un simbol al oraşului poate fi considerat Hrad-ul, un castel medieval plin de istorie, ce datează din secolul XII. Turiştii care îi trec pragul sunt fascinaţi de frumuseţea lui exterioară, dar şi de camerele prezente în interiorul său. În plus, panorama oferită de cele patru turnuri, este şi ea extraordinară. Şi asta nu este tot. Turnul Coroanei (cel mai important turn al castelului), pune la dispoziţia vizitatorilor, celebrele bijuterii ale Coroanei.
Hadr-ul (aşa cum mai este denumit castelul, pentru a-l deosebi astfel de cealaltă fortăreaţă a oraşului, Devin) a fost construit în stil gotic renascentist, iar zidurile sale încă mai păstrează amprenta bătăliilor ce au avut loc aici de-a lungul timpului. Clădirea conţine trei porţi: Poarta Viena (creată în 1712), Poarta Sigismund (cea mai veche, realizată în secolul XV) şi Poarta Nicolae. Cât despre curtea castelului (ce se întinde pe o suprafaţă de teren apreciabilă, împărţită la rândul ei în trei zone: Curtea Leopold, Curtea de Onoare şi Bastionul Lugiland), putem spune că ea găzduieşte Biserica Sfântului Salvador (ridicată în secolul IX) şi este totodată şi locul preferat unde se organizează cele mai importante festivaluri şi concerte din Bratislava.


Şi dacă tot aţi ajuns în Bratislava, rezervaţi-vă ceva timp şi pentru a vizita Poarta Sfântului Mihail (aflată în zona de nord), o construcţie medievală uimitoare a cărei istorie datează de pe la sfârşitul secolul XIII, fiind astfel cea mai veche poartă a oraşului (de altfel celelalte trei porţi ale aşezării în prezent nu mai există). Primul document scris cu privire la existenţa sa, este din 1411.
Construită în piatră iniţial în stil baroc, ea a fost restaurată în secolul XVIII, adoptându-se stilul gotic, o transformare care însă nu i-a răpit din frumuseţe. Turnul porţii (cu o înălţime de peste 50 de metri) adăposteşte Muzeul Armelor.


În Bratislava, printre preferinţele turiştilor mai amintim şi Biserica Albastră (închinată Sfintei Elisabeta), Muzeul Farmaciei, numeroasele statui din bronz (ce pot face obiectul unor minunate poze pentru albumul de concediu), Palatul Palffy, Muzeul Ceasurilor, Palatul Camerei Regale (ce găzduieşte Biblioteca Universitară), Piaţa Principală (un loc frumos de promenadă, în care adesea sunt organizate concerte şi expoziţii temporare ale artiştilor slovaci) sau Universitatea Istropolitana. Aceasta din urmă a fost ridicată la cererea lui Matei Corvin, fiind prima instituţie de învăţământ din Slovacia.