Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 10 iunie 2021 – În cercetare, în America, ”nimeni nu-ți spune ”nu” dacă ai o idee care sună cât de cât plauzibil.”
10 June 2021
SF-ul în istoria literaturii (4)
11 June 2021

Buletin cosmic – NASA a anunțat finanțarea a două misiuni de explorare a planetei Venus, pentru anul 2029

 

11 iunie 2021

Știrile pe larg pot fi urmărite pe site-ul www.parsec.ro actualizat de Claudiu Tănăselia.

  • NASA a anunțat misiunile din programul Discovery pe care le va finanța complet: DAVINCI+ (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging Plus) și VERITAS (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography, and Spectroscopy). Prima va pătrunde în atmosfera ostilă a lui Venus pentru o studia mai bine, în timp ce a doua misiune va studia suprafața planetei. Din păcate, asta înseamnă că nu vor mai fi finanțate misiunile spre Io (Jupiter) și Triton (Neptun), parte a aceluiași program de finanțare. DAVINCI+ și VERITAS vor primi fiecare câte 500 de milioane de dolari și vor fi lansate spre Venus între 2028-2030. Ambele sonde urmează să fie construite de Lockheed Martin. În 2009 am participat la un workshop organizat la Johnson Space Center, unde se discuta despre o viitoare misiune Flagship spre Venus (cu un buget mai generos decât misiunile Discovery, o misiune mai complexă, cu mai multe componente), însă acest tip de misiune nu a mai fost finanțat (au fost, în schimb finanțate misiunile Curiosity, Perseverance și Europa Clipper de atunci), dar cred că puținii specialiști în planeta Venus prezenți la acel workshop sunt astăzi fericiți pentru că Venus va primi nu una, ci două misiuni (majoritatea datelor științifice de pe Venus le avem de la sondele sovietice).
  • Cosmonauții Oleg Novitski și Piotr Dubrov au efectuat miercuri, 2 iunie, începând în jurul orei 09:00 ora României, cea de-a 238-a activitate extravehiculară de la bordul Stației Spațiale Internaționale (a 48-a activitate extravehiculară rusă). Cei doi cosmonauți au pregătit modulul Pirs pentru despărțirea de Stația Spațială Internațională, care va avea loc în această vară, pentru a face loc mult mai încăpătorului modul Nauka. Nauka este pregătit pentru a fi lansat spre ISS în jurul datei de 15 iulie. Activitatea extravehiculară a durat 7 ore și 19 minute. Următoarele două activitatăți extravehiculare vor avea loc din sectorul american și vor fi dedicate instalării a două panouri solare noi, care au ajuns la bordul ISS cu capsula Dragon în urma lansării din 3 iunie.
  • India se pregătește să devină a 4-a țară care să lanseze astronauți pe orbită prin forțe proprii: programul Gaganyaan, lansat în 2018, a fost încetinit de pandemia de covid-19, dar viitorii astronauții indieni continuă să se antreneze la Moscova. Până la finalul acestui an este programată o lansare a unei capsule fără echipaj la bord (misiunea Gaganyaan-1), folosind o rachetă proprie GSLV Mk.3 (cel mai puternic propuslor indian), care va fi urmată anul viitorul de un al doilea test (Gaganyaan-2). Dacă totul decurge bine, este posibil ca până la finalul anul viitor să aibă loc misiunea Gaganyaan-3, prima misiune indiană cu un echipaj la bord.
Foto: https://www.flickr.com/photos/thom_astro/51222768969/ (Oleg Novitski, în timpul activității extravehiculare din 2 iunie, fotografiat de astronautul francez Thomas Pesquet), sursa: Thomas Pesquet/ESA/NASA
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și coodonată de Mihaela Ghiță