Azi la Radio România Cultural: Idei în nocturnă – Diaspora – ”STOP CANCER”
16 May 2019
Ana Aslan – unul dintre pionierii gerontologiei mondiale
20 May 2019

Ce sunt fluidele magnetice?

La sfârșitul anilor ’70, când, chiar și pe plan mondial, subiectul era unul de pionierat, la Iași exista un colectiv, în cadrul Centrului de Cercetări de Fizică Tehnică, care studia și producea fluide magnetice. O invenție care ar fi trebuit să rezolve problema combustibilului lichid, pentru propulsarea rachetelor în cosmos.

Această aplicație a lichidelor magnetice, a fost abandonată, de NASA, acolo unde ele au fost inventate, dar, fluidele magnetice au deja aplicații revoluționare în etanșare și acum se studiază folosirea lor pentru medicină, în dirijarea și eliberearea citostaticelor exact în tumoare. 

Ce sunt fluidele cu proprietăți magnetice si cum se obțin ele, ne explică academician Ladislau Vekaș, directorul Centrului de Cercetari Tehnice Fundamentale și Avansate de la Timișoara, unde aceste fluide magnetice se studiază încă, pentru aplicații în structurile construcțiilor, in vederea  amortizării vibrațiilor în timpul cutremurelor. 

Interviu cu academician Ladislau Vekaș, directorul Centrului de Cercetari Tehnice Fundamentale și Avansate de la Timișoara

Realizator Mihaela Ghiță

Sursa Foto: https://en.wikipedia.org/wiki/Ferrofluid