Azi la Radio România Cultural: World Music – Fela Kuti
22 October 2016
PORTRET: Ionel Tudor – dirijorul Big Band-ului Radio
22 October 2016

Centrul Național al Dansului București găzduiește prima Bienală Regională de Coregrafie

‘RE//Dance’, ediția-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie, va avea loc între 1 și 6 noiembrie 2016 și va include spectacole și performance-uri din 6 țări din Europa Centrală și de Est, printre care și România.

Centrul Național al Dansului București (CNDB) și East European Performing Arts Platform/EEPAP (Polonia) organizează între 1 și 6 noiembrie 2016 ediția-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie — primul eveniment de profil dedicat dansului contemporan din Europa Centrală și de Est—, intitulată ‘RE//Dance’.

Ediția-pilot va include spectacole și performance-uri din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Ungaria și România și va fi curatoriată de Iulia Popovici, critic și curator, și de Marta Keil și Goran Injac, în calitate de co-curatori. Partenerul instituțional al primei Bienale Regionale de Coregrafie este Mladinsko Gledali?če Ljubljana (Slovenia).

‘Ediția din 2016 a Bienalei Regionale de Coregrafie e una pilot, e mai ales o întîlnire — a publicului cu artiști și tipuri de coregrafie în același timp noi și familiare, din Bulgaria, Cehia, Croația, Polonia, Ungaria (și, evident, România), a scenei locale cu producători și artiști est-europeni, a teoreticienilor cu practicienii’, spune Iulia Popovici.

‘În timpul acestei întâlniri de o săptămână, vrem să spunem și să schimbăm povești: despre arhive și efemerul corporal, despre cum și unde se naște coregrafia contemporană, despre grup și individ, spațiu public și spațiu performativ, despre ce înseamnă să faci și ce înseamnă să privești dans contemporan. Va fi o bienală în care să experimentăm coregrafierea unui împreună’, adaugă curatoarea ‘RE//Dance’.

‘De ce o bienală a coregrafiei contemporane, într-o epocă în care festivalurile se țin lanț? Pentru publicul românesc, pentru publicul curios, pentru publicul de dans contemporan, pentru publicul CNDB. De ce? Pentru că aceste publicuri sunt mai greu de deplasat și e mai ușor să deplasezi sferele creative din țările partenere. Ne interesează în mod special acest schimb de contexte și idei care, pentru specialiști, par foarte asemănătoare.

Sala Stere Popescu va fi, sunt sigură, neîncăpătoare, dar numai așa vom putea lua pulsul pentru pregătirea edițiilor viitoare. Iar până la ediția din 2019 sperăm să ajungă de talia Bienalei de la Lyon, cu atât mai mult cu cât sperăm că va avea loc în proaspăt inaugurata Sală Omnia. Ediția-pilot din 2016 prezintă șase zile de spectacole inedite (one-time only!), dezbateri și mese rotunde ce se adună sub ideea de legitimare a dansului contemporan în regiunea est-europeană. Cu toate acestea, selecția nu este făcută tematic și e important să spunem că a fost făcută pornind de la propunerile partenerilor’, declară Vava Ștefănescu, managerul CNDB.

Programul ediției-pilot a Bienalei Regionale de Coregrafie este următorul:

1 noiembrie, ora 19.30: ‘Roberta Again’ (Croația), de/cu Roberta Milevoj

2 noiembrie, ora 19.30: ‘Total Damage’ (Bulgaria), de Ani Vaseva (grupul Metheor)

3 noiembrie, ora 19.30: ‘COREGRAFIE DE GRUP’ (România), de Mihaela Dancs

4, 5, 6 noiembrie, între orele 10.00 și 21.30, cu o pauză între 14.00 și 15.30: ‘The Stranger Gets a Gift Service — Interruptor’ (Cehia), de Cristina Maldonado

4 noiembrie, ora 19.30: performance/joc ‘How to Make a Biennial Festival with 100 Euros and 1.000.000 Euros’, de Ivana Vaseva și Biljana Tanurovska-Kjulavkovski

5 noiembrie, ora 17.00: Masă rotundă East European Performing Arts Platform/EEPAP, cu Iulia Popovici

5 noiembrie, ora 19.30: ‘Mothers of Steel’ (Polonia/România), de Agata Siniarska și Mădălina Dan

6 noiembrie, ora 17.00: Performing lecture Agata Siniarska (Polonia)

6 noiembrie, ora 19.30: ‘There’s an Elephant in Every Room…’ (Ungaria), de László Fülöp

6 noiembrie, ora 21.30: concert/performance ‘The Great Scheme Of Things’ (România), de Fierbințeanu

Mai multe informații despre spectacole, în curând, pe www.regionalchoreographybiennale.com.

Toate evenimentele din ‘RE//Dance’ — Bienala Regională de Coregrafie vor avea loc la Sala Stere Popescu de pe Bulevardul Mărășești 80-82. Accesul la spectacole și performance-uri costă 25 de lei (preț întreg) sau 15 lei (preț redus), iar la evenimentele conexe (‘How to Make a Biennial Festival with 100 Euros and 1.000.000 Euros’, masa rotundă EEPAP și lecture-ul Agatei Siniarska) intrarea este liberă. Bilete online pe www.kompostor.ro.

East European Performing Arts Platform/EEPAP (Polonia), co-organizator al Bienalei Regionale de Coregrafie, este un proiect inițiat în 2011 de Culture.pl în cadrul președinției poloneze a Consiliului European. Din 2012, proiectul e efectuat în cooperare cu orașul Lublin și își propune dezvoltarea artelor performative în Europa Centrală și de Est, numărând printre membri 18 țări din regiune, printre care și România. EEPAP este susținut de institutul Adam Mickiewicz și de orașul Lublin.

Mladinsko Gledali?če Ljubljana (Slovenia) a fost fondat în 1955, devenind primul teatru profesionist din Slovenia destinat copiilor și tinerilor. În anii ’80, Mladinsko a fost transformat treptat într-un spațiu care combină în mod interdisciplinar cercetarea în domeniul teatrului cu tematizarea subversivității politice.

‘RE//Dance’ — Bienala Regională de Coregrafie este un eveniment organizat cu sprijinul Centrului Ceh și al Institutului Polonez și în parteneriat cu Hotel Duke.

Mulțumiri speciale Teatrului Excelsior.

Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, czech-it, RFI România, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Graphic Front, Umblat.ro