Buletin cosmic – Sonda CAPSTONE are probleme
8 July 2022
Idei în nocturnă. Diaspora. Dincolo de granițe – 14 iulie 2022 – Cristinel Diaconu: Investițiile în inteligență sunt, pe termen lung, cele mai rentabile!
14 July 2022

Cercetătoarea Anca Vasiliu, câștigătoarea Grand Prix de Philosophie 2022: ’’Nimeni nu poate înțelege ce se întâmplă în celălalt, așa că fiecare își trăiește existența singur’’ 

De 32 de ani locuiește și își trăiește pasiunea pentru filosofie, cercetare și viața academică în Franța. Este doctor în filosofie, profesor de filosofie în cadrul Universității Sorbona, director de cercetare, îndrumător de doctorate și, de 24 de ani, cercetător în cadrul Centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa.

De curând, Anca Vasiliu a primit Marele Premiu pentru Filosofie pe anul 2022 din partea Academiei Franceze, o distincție care o poziționează printre cei mai importanți filosofi francezi. Paul Ricoeur, Emmanuel Levinas sau Gilles Deleuze se numără printre ei. Un premiu la care mărturisește că nu a visat, dar care îi conferă încredere, o încredere necesară, chiar și după atât de mulți ani de performanță științifică. Premiul acesta este un semn bun al faptului că trăim într-o lume care dincolo de frontierele lingvistice și geografice tinde către umanitate, către unitate, crede Anca Vasiliu. ’’Întotdeauna am spus că am două vieți, viața din România și viața din Franța. Dar nu am vrut niciodată să dau la o parte prima mea viață. Am luat cu mine această moștenire din România și am continuat să lucrez fără să întorc spatele locului de unde am venit.’’

 

Andra Petrariu a stat la povești cu Anca Vasiliu despre cele două vieți pe care le-a trăit până acum, despre calea cercetării și prețul pasiunii care trebuie plătit pentru a face performanță filozofică în Franța.
 
Varianta completă a interviului poate fi ascultată aici.