Spectacolul „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind – Timișoara
13 November 2016
RESPIR SHAKESPEARE – Ediţia a 7-a!
14 November 2016

CinePOLSKA – filme poloneze la București

Cele mai interesante filme poloneze, premiate în ultimele luni în Polonia și în lume, vor putea fi vizionate la București, între 18 și 27 noiembrie, în cadrul festivalului CinePOLSKA, care va fi inaugurat de un concert energic de jazz în interpretarea cvintetului Wojtek Mazolewski. O noutate a festivalului va fi programul pentru copii.

Filmele prezentate anul acesta la ediția 12 a CinePOLSKA au fost apreciate de juriile multor festivaluri și de către criticii de film și, ceea ce este cel mai important, au atras în sălile cinematografelor poloneze și europene numeroși spectatori. Motto-ul festivalului, care se va desfășura la cinematograful Elvire Popesco, este „Istorii din prezent”.

– Proiecțiile de filme din cadrul CinePOLSKA vor avea loc în zilele de 19-20 noiembrie și 25-27 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu (bd. Dacia nr. 77). Intrarea se va face pe bază de bilet.
– Programul pentru copii va avea loc pe 27 noiembrie. Proiecția de film se va desfășura la cinematograful Elvire Popesco, iar atelierul de animație – la mediateca Institutul Francez (bd. Dacia nr. 77).
– Concertul cvintetului Wojtek Mazolewski va avea loc pe 18 noiembrie, în Control Club (str. Constantin Mille nr. 4), iar intrarea va fi liberă.
– Biletele pentru filme pot fi achiziționate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco, de la librăriile Kyralina, Anthony Frost, Hecate și Humanitas, în timpul programului cu publicul și în limita locurilor disponibile, precum și online pe elvirepopesco.ro.
– Participarea la atelierul de animație pentru copii se face pe bază de înscriere pe pagina www.culturapoloneza.ro începând cu 14 noiembrie.
– Filmele vor avea subtitrare în limba română, iar filmele pentru copii vor fi dublate în limba română.

CINEPOLSKA – Istorii din prezent

Cele mai interesante filme din Polonia

 

18-20.11.2016

25-27.11.2016

 

 

LOCAȚII:

Cinema Elvire Popesco – bd. Dacia nr. 77

Clubul Control – str. Constantin Mille nr. 4

Institutul Francez – bd. Dacia nr. 77

 

PROGRAM:

18.11.2016, ora 20.30, Clubul Control – concert WOJTEK MAZOLEWSKI QUINTET

19.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco – deschiderea proiecțiilor de film CinePolska: EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII

20.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco – TRUPUL

25.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco – ANATOMIA RĂULUI

26.11.2016, ora 18.00, Cinema Elvire Popesco – VACI MAI SUNT FETELE MELE

26.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco – ÎNSTRĂINARE

27.11.2016, ora 10.30, Institutul Francez – ATELIER DE ANIMAȚIE PENTRU COPII

27.11.2016, ora 15.30, Cinema Elvire Popesco – CLUBUL HOINARILOR ȘI SECRETUL BUNICULUI IERONIM (film pentru copii)

27.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco – STATELE UNITE ALE IUBIRII

 

 

18.11.2016, ora 20.30, Clubul Control

 

CONCERT WOJTEK MAZOLEWSKI QUINTET

Intrare liberă

 

Wojtek Mazolewski Quintet este de mulți ani în topul preferințelor publicului de acasă, dar și din restul Europei, fiind considerat un fenomen. Concertele sold out, ovațiile la scenă deschisă, cronicile laudative au însoțit turneul de promovare a ultimului lor album „Polka”. Personalitatea carismatică a liderului formației, ingeniozitatea cu care muzicienii polonezi folosesc influențe din diferite stiluri muzicale, bucuria de a cânta și de a comunica i-au adus cvintetului un număr mare de admiratori mai ales din rândul publicului tânăr. Cvintetul a concertat deja pe marile scene europene din Franța, Germania, Ungaria, Cehia, Turcia, dar și în India sau Japonia.

Formația face parte din distribuția filmului „Excentricii. Pe partea însorită a străzii” în regia lui Janusz Majewski, care va deschide proiecțiile CinePolska de la cinematograful Elvira Popescu pe 19 noiembrie. Muzicienii interpretează în film piese celebre aparținând unor mari legende ale jazzului din perioada anilor ’50.

În cadrul concertului din clubul Control, formația va interpreta compoziții prezentate în film, dar și piese de pe ultimul său album, „Polka”.

  • Wojtek Mazolewski – contrabas
  • Joanna Duda – clape
  • Oskar Török – trompetă
  • Marek Pospieszalski – tenor saxofon, clarinet
  • Jakub Janicki – tobe

 

 

19.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco

 

EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII / Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy

Polonia, 2015, 112 min., comedie

Regia: Janusz Majewski

Scenariul: Włodzimierz Kowalewski

Distribuția: Maciej Stuhr, Natalia Rybicka, Sonia Bohosiewicz, Anna Dymna ș.a.

subtitrare în limba română

La sfârșitul anilor cincizeci, Fabian, emigrant de război, jazzman și  dansator de succes se întoarce acasă din Anglia. Împreună cu un grup de muzicieni amatori înființează un big band de swing, care câștigă repede aprecierea publicului. La scurt timp, vedeta formației devine Modesta, alături de care Fabian începe să trăiască o frumoasă poveste de dragoste. Ca rege și regină ai muzicii swing, aceștia pornesc în turneu prin Polonia, viața lor părând desprinsă din filmele hollywoodiene. Într-o zi, însă, Modesta dispare.

„Excentricii”, a cărui acțiune se desfășoară pe ritmul unor hituri aparținând celor mai mari legend ale jazzului, este o adaptare strălucită a romanului omonim de Władysław Kowalewski. Este apologia libertății artistice cu care erau asociate muzica jazz și swing în perioada realității mohorâte a Poloniei anilor 50. Majewski vorbește despre vise și nostalgia după cultura vestică prin intermediul unor standarde muzicale, prezentând astfel ipostaze necunoscute ale epocii. Un film extraordinar. – Małgorzata Steciak, „Stopklatka”

 

 

20.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco

 

TRUPUL / Body/Ciało

Polonia, 2015, 90 min., dramă

Regia: Małgorzata Szumowska

Scenariul: Małgorzata Szumowska, Michał Englert

Distribuția: Janusz Gajos, Maja Ostaszewska, Justyna Suwała, Ewa Dałkowska ș.a.

subtitrare în limba română

Polonia, în zilele noastre. Un procuror cinic și fiica sa, care suferă de anorexie încearcă, fiecare în felul său, să se regăsească după moartea tragică a persoanei iubite. Atunci când, într-o zi, terapeutul fetei le spune că persoana decedată a luat legătura cu ea și vrea să le transmită un mesaj, aceștia vor fi obligați să-și revizuiască concepțiile cu privire la viață și moarte.

 

Szumowska pune față în față trei abordări complet diferite despre viață, singurătate și corp. Cea a fiicei anorexice, care se îndepărtează de mediul social prin toate mijloacele posibile. A tatălui care nu reușește să comunice cu fiica sa și care-și îndeplinește sarcinile profesionale fără nicio urmă de emoție. Și, în cele din urmă, a femeii de vârstă mijlocie, care trăiește într-o lume doar a ei și care nu reușește să treacă peste pierderea suferită în trecut. – Łukasz Rogojsz, „Newsweek Polska”

Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cea mai bună regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2015.

 

 

25.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco

 

ANATOMIA RĂULUI / Anatomia zła

Polonia, 2015, 122 min., thriller

Regia și scenariul: Jacek Bromski

Distribuția: Krzysztof Stroiński, Marcin Kowalczyk, Piotr Głowacki, Andrzej Seweryn ș.a.

subtitrare în limba română

Un asasin plătit, cunoscut sub pseudonimul Lulek, este eliberat condiționat din închisoare. La scurt timp, procurorul care a contribuit la arestarea lui îi face o propunere de nerefuzat. În schimbul unei sume mari de bani și posibilitatea de a pleca din țară, Lulek trebuie să-l lichideze pe comandantul Biroului Central de Investigații. Lulek acceptă provocarea, însă, având probleme cu vederea, îi cere ajutorul lui Staszek, un lunetist dat afară din armată pentru uciderea unor civili în Afganistan. Recompensa promisă: întoarcerea în armată, de această dată în serviciul de contraspionaj.

 

Cel ce ridică sabia, de sabie va muri. Cel mai recent film al lui Jacek Bromski seamănă puțin cu tragedia greacă, în care destinul este de-a dreptul implacabil. Odată ce ai apăsat pe trăgaci, nu mai există cale de întoarcere. „Anatomia răului” prezintă o Polonie ocupată de cancerul corupției. Răul este pretutindeni, nu există personaje pozitive; la un moment dat, toți au meritat un glonț în cap sau o coasă sub coaste. Nu există salvare și speranță. – Krzysztof Połaski, „Telemagazyn”

 

 

26.11.2016, ora 18.00, Cinema Elvire Popesco

 

VACI MAI SUNT FETELE MELE / Moje córki krowy

Polonia, 2015, 88 min., dramă, comedie

Regia și scenariul: Kinga Dębska

Distribuția: Agata Kulesza, Gabriela Muskała, Marian Dziędziel, Marcin Dorociński ș.a.

subtitrare în limba română

Marta este o actriţă de succes care nu îşi poate pune ordine în viaţă, crescându-și singură copilul. Spre deosebire de sora sa dominatoare, Kasia este sensibilă şi expansivă. Lucrează ca învățătoare, căsnicia ei este departe de a fi ideală. Cele două surori nu se înţeleg foarte bine, însă îmbolnăvirea neaşteptată a mamei le obligă să coopereze, mai ales că trebuie să aibă grijă şi de tatăl lor drag, dar uşor despotic.

Kinga Dębska vorbește despre situații cunoscute probabil tuturor. Toată lumea s-a confruntat sau se confruntă cu pierderea unei persoane dragi. Filmul este foarte autentic în această privință; așteptarea tensionată pe holul spitalului, rugăciunea pentru sănătate, ritualurile șamanice și sfaturile vracilor, și în cele din urmă discursul funerar – toate sunt situații din viața reală. – Krzysztof Połaski, „Telemagazyn”

Filmul a câștigat Premiul publicului la Festivalul Ceau, Cinema! de la Timișoara, ediția 2016.

 

 

26.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco

 

ÎNSTRĂINARE / Obce niebo

Polonia, Suedia, 2015, 107 min., dramă, thriller

Regia: Dariusz Gajewski

Scenariul: Dariusz Gajewski, Michał Godzic

Distribuția: Agnieszka Grochowska, Bartłomiej Topa, Barbara Kubiak, Ewa Fröling ș.a.

subtitrare în limba română

Un cuplu de emigranți polonezi și fiica lor, Ula, trăiesc într-un orășel din nordul Suediei. Într-o zi, în casa lor vine Anita de la Biroul de Asistență Socială. Micuța Ula, la fel ca alți 30.000 de copii din Suedia, este luată părinților pentru a merge spre adopție. Din acest moment, începe o luptă dramatică pentru supraviețuire, libertate și iubire.

Filmul este inspirat din fapte reale.

O dramă psihologică bine închegată, tensionată, care pune accent pe relațiile deloc ușoare dintre membrii familiei și lupta părinților pentru a-și recupera copilul. Fundalul pentru personajele interesant construite –  al tatălui necredincios care se luptă cu sentimentul vinovăției și al mamei isterice care se străduiește să se mențină cu picioarele pe pământ – este activitatea perfidă a funcționarilor, care transformă o instituție care servește binelui familiei într-o mașină totalitară, care nu ține cont de specificul educației. – Janusz Wróblewski, „Polityka”

 

27.11.2016, ora 20.00, Cinema Elvire Popesco

 

STATELE UNITE ALE IUBIRII / Zjednoczone stany miłości

Polonia, Suedia, 2016, 105 min., dramă

Regia și scenariul: Tomasz Wasilewski

Distribuția: Julia Kijowska, Magdalena Cielecka, Andrzej Chyra, Łukasz Simlat ș.a.

subtitrare în limba română

Polonia, 1990. Vântul schimbării bate deasupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei, Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

Poveștile celor patru femei sunt variante diferite ale iubirii imposibile. Iubirea pentru un preot. Dragostea pentru un bărbat a cărui soție este grav bolnavă (când soția moare, bărbatul pierde acest sentiment). Iubirea lesbiană care trebuie mascată cu viclenie. Și dragostea Marzenei, soția imprudentă a emigrantului, sau mai degrabă lipsa iubirii, pentru care aceasta va fi pedepsită. – Tadeusz Sobolewski, „Gazeta Wyborcza”

Filmul a câștigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 2016.

PROGRAM PENTRU COPII

27.11.2016, ora 10.30-13.30, Institutul Francez

 ATELIER DE ANIMAȚIE ȘI PROIECȚIE DE FILM

Participarea se face pe bază de înscriere pe pagina www.culturapoloneza.ro începând cu 14 noiembrie.

– ATELIER DE ANIMAȚIE STOP-MOTION susținut de regizoarea Daria Kopiec

vârsta recomandată: 8-16 ani, număr participanți: limitat

În cadrul atelierului, participanții vor realiza un scurtmetraj de animație inspirat din cartea pentru copii „Regele Mateiaș Întâiul” a scriitorului polonez Janusz Korczak. Scenariul filmului va fi scris de către copii, iar filmul va fi realizat în tehnica animației spațiale, cu ajutorul animației stop-motion și prin folosirea de păpuși realizate de către participanți din plastilină.

METAMORFOZA LUI GUCIO / Gucio zaczarowany

Polonia, 2015, 15 min., animație, vârsta recomandată: +8 ani

Regia și scenariul: Daria Kopiec

dublat în limba română

Filmul spune povestea lui Gucio care, fiind foarte leneș, este transformat, drept pedeapsă, într-o muscă. Lumea din perspectiva acestei mici creaturi zburătoare, total diferită de lumea văzută până acum prin ochii lui Gucio, va schimba modul în care băiețelul va începe să privească lumea înconjurătoare.

Filmul este inspirat din romanul omonim al scriitoarei poloneze Zofia Urbanowska și a fost realizat în colaborare cu un grup de copii.

DARIA KOPIEC (n. 1983)

Regizor de teatru și film, în prezent studentă la regie în cadrul Academiei de Teatru din Varșovia, Polonia. A absolvit cursurile renumitei Școli Superioare de Film, Televiziune și Teatru „Leon Schiller” din Łódź, specializarea Animație și efecte de film speciale. Între anii 2006-2007 a făcut stagiu la École Nationale Supérieure des Arts Visuels – La Cambre din Bruxelles, iar începând cu anul 2010 este membru al Asociației Cineaștilor din Polonia. Este laureata multor festivaluri internaționale pentru filmele sale, printre altele pentru „Metamorfoza lui Gucio”.

27.11.2016, ora 15.30, Cinema Elvire Popesco

CLUBUL HOINARILOR ȘI SECRETUL BUNICULUI IERONIM / Klub włóczykijów i tajemnica dziadka Hieronima

Polonia, 2015, 94 min., comedie, aventură, vârsta recomandată: +9 ani

Regia și scenariul: Tomasz Szafrański

Distribuția: Bogdan Kalus, Franciszek Dziduch, Jakub Wróblewski, Kamila Bujalska ș.a.

dublat în limba română

Kornel Kiwajło, la fel ca majoritatea adolescenților de astăzi, petrece multe ore în fața calculatorului, trăind aventuri virtuale în lumea jocurilor pe calculator. Atunci când unchiul Dionisie îi propune să pornească împreună în căutarea unei comori ascunse de bunicul Ieronim, viața lui Kornel se schimbă pe neașteptate. El va începe o călătorie plină de primejdii și mister, pe care nu o va uita niciodată.

Filmul este inspirat din romanul omonim al scriitorului polonez Edmund Niziurski.

Programul pentru copii din cadrul CinePolska a fost realizat în colaborare cu Festivalul de Film pentru Copii și Tineret „Kino w Trampkach” („Cinema în teniși”) din Varșovia, Polonia. Înființat în anul 2013, festivalul prezintă cele mai noi filme pentru copii și tineret produse în întreaga lume. Tinerii, de altfel, participă activ în organizarea festivalului, contribuind la stabilirea programului de filme și evenimente conexe.    

www.kinowtrampkach.pl

Festivalul CinePOLSKA este organizat de Institutul Polonez din București și Asociația Cineaștilor din Polonia, cu sprijinul financiar al Institutului Polonez de Artă Cinematografică și în colaborare cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Clubul Control și Festivalul de film pentru copii și tineret „Kino w trampkach” („Cinema în teniși”) din Varșovia.