Les Films de Cannes à Bucarest continuă în drive-in, online și outdoors
15 October 2020
Cinema ARTA Cluj: Apel la amintiri
15 October 2020

“colectiv” intră în cursa pentru Premiile OSCAR® din 2021

Documentarul “colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, este propunerea Centrului Național al Cinematografiei la premiile OSCAR® 2021, secțiunea “Cel mai bun lungmetraj internațional”. Este prima dată când propunerea României în competiția pentru premiile Academiei Americane de Film  este un documentar. În plus, distribuitorii americani ai filmului vor înscrie filmul “colectiv” și pentru secțiunea “Cel mai bun film documentar”, fapt care îi sporește şansele de a fi nominalizat.

„Este o mare onoare pentru noi să fim învestiți cu atâta încredere de Centrul Național al Cinematografiei. Va fi o competiție atipică, într-un an complicat, în care standardele de eligibilitate s-au lărgit, iar numărul documentarelor eligibile a devenit imens. Competiția de abia acum începe, iar noi mergem mai departe cu optimism și responsabilitate”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

“colectiv” este pe lista scurtă a premiilor Academiei Europene de Film și poate fi votat pentru nominalizare în categoria “Documentar european”. Filmul a obținut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaționale de film, printre care “It’s All True”- Brazilia, “Hamptons International Film Festival”- SUA, “Docville”- Belgia, “DocAviv Film Festival”- Israel, “Zürich Film Festival”- Elveția, sau “Luxembourg Film festival”- Luxemburg.

Premiera mondială a filmului a avut loc anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian.

“colectiv” va fi lansat în SUA pe 20 noiembrie, zi în care va avea loc premiera filmului și în Marea Britanie și Irlanda. În plus , în această toamnă, filmul va intra în cinematografe și VOD (platforme Video On Demand) în mai multe țări, printre care Franța, Germania, Israel, Belgia, Olanda și Elveția.