Anotimpurile dialogului despre teatru cu Octavian Saiu #LIVE la TEATRELLI Privitor ca la teatru: despre arta de a descoperi scena și lumea
1 July 2022
EMIL BOROGHINĂ în premiera radiofonică LUMEA-I UN TEATRU, NOI SUNTEM ACTORII
3 July 2022

Ieși din Umbră! – spectacol de teatru realizat prin utilizarea tehnicii de „theatre-shadowing”–

În perioada 1 aprilie 31 iulie 2022, Centrul de creație MAIDAN realizează Proiectul “IEȘI DIN UMBRĂ!” care a avut drept scop promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, prin crearea, alături de artiști profesioniști tipici, a unui spectacol întrun teatru independent.


Obiectivul proiectului a fost
combaterea discriminării și a excluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități, utilizând teatrul ca punte între persoanele tipice și persoanele cu dizabilități. De asemenea, prin intermediul proiectului am mai avut în vedere crearea unei oferte culturale
adaptate nevoi
lor persoanelor cu deficiențe de auz prin organizarea unui număr de 5 reprezentații ale spectacolului Ieși din umbră! care a beneficiat și de serviciile unui interpret.


Promovarea educației prin cultură s-a realizat prin implicarea unui număr de 12 elevi ai Liceului Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz Cluj-Napoca (încadrați în ciclul de învățământ liceal) în cadrul unui atelier de creativitate prin teatru.
Workshopul sa desfășurat în luna aprilie (pe parcursul a 3 zile) și a fost coordonat de Conf. Dr. Filip Odangiu (Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității BabeșBalyai, ClujNapoca). În urma atelierului de creație, 4 dintre elevi au fost selectați pentru a deveni parte activă a echipei care a realizat spectacolul Ieși din umbră!. Spectacolul a avut premiera în data de 24 iunie la sediul Centrului de Creație MAIDAN.


Proiectul reprezintă o premieră prin faptul transferă, pentru prima dată, practica „umbririi” într-un domeniu artistic (teatrul) și pentru oferă această oportunitate unor copii cu nevoi speciale. Conceptul de „theatershadowing” presupune un interpret al limbajului mimico-
gestual însoțește actorii pe scenă, traduce textul piesei în timp real, ca o „umbră”. Proiectul „Ieși din Umbră!” propune însă ca „umbra” iasă din umbră, devină actor/dramaturg/responsabil marketing, în realizarea unui spectacol de teatru.
Grupați în perechi mixte, (adică un dramaturg profesionist elev, un actor un elev, un specialist în marketing un elev) au creat, împreună, un spectacol, urmând toți pașii de construcție ai unei producții.


Proiectul
„Ieși din Umbră!” șia propus sprijine elevii cu nevoi speciale (deficienți de auz) din Municipiul ClujNapoca înscriși la Liceului pentru Deficienți de auz ClujNapoca, ajutândui pe aceștia depășească atât limitările impuse de prejudecățile sociale, cât și propria neîncredere cu privire la capacitatea lor de a duce o viață autonomă.

***
Proiectul
Ieși din Umbră! este realizat de Centrul de creație MAIDAN și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă
de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării