Recomandări culturale – marți, 19 ianuarie 2021
19 January 2021
Recomandări culturale – miercuri, 20 ianuarie 2021
20 January 2021

Creative Night Talks – o ediție despre tradiţie și aplicațiile ei în cadrul industriilor creative şi culturale

Creative Night Talks, proiectul online inițiat de Revista Atelierul, ce constă dintr-o serie de conferinţe online recurente dedicate industriilor creative din România, continuă pe 21 ianuarie cu o ediție inspirată de cultura românească. De la ora 18:00, pe site, pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube al Revistei Atelierul vor fi două paneluri cu opt speakeri care vor discuta despre interpretarea și reinterpretarea tradițiilor și a surselor de inspirație și despre aplicațiile lor în arta și arhitectura contemporană, dar și în industriile creative.
Gândită ca un jurnal vizual, ediția Creative Night Talks de pe 21 ianuarie, dedicată Culturii Naționale, este structurată în două paneluri în care cei opt speakeri vor povesti despre aplicații ale surselor de inspirație tradiționale românești în arta și arhitectura contemporană, dar și despre exemple de bune practici din industriile creative.

Astfel, între orele 18:00 – 20:00, în prima parte a conferinței, dedicată artei și arhitecturii, cei interesați îi vor putea urmări pe prof. univ. dr. Augustin Ioan, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, dr. Daniel Costache, manager al Muzeului Judeţean din Buzău, Sandra Ecobescu, membru fondator și preşedinte al Fundației Calea Victoriei, Daniel Loagăr și Andrei Cornea, fondatori ai Asociației Wood Be Nice și ai proiectului interdisciplinar NeoNlitic.

De la ora 20:00, trupa GRAIU vor reinterpreta organic și electric muzici tradiționale în graiuri din Bucovina, Maramureș, Bihor, Vlașca, Macedonia, Albania, Istria, Meglen, Pind, Tessalia, într-o fuziune conceptuală și sonoră cu muzica tradițională în graiul afro-american care îi stă la rădăcini blues-ului.

Iar de la ora 21:00, despre proiecte de inspirație tradițională și aplicații în industrii creative împărtășesc Dana Georgescu, co-fondatoare a Ansamblului Moara de hârtie – Satul Meșteșugurilor din Comana, Alina Zară Prunean, inițiatoarea proiectului Mândra Chic, dezvoltată în cadrul Muzeului de Pânze şi Poveşti din Mândra, Țara Făgărașului, David Sandu, fondatorul Școlii de Bijuterie Contemporană Assamblage și artista Mădălina Pavăl, inițiatoarea proiectului Oamenii se fac dor.

Conferința Creative Night Talks este moderată de Mihaela Ion, manager cultural cu o experiență de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, cofondatoare a Revistei Atelierul doctor în istoria artei și curator independent.