Născut în România – Invitată Cristina Brădăţan
16 April 2017
Miracolele lui Iisus explicate de știință
17 April 2017

Cum va arăta viitorul – în viziunea lui Marius Stan

Predicțiile făcute despre evoluția calculatoarelor ne-au ajuns din urmă. Gordon Moore, co-fondatorul companiei Intel, afirma în anul 1965,  că viitorul circuitelor integrate este viitorul electronicii însăși și că avantajele integrării va conduce la proliferarea produselor electronice și aplicații ale lor într-o mare diversitate de domenii. Marile minuni ale circuitelor integrate, pe care Gordon Moore le prognoza acum mai bine de 50 de ani, erau: computerul personal, terminale conectate la un calculator central, automatizarea controlului automobilelor și dispozitive de comunicare personale.
La sfârșitul lunii martie dr. Marius Stan a ținut la Academia Română conferința intitulată ”Știință – artă – societate”. Prelegerea a atins și problema viitorului, a  impactului științei, artei și tehnicii de calcul asupra indivizilor și asupra societății.
Plecat din România în 1997, pentru un stagiu postdoctoral, dr. Marius Stan a dezvoltat o bogată carieră științifică în Statele Unite ale Americii. Este doctor în chimie, cercetător principal la Argonne National Laboratory și Senior Fellow la Universitatea din Chicago și Universitatea Northwestern. Este specialist în chimie computațională, fizician cu preocupări în termodinamica de non-echilibru, eterogenitate și proiectarea materialelor pentru aplicații energetice și electronice.