Patrimoniul national – Corneliu Baba
15 November 2018
De 1 decembrie 2018, la Muzeul Național Cotroceni
29 November 2018

De la realitate, la viziune

Florin Niculiu (1928- 1997) urmeaza Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, Bucuresti studiile absolvindu-le în anul 1951. Are marea sansa de a lucra la clasa cu Ressu, Steriadi si Dărăscu, trei artisti exceptionali care erau si foarte buni desenatori si deosebiti coloristi. În perioada 1952 – 1956 lucrează pictură murală în judeţul Buzău. Dar pictura de sevalet este cea care il atrage si careia ii va ramane fidel intreaga sa viata. In pictura insa, realismul era foarte bine primit in epoca si se punea un puternic accent pe respectul fata de realitate.

Opera lui Florin Niculiu privita retrospectiv este limpede. Florin Niculiu picta indeosebi peisaje.  Mai intai raportandu-se indeaproape la realitate, pentru ca mai apoi, viziunile sale personale sa capete forta si sa se regaseasca plenar pe panza. Cine nu-si aminteste cu placere seria Gradinilor lui Niculiu ori peisajele sale fantastice, in care formele geometrice sunt purtate pe aripi de vis?
Expozitia Memorie si modernitate, Florin Niculiu, deschisa in perioada 8 nov.-5 dec. 2018 la Muzeul de arta moderna  si contemporana Pavel Susara, in limita spatiului avut la dispozitie, ne ofera repere esentiale ale operei pictorului.
Realizator Roxana Pasculescu