“Conectați la cultură. O stagiune online” cu promisiunea regăsirii vindecătoare în povestea tragicomică a distanțării
29 December 2020
Comedia romantică “Anul Nunților / The Wedding Year” are premiera națională online
31 December 2020

De Revelion, Teatrul Tamási Áron deschide o uşă virtuală spre lumea unui spectacol de mare succes – Avarul lui Molière

Tradiția la Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe era ca ultima noapte din an să fie şi prima noapte de confruntare cu spectatorii într-un spectacol conceput special a avea premiera de Revelion. Dar ultima noapte a anului acesta va fi aşa cum a fost aproape tot anul teatral 2020, peste tot în lume, sub semnul restricţiilor impuse de pandemie, restricţii care au limitat dramatic întâlnirile directe cu spectatorii. Drept urmare, Teatrul Tamási Áron a încercat să păstreze legătura cu spectatorii săi în spaţiul virtual, alcătuind un reperoriu de criză, cu spectacole transmise online.

Tot online urma să fie transmisă şi premiera din noaptea de Revelion, cu o producţie specială de teatru TV, care însă nu a putut fi finalizată, din cauza infecţiilor cu noul coronavirus în rândul membrilor Trupei. În aceste condiţii, a fost amânată transmisia producţiei pentru luna ianuarie, iar în noaptea de Revelion, Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe va eschide o uşă virtuală spre lumea unui spectacol de mare succes, care a avut premiera în Ajunul anului 2012 şi în care veselia se amestecă cu melancolia, aşa cum e firesc să se întâmple în ultima noapte din an. Este vorba de Avarul / A fösvény lui Molière, un spectacol în regia lui Bocsárdi László.

Personajele lui Molière sunt măcinate de lupta dintre două dorinţe: să fie iubite şi să-şi poată spori şi proteja averea. Foarte rar se întâmplă ca relaţiile umane să conteze cu adevărat, de cele mai multe ori sunt venerate lucrurile lipsite de suflet, căci de acestea te poţi folosi fără niciun fel de complicaţii. De pildă banii, ei sunt cei mai ispititori, căci par a avea puterea de a ne oferi tot ce ne dorim şi ne simţim în siguranţă când ne punem viaţa sub protecţia lor.

„Vreau să fiu fericit!” – strigă Cléante în spectacolul Trupei Teatrului Tamási Áron. Dar oricare dintre personaje ar putea rosti aceste cuvinte, care sunt şi ale noastre, pentru că şi noi, întreaga viaţă, suntem în continuă căutare a ceva ce numim fericire. Sau bunăstare, bogăţie, putere? În interpretarea lui Pálffy Tibor, Harpagon îşi dezvăluie multele feţe ale alunecosului său chip, lăsând în urmă un inconfundabil portret al avarului, un portret care se nuanţează şi se adânceşte în relaţie cu fiecare dintre personajele ce populează lumea construită de Molière. O lume care, în viziunea lui Bocsárdi László, se suprapune, în deşertăciune, până la cele mai mici detalii cu lumea timpului nostru.

Pentru a intra în lumea acestul spectacol de Revalion, spectatorii pot solicita gratuit linkul, prin sistemul de bilete eventim.ro. Spectacolul va fi disponibil pe 31 decembrie 2020, de la ora 16:00. Link-ul va fi disponibil timp de 48 de ore.