Știința 360 – Primarii care au rezolvat problemele (unui oraș, n.m.) sunt primarii care au intrat ”în pantofii” cetățenilor!
21 October 2020
Idei în noctunră. Diaspora. Dincolo de granite: Invitată Cătălina Curceanu, dr.fiz., cercetător la Institutul de Fizică Nucleară, INFN de la Frascati, Italia
22 October 2020

Dimensiunea științifică a artei: Aura Bălănescu – În anumite combinații, culorile optice creează senzația de tridimensionalitate ep. 4

Ascultătorii fideli ai rubricii Dimensiunea științifică a artei știu deja că invitata mea din această săptămână este Aura Bălănescu, artist multimedia, brăileancă de origine dar stabilită în Timișoara. Acolo a absolvit Universitatea de Vest secția de sculptură a Facultății de arte plastice. 

Aura Bălănescu a elaborat o teorie personală asupra celei de a treia stări a minții, pornind de la premisa că percepția este diferită, dacă privim cu un ochiul stâng sau cu ochiul drept și cu totul altceva dacă privirea este intermediată de tehnologie (ecrane de telefon de computer, proiecții și așa mai departe). Așadar cea de a treia stare a minții este dată de percepția intermediată de tehnologie.

Aura a pornit de la experiența de sculptor și a început să ceceteze cum poate fi ”păcălită” mintea astfel încât chiar dacă privești o lucrare bidiomensională, în anumite condiții ea să pară tridimensională ba chiar să creeze senzația de imersivitate, în cazul proiecțiilor de mari dimensiuni.

Credit și sursa foto arhiva Aura Bălănescu

Interviu cu Aura Bălănescu – artist multimedia Realizator Mihaela Ghiță