PORTRET: Spiru Haret, reformatorul şcolii româneşti – 170 de ani de la naştere
15 February 2021
Dimensiunea științifică a artei: Luisa Balaban – În Marea Britanie, antreprenoriatul este parte obligatorie a oricărui curs, în învățământul universitar. Ep. 2
16 February 2021

Dimensiunea științifică a artei: Luisa Balaban – Revoluția algelor continuă. Ep. 1

 

Revoluția algelor continuă, săptămâna trecută vorbeam despre alge și despre rolul lor de a fabrica de oxigen.

Invitata mea din această săptămână este Luisa Balaban, o tânără artistă româncă, stabilita în Londra, care a redescoperit culorile naturale, extrase din alge și plante tinctoriale. Luisa Balaban este fondatoarea Nostalgae prin comercializează produsele create de ea, obicte vestimentare din pânză de in, vopsită în culori naturale extrase din alge, turmeric și deșeuri alimentare precum: sâmburi și coji din avocado sau foi de ceapă. Firma Nostalgae a fost creată din proiectul de cercetare masterală a fondatoarei. 

”După ce am studiat designul textil, am avut șansa să înțeleg provocările vopsirii țesăturilor în culori naturale și reciclarea deșeurilor de îmbrăcăminte de aceea am fondat Nostalgae pentru a promova reciclarea, sustenabilitatea și economia circulară în industria confecțiilor.” Spune Luisa Balaban.

Luisa Balaban, a terminat Liceul de artă Tonitza din București, apoi a absolvit UNARTE secția grafică, supă care a plecat în Marea Britanie unde a absolvit master-ul în design textil la Chelsea College of Art din Londra. Acum este consultant pentru probleme de sustenabilitate pentru companiile care comercializează obiecte vestimentare.

Foto: Luisa Balaban, poartă un top din pânză de in colorată cu turmeric.

Interviu cu Luisa Balaban, artist, antreprenor, consultant de specialitate pentru economie sustenabilă.

Realizator Mihaela Ghiță