CONSULTAȚII – 13 IUNIE 2021 – „Traista cu sănătate”
12 June 2021
Dimensiunea științifică a artei: Aura Bălănescu –  Există filosofi care spun că într-un viitor post-solar omului nu-i va mai fi de folos corpul său
15 June 2021

Dimensiunea științifică a artei: Peter Gate – Laser trip – experimentul care a transformat lumina în sunet

 

Așa ”sună” lumina laser de culoare albastră. Este rezultatul unui experiment realizat de artistul Peter Gate de a transforma lumina în sunet.

Peter Gate și-a propus un proiect ambițios, acela de a transforma lumina laserului în în prima fază într-un semnal, apoi în sunet și în cele din urmă în muzică și a reușit. A colaborat cu Marian Zamfirescu dr. în fizică, specialist în laseri la Institutul de Fizica Laserilor Plasemei și Radiațiilor de la Măgurele și Dr. Mark McCaughrean, consilier științific la Agenția Spațială Europeană.

Prezentarea proiectului a avut loc în data de 19 februarie 2021 în cadrul unui eveniment online care a marcat de fapt lansarea acestui album denumit “Laser Trip”, a unui film de animație inspirat din tot procesul atât conceptual cât și tehnologic al acestui proiect, vizualizarea virtuală a comportamentului sunetului și luminii în spațiu.

Credit foto: Peter Gate

Interviu cu Peter Gate – artist, antropolog

Realizator Mihaela Ghiță