Jacopo Siperi, invitat special la pupitrul dirijoral în „Aida” lui Verdi de pe scena Operei Naționale București
19 January 2020
DOCUMENTAR: 90 de ani de la naşterea dirijorului şi compozitorului Ludovic Bacs
19 January 2020

DOCUMENTAR: 77 de ani de la naşterea artistei Janis Joplin

Janis Lyn Joplin s-a născut la 19 ianuarie 1943, în localitatea Port Arthur, Texas, într-o familie modestă şi liniştită. În adolescenţă, Janis Joplin a cântat cu diferite formaţii folk şi blues, în cluburi. S-a înscris la mai multe instituţii de învăţământ, dar nu a terminat niciuna.

La 16 ani a început să-şi manifeste dragostea pentru muzică, frecventând barurile din Louisiana, unde asculta blues şi jazz. În perioada în care studia Artele Frumoase la Universitatea din Texas, a început să cânte în baruri, alături de Waller Creek Boys.

În anul 1963, a renunţat la facultate pentru a-şi căuta norocul în San Francisco. Acolo începe să cânte cu diverşi artişti, printre care Jorma Kaukonen, chitarist ce s-a făcut cunoscut ulterior în trupa Jefferson Airplane, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

După o scurtă perioadă în care s-a retras în Texas, în 1966 s-a întors în California şi a cântat în trupa Big Brother and the Holding Company, cu care, în 1967, a înregistrat primul album.

 

Joplin iubea libertatea creativă de pe scena muzicală din San Francisco. A cântat cu grupuri ca: The Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service şi The Charlatans, în faimoasele Săli de dans Avalon Ballroom, Fillmore East şi Fillmore West, sau la festivalurile în aer liber de la Golden Gate Park şi Haight-Ashbury.

A participat împreună cu formaţia sa la Festivalul de la Monterey din 1967, alături de mari artişti ca Jimi Hendrix, The Mamas and The Papas, Jefferson Airplane, Otis Redding şi The Who. Au cântat Combination Of The Two, iar Janis a uimit audienţa cu o versiune a blues-ului lui Big Mama Thornton, Ball And Chain. Din acel moment au fost contactaţi de producătorul lui Bob Dylan, Albert Grossman, precizează site-ul https://janisjoplin.com.

În primăvara anului 1968, s-au mutat la New York, pentru a înregistra albumul Cheap Thrills, pe care se află hitul “Piece of My Heart”, care a ieşit pe piaţă în august 1968. Lansând-o pe Janis în top, după trei zile era deja disc de aur, iar în primele luni se vânduseră mai mult de un milion de exemplare.

Critica a fost foarte bună, iar presa s-a concentrat asupra ei şi mai puţin asupra grupului, spunând că ea era prea bună pentru o astfel de formaţie. Acest lucru a dus la tensiuni între ei, astfel că Janis dorea să-şi îndrepte stilul spre blues şi soul, ca Bessie Smith, Billie Holiday sau Aretha Franklin. Curând s-a despărţit de Big Brother and the Holding Company.

La începutul anului 1969, un nou grup era format – Kozmic Blues Band, fiind lansat albumul “I Got Dem Ol Kozmic Blues Again Mama!”, care avea un sunet diferit de tot ceea ce erau obişnuiţi ascultătorii să audă, era un amestec de rock, soul şi blues.

În aprilie 1969, Janis Joplin şi Kozmic Blues Band au efectuat un turneu în Europa, trecând prin Frankfurt, Stockholm, Paris, Londra. La întoarcerea din Europa, artista a declarat că la Londra a susţinut cel mai bun concert. În acel an, din cauza epuizării, a început să consume alcool şi droguri. La 16 august 1969 a avut o apariţie de mare succes la Festivalul de la Woodstock, unde a lansat “Ball And Chain” şi “Piece of My Heart”. Spre finalul acelui an deja avea probleme cu drogurile şi a hotărât să ia o pauză. Ultimul său concert a fost în Madison Square Garden din New York, în noaptea dintre 19 şi 20 decembrie 1969.

 

În februarie 1970, a plecat la Rio de Janeiro pentru carnaval şi pentru o cură de dezintoxicare. La întoarcerea în San Francisco, Albert Grossman i-a propus lui Janis un nou grup, Full Tilt Boogie Band, iar Janis a acceptat. În vara acelui an a participat alături de grup la Festival Express, împreună cu alţi artişti importanţi din acea perioadă, The Grateful Dead, Buddy Guy şi The Band.

În septembrie 1970, s-a mutat la Los Angeles şi a înregistrat “Pearl”. Ziua de 4 octombrie 1970 a fost o zi importantă la studio şi pentru a sărbători a ieşit să bea un pahar cu colegii. Câteva ore mai târziu a fost găsită moartă, cel mai probabil în urma unei supradoze. Corpul lui Janis Joplin a fost incinerat la Westwood, California, iar cenuşa i-a fost împrăştiată în Oceanul Pacific, pe plaja de la Stinson. La şase săptămâni de la moartea sa, a fost lansat albumul “Pearl”, în 1971, care s-a menţinut pe locul întâi timp de 14 săptămâni.

Din discografia artistei amintim: “Big Brother and the Holding Company” (1967), “Big Brother and the Holding Company – Cheap Thrills” (1968), “I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama” (1969), “Pearl” (1971), “Janis in Concert” (1972), “Greatest Hits” (1973), “Janis” (1975), “Farewell Song” (1982), “Live at Winterland ’68” (1998), “Box of Pearls” (1999), “Pearl (Legacy Edition)” (2005), “The Woodstock Experience” (2009), “Move Over 7” Vinyl Box Set (2011), “The Classic LP Collection Box Set” (2012), “The Pearl Sessions” (2012), “Live At the Carousel Ballroom 1968” (2012), “Little Girl Blue” (Soundtrack) (2016), “Little Girl Blue” (Film) ( 2016).

 

În 1995 a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame. În 2003, “Cheap Thrills” se afla pe locul 338 între primele 500 cele mai bune albume ale tuturor timpurilor. În 2004 revista Rolling Stone a plasat-o pe locul 46 între cei mai buni 100 de artişti ai tuturor timpurilor, în 2005 a primit postum Grammy Lifetime Achievement Award, iar în 2008, a ocupat locul 28 între cei mai buni 100 de cântăreţi ai tuturor timpurilor, precizează site-ul janisjoplin.com.

AGERPRES