Les Films de Cannes à Bucarest
11 October 2016
Astra Film Festival 2016: cinema la superlativ în Sibiu!
11 October 2016

DOCUMENTAR: Actrița Catrinel Dumitrescu împlinește 60 de ani

Actrița Catrinel Dumitrescu s-a născut la 11 octombrie 1956, la Brăila. În perioada liceului a făcut parte dintr-un cerc de teatru. Tot atunci fost remarcată de regizorul Alexandru Tocilescu, care i-a oferit un rol într-un spectacol pe care îl monta la Teatrul din Brăila.

A absolvit în 1979 Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale”, Facultatea de teatru, specialitatea actorie, la clasa profesorului Octavian Cotescu și a asistentului universitar Ovidiu Schumacher. În anul III de studenție joacă alături de profesorul ei, Octavian Cotescu, la Teatrul Bulandra, în ”Anecdote provinciale”, avându-i ca parteneri pe Tamara Buciuceanu Botez, Ștefan Bănică și Virgil Ogășanu.

Cu un talent, un farmec și o sensibilitate aparte, Catrinel Dumitrescu a interpretat numeroase roluri în teatru și film, marea sa pasiune rămânând însă teatrul. A jucat vreme de peste un deceniu pe scena Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, iar din 1990 este actriță la Teatrul Nottara din București. A colaborat și cu alte teatre, precum Teatrul Bulandra sau Teatrul de Stat din Sibiu, precum și la teatrul radiofonic și la teatrul național de televiziune.

Pe scena Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a jucat în piese precum ”Pasărea Shakespeare” de D.R. Popescu (regia Alexandru Tatos), ”A cincea lebădă” de Paul Everac (regia Andrei Mihalache), ”Ultima oră” de Mihail Sebastian (regia V.T. Popescu), ”Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu (regia Andrei Mihalache), ”Surorile Boga” de Horia Lovinescu (regia Aureliu Manea), ”Concurs de împrejurări” de Adrian Dohotaru (regia Marin D. Aurelian), ”Burghezul gentilom” de J.-B.P. Moliere (regia Mihai Măniuțiu) ș.a.

Pe scena Teatrului Nottara a jucat în piesele: ”Un regat pentru un asasin” de Peter Karvas (regia Tudor Mărăscu, 1991), ”Transfer de personalitate” de Dumitru Solomon (regia Mircea Cornișteanu,1991), ”Arșița și viscolul” de Mihai Ispirescu (regia Dominic Dembinski, 1993), ”Întâlnire la Senlis” de Jean Anouilh (regia Geo Saizescu, 1994), ”Doi pe o bancă” de Alexandr Ghelman (regia Tudor Mărăscu, 1995), ”Omul care aduce ploaia” de Richard Nash (regia Tudor Mărăscu, 1996), ”Acești nebuni fățarnici” de Teodor Mazilu (regia Dominic Dembinski,1998), ”Scenariul” de Martin Crimp (regia Silvia Ionescu, 1999), ”Cu capul de nicovală” de Milo? Nikolic (regia Horațiu Mălăiele, 2000), ”Minciuna din mine” de Sam Shepard (regia Ada Lupu, 2002), ”Bigudiuri” de Mimi Brănescu (regia Radu Nichifor, 2004), ”Nu se știe cum” de Luigi Pirandello (regia Bocsárdi László, 2005). Tot aici, ca regizor de data aceasta, a pus în scenă ”Cum e dincolo de mare” (2005) și ”Bătrânul” de Maxim Gorki (2007), după cum se arată pe site-ul Teatrului Nottara.

În actuala stagiune a Teatrului Nottara Catrinel Dumitrescu poate fi văzută în piesele ”Un pic prea intim”, ”Portugalia”, ”Aici nu-i de joacă!” (spectacol a cărui regie o semnează).

A fost distribuită, de asemenea, în numeroase filme: ”Râul care urcă muntele” (regia Cristiana Nicolae, 1977), ”Ora zero” (regia Nicolae Corjos, 1979), ”Ora care ne trebuie” (regia Manole Marcus, 1979), ”Blestemul pământului, blestemul iubirii” (regia Mircea Mureșan, 1980), ”Non stop” (regia Manole Marcus, 1981), ”Buletin de București” (regia Virgil Calotescu, 1982), ”Pădurea de fagi” (regia Cristina Nichitus, 1982), ”Pădurea nebună” (regia Nicolae Corjos, 1982), ”Ca-n filme” (regia Manole Marcus, 1983), ”Căsătorie cu repetiție” (regia Virgil Calotescu, 1985), ”Păstrează-mă doar pentru tine” (regia Virgil Calotescu, 1987), ”Aurora” (regia Cristi Puiu, 2010). Unele dintre cele mai cunoscute roluri ale sale rămân cele din ”Buletin de București” și ”Căsătorie cu repetiție”, în care a jucat alături de Mircea Diaconu.

Mai recent, semnează, alături de Marius Bodochi, adaptarea pentru televiziune a spectacolului ”Femeia perfectă”, de Mihai Vornicul după o idee de Jean Barbier, făcând totodată parte din distribuție. Spectacolul a fost difuzat de TVR în august 2016.

Catrinel Dumitrescu este și profesoară la Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Arte, secția Actorie. La festivitatea de închidere a celei de-a doua ediții a Festivalului școlilor de Teatru ”Hyperion iese la Godot”, care a avut loc în iunie 2015, studenții Facultății de Arte din cadrul Universității Hyperion au oferit o diplomă specială, diploma ”Profesorul meu” actriței și pedagogului de teatru Catrinel Dumitrescu care și-a lăsat amprenta asupra multor actori tineri aflați astăzi pe scenă.

A fost căsătorită cu regretatul actor Emil Hossu, alături de care a jucat timp de peste un deceniu în piesa “Doi pe o bancă” (regia Tudor Mărăscu).

AGERPRES