Festivalul European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești (FEST – FDR 2019)
11 May 2019
Proiecții speciale in TIFF 2019
12 May 2019

DOCUMENTAR: Katharine Hepburn, 112 ani de la naștere

Marea actriță americană Katharine Hepburn, laureată a patru premii Oscar, s-a născut la 12 mai 1907, la Hartford, Connecticut, SUA. În copilărie a fost pasionată de sport – a practicat înot, tenis, atletism, golf. În 1924 s-a înscris la Bryn Mawr College, iar în 1928 a absolvit studii de istorie și filosofie.

A venit în Baltimore pentru a urma o carieră în actorie și a fost distribuită într-un rol mic din spectacolul lui Edwin H. Knopf — ”The Czarina”. Apoi, același Knopf a distribuit-o în rolul principal din ”The Big Pond” și curând a primit un rol în piesa ”Holiday” a lui Philip Barry. Primii ani în actorie au fost dificili, pentru că nu o mulțumeau rolurile primite, dar nu a abandonat și a fost distribuită în rolul principal din ”The Warrior’s Husband”. Premiera a avut loc în 1932 și a fost un mare succes. În același an, a jucat în filmul ”A Bill of Divorcement”, iar în 1933, în filmul ”Christopher Strong”, conform site-ului www.thefamouspeople.com.

Anul 1933 a fost foarte bun pentru tânăra actriță — a jucat rolul Evei Lovelace în ”Morning Glory”, apoi rolul Jo în ”Little Women”. Ambele filme au primit numeroase premii. Era deja o legendă, după ce obținuse prima ei nominalizare la Oscar cu ”Morning Glory”. Fire rebelă, era deseori surprinsă filmând îmbrăcată cu pantaloni lejeri și fără machiaj, ceea ce șoca lumea Hollywood-ului. A fost una dintre puținele actrițe care a refuzat să dea interviuri sau să apară la diferite petreceri mondene, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Au urmat filmele ”The Little Minister” (1934), ”Break of Hearts” (1935), ”Sylvia Scarlett” (1935), ”Quality Street” (1937), care nu avut mare succes, iar cariera artistei era în pantă descendentă. Atunci a hotărât să acorde atenție din nou scenei. A fost distribuită în rolul Tracy Lord din piesa lui Philip Barry ”The Philadelphia Story”, care fost apreciată, având peste 400 de reprezentații.

Între piesele de teatru în care a jucat, multe din creația lui Shakespeare, amintim: ”Gazdele de noapte”, ”Aceste zile”, ”Domnul Bottle și arta”, ”Lacul”, ”Jane Eyre”, ”Fără dragoste”, ”Cum vă place”, ”Milionarii”, ”Neguțătorul din Veneția”, ”Măsură pentru măsură”, ”Antoniu și Cleopatra”, ”A douăsprezecea noapte”, ”Coco”, ”Vals din cartierul de vest”.

În 1940 a jucat același rol în filmul ”The Philadelphia Story”, bazat pe piesa omonimă, filmul fiind nominalizat la Academy Award. În 1950 Katharine Hepburn a hotărât să se reinventeze, rolurile principale din filmele ”The African Queen” (1951) și ”Pat and Mike” (1952) fiind adevărate succese, precizează thefamouspeople.com.

Anii ’60 nu au fost fructuoși pentru actriță, din motive personale. Apoi, de-a lungul a două decenii, anii ’79 și ’80, și-a canalizat atenția asupra carierei, jucând în numeroase filme și spectacole pe Broadway, dar și în show-uri de televiziune. Printre filmele ei memorabile se numără ”The Lion in Winter” sau ”Bringing Up Baby”. A avut 12 nominalizări la Oscar dintre care patru câștigate, pentru filmele ”Morning Glory” (1934), ”Guess Who’s Coming to Dinner” (1968), ”The Lion in Winter” și ”On Golden Pond” (1982).

Din filmografia actriței mai amintim: ”Little Women” (1933), ”Alice Adams” (1935), ”Stage Door” (1937), ”Holiday” (1938), ”Woman of the Year” (1942), ”Adam’s Rib” (1949), ”Pat and Mike” (1952), ”Summertime” (1955), ”Desk Set” (1957), ”Suddenly, Last Summer” (1959), ”Long Day’s Journey into Night” (1962), ”Love Among the Ruins” (1975), ”Rooster Cogburn” (1975), ”On Golden Pond” (1981).

A alcătuit un cuplu memorabil în film și în viața reală cu actorul Spencer Tracy, cu care a avut o relație de 25 de ani, până la moartea acestuia, deși nu au fost căsătoriți. Au jucat împreună în nouă filme, unul dintre cele mai cunoscute fiind ”Guess Who’s Coming to Dinner”, în care alături de cei doi a jucat și Sidney Poitier.

Katharine Hepburn a fost prima actriță care a avut curajul să ceară un salariu de 1.500 de dolari pe săptămână într-o perioadă în care actorii nu primeau mai mult de 100 de dolari pe săptămână, scrie site-ul cinemagia.ro.

A fost activă din punct de vedere artistic în film, televiziune, pe scenă până spre sfârșitul vieții. Ultima sa apariție la televiziune a fost în filmul ”One Christmas” în 1994, iar ultimul film în care a jucat a fost ”Love Affair” (1994).

Pe lângă cele patru premii Oscar, a fost recompensată de 12 ori la Academy Awards, categoria Cea mai bună actriță, pentru rolurile din filmele ”Morning Glory”, ”Alice Adams”, ”The Philadelphia Story”, ”Woman of the Year”, ”The African Queen”, ”Summertime”, ”The Rainmaker”, ”Suddenly, Last Summer”, ”Long Day’s Journey into Night”, ”Guess Who’s Coming to Dinner”, ”The Lion in Winter”, ”On Golden Pond”. De asemenea, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea Screen Actors Guild (1979), premii Globul de Aur, Emmy sau César. Katharine Hepburn a primit o stea pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.

Era renumită pentru regula după care s-a ghidat întreaga viață — ”Dacă respecți toate regulile, pierzi toată distracția!”, conform cinemagia.ro.

A murit la 29 iunie 2003, când avea 96 de ani, în Old Saybrook, Connecticut, SUA.

AGERPRES