CONCERT EXTRAORDINAR ORCHESTRA SIMFONICĂ “G. ROSSINI”
10 May 2022
Recomandări culturale 11 mai
11 May 2022

Doina Lemny: “Este o expoziţie reprezentativă pentru întoarcerea simbolică a lui Brâncuşi în ţara lui de origine”

Cea mai amplă expoziţie Brâncuşi din România ultimilor 50 de ani va fi organizată la Timişoara în 2023 – Anul Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” va fi găzduită de Muzeul Național de Artă Timișoara, în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Vor fi prezentate peste 100 de opere brâncușiene, multe dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în România. Curatoarea expoziţiei este Doina Lemny, doctor în istoria artei, și unul dintre cei mai apreciați specialiști în arta lui Constantin Brâncuși. Doina Lemny a semnat conceptul curatorial pentru numeroase expoziții dedicate sculptorului român, atât la Centrul Pompidou, la Atelierul Brâncuși, dar și în alte muzee, cea mai recentă fiind expoziția „Sublimarea formei”, desfășurată la Bruxelles, în cadrul Festivalului Europalia, care a fost vizitată de 120.000 de persoane. La GPS Cultural, Doina Lemny a vorbit despre conceptul expoziţional şi lucrările care vor fi prezentate. Realizator: Luana Pleşea

„De data aceasta, am gândit să punem accentul pe legătura lui Brâncuşi cu ţara lui natală şi mai ales pe moştenirea pe care a purtat-o în el până la sfârşitul vieţii”. (Doina Lemny)

“Aş dori să pornesc de la primii paşi pe care Brâncuşi îi face în sculptură. Apoi vom arăta demersul lui Brâncuşi către simplificarea formei”. (Doina Lemny)