NexT Romanian Shorts  la Institutul Cultural Român
18 August 2017
”Țara moartă”, o operă ”perfect suspendată între realism și poezie”, de vinerea viitoare în cinema!
18 August 2017

Două trofee la Festivalul de Film de la Sarajevo pentru Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor

Juriul Festivalului de Film de la Sarajevo a decernat joi seară trofeele celei de-a 23-a ediţii. Filmul Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor, difuzat în premieră mondială la festival, a fost distins cu două trofee Heart of Sarajevo: Premiul pentru regie i-a fost înmânat de Michel Franco, președintele juriului, lui Emanuel Pârvu, iar Șerban Pavlu a primit Premiul pentru interpretare masculină.

La festival au fost prezenţi și producătorul Miruna Berescu, Domnica Predoiu (producător executiv), Dan Ștefan Pârlog (montaj) şi actorii Ana Radu, Adrian Titieni, Radu Gabriel și Vlad Corbeanu.

Emanuel Pârvu: „Suntem foarte recunoscători pentru prezența filmului în competiție la Sarajevo în premieră mondială, iar cele două premii sunt premiile întregii echipe.“

Filmul spune povestea lui Doru, un tăietor de lemne rămas văduv, care ştie că în această situaţie va trebui să o ducă înapoi la orfelinat pe Meda, fetiţa pe care a avut-o timp de opt ani în asistenţă.

Șerban Pavlu: „Ceea ce mă șochează este că un film fără buget a ajuns aici. Acum știu că dorința și determinarea te aduc mai sus decât îți propui. Simpla prezență în competiția de la Sarajevo a fost un premiu, dar să câștigăm două trofee este uluitor!“

Pentru al treilea an consecutiv, Institutul Cultural Român de la Viena a fost partenerul acestui eveniment, sprijinind prezenţele româneşti la festival.

Dana Constantinescu, ambasadorul României la Sarajevo: „Am fost bucuroși să îi întâmpinăm aici. Suntem mândri și emoționați, ne-au făcut foarte fericiți. Îi așteptăm să se întoarcă și cu alte producții încărcate de substanță și mesaj.“

Ediţia 2017 a prezentat două producţii cinematografice româneşti în cadrul secţiunilor de competiţie: Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor și Planeta Petrila (regia Andrei Dăscălescu).

Un număr semnificativ de cineaşti români au fost invitaţi să ia parte la programele dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo.