Bogdan Crețu: ”Eu cred că literatura trebuie să-și joace cărțile în acest moment”

11 Mai 2025, 10:42
Romanul „Mai puțin decât dragostea”, de Bogdan Crețu, publicat la Editura Polirom în 2023, este nominalizarea României la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură din 2025. Anunțarea cîștigătorului și decernarea premiului, împreună cu două mențiuni speciale, vor avea loc în 16 mai, în cadrul Tîrgului Internațional de Carte de la Praga.
Romanul "Mai puțin decât dragostea" este emblematic atît pentru spațiul românesc, cît și pentru întregul Est european. În plan antropologic și uman, după cum autorul însuși mărturisește, este un roman despre relația dintre părinți și copii, răsucită și nuanțată speculativ, atît într-o familie de favorizați ai regimului comunist, cît și într-una de defavorizați ai aceluiași regim. Nu în ultimul rînd, este un roman cu miză etică, analizînd funcționarea răului diseminat la nivelul unei întregi societăți marcate de totalitarism. Stilistic și arhitectural, romanul "Mai puțin decât dragostea" se axează pe o polifonie a vocilor și pe arta narațiunii încrucișate”, susține motivația juriului.
”Poate e un prilej să ne facem cunoscute poveștile, să ajungă cumva la alți cititori”, spune Bogdan Crețu despre această nominalizare la Drept de autor, ediția din 11 mai, în dialogul cu Georgeta Drăghici.
”Eu cred că literatura trebuie să-și joace cărțile în acest moment, pentru că ea este un discurs împins mai la marginea cetății. Vocea ei a devenit foarte firavă printre atîtea voci sonore, și nu neapărat voci, printre atîtea imagini și printre atîtea tipuri de discurs. Și cred că ăsta e încă un moment de criză; literatura reacționează la criză, e un soi de combustibil pentru ea.”