Dosar de patrimoniu: Culorile satului bănăţean
21 Iulie 2025, 09:00
Suntem în plină vară, a început sezonul vacanţelor şi al concediilor, aşa că Radio România Cultural vă propune să (re)descoperim împreună locuri de neuitat, destinaţii cu un farmec aparte şi obiective de patrimoniu mai puţin cunoscute, care încântă deopotrivă ochiul şi sufletul.
Luni, 21 iulie, vom poposi în județele Timiș și Caraș Severin, în căutarea patrimoniului local, care include case vechi şi peste 400 de mori de apă istorice, o lume plină de poveşti şi legende, într-un cadru natural unic.
Vă invităm să pătrundeţi într-un univers plin de culoare, aşa cum aşa cum l-au definit şi membrii asociației Acasă în Banat care, încă dîn 2018, s-au implicat în recuperarea și promovarea patrimoniului rural bănățean. Lor le- a venit ideea organizării unui festival atipic, ajuns deja la cea de a șaptea ediție: Color the Village se desfăşoară în fiecare an într-un sat din Banat, alternativ din județele Timiș și Caraș-Severin. Prima ediţie a avut loc în localitatea Eftimie Murgu, în 2019, au urmat apoi evenimentele organizate în Racovița (2020), Ilidia (2021), Fărășești (2022), Valeapai (2023) şi Altringen (2024), sute de voluntari muncind în fiecare an pentru restaurarea şi prezervarea patrimoniului local.
Mai mult decât atât, în acest an, 16 tineri români au sosit în Caraș Severin, în satul Grădinari, tocmai din Statele Unite ale Americii în cadrul celei de-a doua etape a proiectului „Color the Village”. Tinerii din Chicago, Texas și California, cu sprijinul Romanian United Fund (RUF), o organizație care încurajează implicarea diasporei române în proiecte sociale din România, au venit să dea o mână de ajutor la Grădinari, au stat aici şi au muncit alături de localnici pentru a oferi mai multă culoare acestei comunități rurale. „În ciuda vremii extrem de calde și a dificultăților întâmpinate pe parcurs, am reușit să lucrăm la toate cele 30 de obiective din Grădinari, spunea cu mândrie Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat. Duminică, de Rusalii, satul a arătat diferit, nu doar fațadele au primit culoare, ci și comunitatea a primit un imbold, s-a unit și s-a sudat. Este exact ceea ce ne doream, este exact spiritul Color the Village”.
Alături de Radu Trifan, care ne va fi ghid specializat prin Banatul montan, vom deschide împreună un nou Dosar de patrimoniu dedicat patrimoniului rural din zona de sud-vest a ţării, vom străbate împreună locuri puţin cunoscute şi vom cunoaşte oameni cu totul aparte.
Luni, 21 iulie, între orele 21.10- 22.00, pe lungimile de undă ale postului Radio România Cultural, vom fi alături de oamenii gospodari ai Banatului, ascultând poveștile caselor lor, într-o ediţie specială dedicată satului bănățean.
O emisiune realizată de Bogdan Vișan.