Adriana Sohodoleanu, în Orașul Vorbește: „Mucenicii trebuie să-și păstreze hainele umile” | PODCAST
08 Martie 2024, 19:39
Discuția cu Adriana Sohodoleanu despre mucenici începe de la o rețetă din 1871, din cartea «Buna menajeră» de Ecaterina Colonel Steriady(i), apărută la Galați, și ajunge la Sanda Marin și la Constantin Bacalbaşa. Vorbim despre mucenicii moldovenești și despre cei muntenești, dar și despre contemporanii reinterpretați - cu fistic, cu caramel, cu ciocolată, cu căpșuni.
„Pe mine astfel de mici tradiții mă mențin ancorată și într-o lume din ce în ce mai globalizată. Mi se pare că mucenicii trebuie să-și păstreze hainele umile, de la țară, să rămână simpli și să fie copți și fierți pe 9 martie, pentru că așa făceau bunicile și mamele noastre, pentru că bunicile coceau, iar bunicii fie spărgeau nuci, fie beau cele 40 de pahare. Când totul țipă în vitrine în culori neon, în roz și verde, mie îmi place acest maro-bej crocant, care poate nu este atât de viu, dar care este încărcat de nostalgie. Nu știu cât de multă lume mai reflectă asupra trecutului și se gândește că, de fapt, ei au apărut ca un mod de a-i comemora pe cei 40 de soldați romani care au fost torturați și uciși în Sevastia, în Armenia Mică, în 320, din ordinul unui împărat care doar cu șapte ani înainte proclamase libertatea religioasă”, a spus Adriana Sohodoleanu, doctor în Sociologia practicilor alimentare, în dialog cu Daria Ghiu.