Ascultă Radio România Cultural Live

REConCHILLiant cu Daniela Rei Vișan și invitații săi

collage

13 Noiembrie 2022, 06:30

Duminică 13 noiembrie 2022 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu doamna doctor Diana Păun, Consilier Prezidențial-Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale și doamna doctor Simona Ruță, Prorector pentru cercetare științifică la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, șef al disciplinei de Virusologie, șef departament Viroze emergente la Institutul de Virusologie ”Ștefan S. Nicolau”.

Punctul de plecare al dialogului nostru l-a constituit Congresul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului în perioada 10-12 noiembrie, care a reunit cele mai importante lucrări științifice prezentate în ultimul an la diverse conferințe sau congrese medicale. Au fost și invitați din străinătate precum și specialiști din celelalte centre universitare, tema congresului fiind extrem de sugestivă pentru spiritul și atmosfera generată de întâlnirea celor mai valoroși medici români -” Inițiere, Evoluție, Excelență”.

Am discutat cu doamna doctor Simona Ruță, Conferențiar la UMF Carol Davila, despre noile concepte care ghidează cercetarea și practica medicală din România, despre multidisciplinaritate și interdisciplinaritate, despre revenirea la medicina holistică ale cărei principii vizează o abordare completă a pacientului din punct de vedere medical, nutrițional, social și psihologic.

Doamna doctor Simona Ruță ne-a explicat ce înseamnă medicina personalizată, preventivă, proactivă și participativă. În această ecuație fiecare persoană devine responsabilă de propria sănătate în colaborare cu corpul medical. Stilul de viață sănătos, alimentația echilibrată, regimul de somn corect ales, prevenirea obezității, sedentarismului, osteoporozei și a bolilor inflamatorii cronice pot constitui premisele longevității și a unei bătrâneți frumoase.

Programele de screening derulate deja în România, atât pentru cancerul colorectal, virusul HPV, hepatită B și C furnizează deja primele rezultate încurajatoare.

Înființarea unui Institut de genomică în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București prin aprobarea unei hotărâri de guvern din 2021 va permite secvențierea și analiza unui număr mare de eșantioane, crearea unei baze naționale de date genomice precum și configurarea unor biomarkeri pentru cancere și boli rare. În felul acesta România se va înscrie pe harta cercetării personalizate și va colabora cu grupuri de cercetători în consorții internaționale.

Proiectul dedicat diasporei și diplomației medicale va deveni un important punct de sprijin pentru medicii români din diaspora care doresc să-și împărtășească experiența cu colegii din țară, a subliniat doamna doctor Diana Păun, Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, Consilier Prezidențial-Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale. Am nuanțat în dialogul cu doamna doctor Diana Păun câteva elemente referitoare la cartografierea factorilor de risc de pe teritoriul României în ceea ce privește bolile cardiovasculare, neurologice și oncologice. Nutriția dezechilibrată, cu alimente care conțin cantități mari de conservanți și coloranți, stresul, fumatul, alcoolul, expunerea în exces la radiațiile ultraviolete, poluarea atmosferică pot genera dezechilibre metabolice care induc o patologie cronică. Disruptorii endocrini aflați în unii aditivi alimentari, creme, șampoane, deodorante pot interfera cu sistemul endocrin generând boli cronice diverse, cu agravare progresivă.

OMS și Comisia Europeană au declarat obezitatea ca o boală a modernității cu implicații majore asupra sănătății fizice, psihice, sociale. Obezitatea reprezintă un factor de risc suplimentar semnificativ în ceea ce privește prognosticul bolilor cardiovasculare, neurologice, metabolice și oncologice. Prevenirea acesteia scade riscul apariției unor complicații fatale.

În cadrul celei de a X- a ediții a Congresului Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila s-au discutat toate aceste aspecte cu impact major asupra sănătății și politicilor de sănătate din România. Au fost prezentate și lucrări de cercetare importante în ceea ce privește impactul infecției cu virusul SARS-Cov-2 asupra apratului respirator, cardiovascular și renal precum și cele mai noi abordări terapeutice și chirurgicale în transplantul renal sau anumite forme de cancer. Vom reveni în edițiile viitoare ale emisiunii REConCHILLiant cu informații concludente din aceste domenii.

Corelarea unor politici de sănătate pe orizontală implică existența unor programe comune de colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Mediului și Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

O emisiune de Daniela Rei Vișan

Ascultă live

Ascultă live

23:00 - 00:00
Teatrul NațIonal Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:30 - 00:00
Teatru Scurt
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj