Ascultă Radio România Cultural Live

REConCHILLiant: Daniela Rei Vișan în dialog cu doamna doctor Diana Păun

Untitled

22 Octombrie 2022, 23:58

Duminică 23 octombrie 2022 de la ora 18,00 vă propunem la Radio România Cultural o întâlnire cu doamna doctor Diana Păun, Consilier Prezidențial –Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale.

Doamna doctor Diana Păun este Conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. În perioada 2006-2015 a fost managerul Institutului de Endocrinologie C.I. Parhon. În prezent este membră a mai multor asociații profesionale, respectiv Asociația de Endocrinologie Clinică din România, Societatea Română de Endocrinologie, Societatea Germană de Endocrinologie, Societatea Europeană de Endocrinologie ( ESE) și membru al Chapterului din România al AACE- American Association of Clinical Endocrinologists.

Vom contiuna să discutăm și în această ediție a emisiunii REConCHILLiant despre Planul Național de Combatere a Cancerului, lansat la data de 19 ianuarie 2022 de către Președintele Klaus Johannis. Semnalul lansat atunci indică preocuparea și sprijinul actual al Administației Prezidențiale pentru problemele legate de sănătate și pentru pacienții oncologici în mod special. Conform Globocan în 2020 au fost înregistrate la noi în țară 54486 de decese de cauză oncologică. În România rata supraviețuirii la 5 ani reprezintă doar jumătate din procentele înregistrate în cele mai multe țări din UE, motiv pentru care sunt necesare măsuri concrete de scădere a îmbolnăvirilor și a mortalitații. Depistarea tardivă, tratamentele demarate cu întârziere, monitorizarea deficitară, măsurile ineficiente de prevenție a diverselor forme de cancer, educația sanitară precară a populației, testările genetice derulate anevoios, serviciile de paliație sumare sunt câteva din cauzele care plasează țara noastră noastră în acest top european cenușiu.

Inițiativa legislativă privind Planul Național de Combatere a Cancerului a necesitat ” angajamentul tuturor actorilor din sfera autorității de stat, din sfera academică, din partea societății civile dar și a mediului privat”, subliniază doamna doctor Diana Păun, promulgarea legii la Camera Deputaților în data de 19 octombrie 2022 fiind rezultatul unui consens politic apreciat de către toată lumea.

Măsurile concrete de implementare a acestui Plan Național ambițios vor fi demarate peste câteva luni. Un accent deosebit se va pune încă de la început pe screeningul anumitor segmente populaționale. În România există deja câteva proiecte pilot de screening al cancerului colorectal și al cancerului de col uterin, dar care nu au fost pe deplin accesate de către populație, deși costurile acestor investigații sunt pe deplin acoperite de Ministerul Sănătății.

Începând cu anul 2023 se are în vedere realizarea unor riscograme cu ajutorul medicilor de familie. În funcție de fiecare caz în parte, de antecedentele familiale patologice sau de bolile cronice existente, medicii de familie vor putea recomanda efectuare a gratuită a diverselor teste de screening. Costurile aferente testărilor vor fi acoperite în totalitate de Ministerul Sănătății.

Creearea unui fond de inovațiiîn sănătate reprezintă o altă prioritate a Planului Național de Combatere a Cancerului. La Institutul Clinic Fundeni există deja terapia celulară CAR-T considerată una din cele mai inovative și mai eficiente terapii genice existente la nivel mondial. Presupune modificarea genetică a limfocitelor T ale pacientului și reintroducerea lor în organism, fiind utilizată cu succes în tratamentul leucemiilor acute. Imunoterapia și terapiile genetice reprezintă viitorul medicinii, subliniază doamna doctor Diana Păun.

O emisiune de Daniela Rei Vișan

Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatru Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional
Ascultă live Radio România Internaţional
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța
Ascultă live Radio România Constanța
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara
Ascultă live Radio România Timișoara
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj