Timpul prezent - Edi Rama după Edi Rama după Edi Rama...O conversație cu Dragoș Ioniță despre alegerile din Albania

14 Mai 2025, 19:48
La alegerile parlamentare din Albania de duminică, 11 mai, Partidul Socialist al premierului Edi Rama a obținut 52% din voturi, în timp ce Partidul Democrat s-a clasat pe locul al doilea cu 34% din voturi. Edi Rama a promis că Albania va intra în Uniunea Europeană până în 2030. Vineri, 16 mai, are loc la Tirana summitul Comunității Politice Europene, ce reunește țările din UE dar și țări din afara ei.
Care sunt perspectivele Albanei de aderare la Uniunea Europeană?
Care este miza summitului Comunității Politice Europene de vineri, care va avea loc la Tirana?
L-am întrebat pe Dragoș Ioniță, analist specialist în Balcanii de Vest, membru al Centrului de Studii Europene din cadrul SNSPA.
A fost o surpriză rezultatul alegerilor, cu un scor atât de mare în favoarea Partidului Socialist?
Dragoș Ioniță: „N-aş spune neapărat că a fost o surpriză, dat fiind faptul că partidul de guvernământ încă deţinea o bună parte din resursele necesare participării în campanie. Resursele, în special cele media, din Albania se aflau în curtea partidului de guvernământ condus de Edi Rama. Vorbim despre o mass-media încă finanţată de către stat şi care are nevoie de mai multă libertate de exprimare, însă acest fapt încă nu se observă în Albania.”
Edi Rama a promis aderarea la Uniunea Europeană până în 2030. Cât de realistă este această proiecție?
Dragoș Ioniță: „A recunoscut chiar dumnealui că este un termen foarte ambiţios. Albania s-a decuplat de Macedonia de Nord, cu care a fost cuplată până anul trecut în septembrie, cele două erau la pachet în toate procesele de negociere. Când Uniunea Europeană a constatat că Macedonia de Nord va fi întârziată din cauza blocajelor impuse de Bulgaria şi de politica sa cu privire la minorităţi, s-a decis decuplarea, ceea ce a permis Albaniei să accelereze într-un mod remarcabil, am spune, în acest parcurs european. Din cele 33 de capitole pe care le-ar avea de negociat, Albania a deschis deja 16, e-adevărat, nu a închis nici unul. Este încă un proiect în plină derulare, însă este remarcabil că în 7 luni au reuşit să convingă atât elitele politice, cât şi birocraţii europeni că acele capitole pot fi deschise, că s-au îndeplinit toate criteriile necesare deschiderii lor: şi criterii pur tehnice, şi criterii politice, pentru că este nevoie de girul ambelor categorii de actori.”
Apasă PLAY pentru a asculta interviul integral!
14 mai 2025
Realizatori: Adela Greceanu și Matei Martin