Graficianul Mircea Nechita: ,,Clăile tatei’’ și ,,Florile mamei”, toate, în fapt, sunt inspirate mai mult sau mai puțin direct ,,din viața mea’’
12 Septembrie 2024, 08:00
Expoziția de pictură și desen a lui Mircea Nechita și a invitatului său special, Teodora Mihaela Nechita, la Galeria Calderon Art Studio în luna septembrie a anului 2024 este una atipică. Chiar artistul ne face câteva profunde mărturisiri, în interviul realizat pentru această ediție a emisiunii ”Amintiri cu și despre artiști plastici”: ”nu a fost gândită ca o expoziție personală ,,de serie’’, ci ca un eveniment menit a atrage atenția asupra existenței omului Nechita Teodora Mihaela, și a ceea ce face. A existenței acestor oameni, ca si ea, cu Sindrom Down sau alte probleme, a ceea ce fac sau ar putea face ei. A vieții lor, într-o țară și un sistem ,,de protecție socială’’ care nu prea-i protejează. O țară-n care și protecția socială, precum multe altele, este făcută ,,de formă’’, discriminatorie și neechitabilă”. Graficianul Mircea Nechita a expus într-unul dintre spațiile oferite spre prezentare, iar Teodora în celălalt. Tată și fiică, cei doi comunică și lucrează în același spațiu de mulți ani. Mircea Nechita nu își asumă reușitele vizuale ale Teodorei, căci a fi profesor pentru copiii sau adulții cu Sindrom Down reprezintă cu totul altceva decât pentru copiii obișnuiți. Și evident, desenele Teodorei au apărut ca o necesitate și ele ne arată inocența tinerei care are aproape 20 de ani.
Mircea Nechita pune toate lucrările aflate în expunere -și pe cele ale sale și pe cele ale Teodorei - sub semnul ”autoportretului” care spune o poveste despre sine, familia din care provine și continuă cu o alta, cea pe care ulterior, ca adult și-a format-o el însuși.
Mircea Nechita este un grafician cu darul cald al povestirii, iar interviul cu el ne oferă posibilitatea de a medita la propriile noastre experiențe de viață. Dialogul cu Teodora ne face să înțelegem mai bine universul personal al tinerei care desenează aproape toată vremea.
Realizatoare Roxana Păsculescu