AUDIO “Masa puterilor noastre” in Gradina TVR
5 September 2019
Unul dintre cei mai apreciați actori din seria Pirates of the Caribbean vine la Transylvania Comic Con
6 September 2019

Excursii virtuale la fARAD 6

Festivalul arădean de film documentar anunță programul ediției 2019 (Arad, 2-6 octombrie)

Festivalul de film documentar fARAD revine la începutul lunii octombrie pentru a șasea ediție la Cinema Arta din Arad, cu o selecție de filme premiate în marile festivaluri internaționale, reunite sub tema Harta și Teritoriile.

„Ediția fARAD din acest an propune o selecție provocatoare de documentare care, pornind de la tematica orașului, explorează cinematografic noțiunile de spațiu și teritoriu geografic”, notează Dimitris Kerkinos, directorul artistic al festivalului.

„Documentarele selectate ne poartă prin călătorii virtuale în toate colțurile lumii, compunând dinamici spațiale extrem de diverse: explorează Madridul ascuns din subterane (Orașul ascuns), descoperă locuitorii de pe acoperișurile clădirilor cubaneze (Havana, de la înălțime), observă cultura rurală din America profundă (Monrovia, Indiana), urmărește transformările urbane și sociale din Hong Kong (O lume în continuă mișcare) și ia pulsul vieții din jurul faimoasei piețe Vittorio din Roma (Piazza Vittorio). Filmul de deschidere, Lumea de la picioarele tale, însoțește un american perseverent care descoperă New York-ul la pas, strâbâtând mii de kilometri din străzile metropolei. Disputa a două familii ce locuiesc în taigaua siberiană (Braguino), creativitatea a trei prieteni aflați într-o tabără de refugiați din vestul Saharei (Hamada), libertatea de expresie revigorantă care explodează pe străzile din Kinshasa (System K) sau apartamentul în care se reunesc trecutul și prezentul orașului Iași (Timebox), toate scot în evidență rolul spațiului și al geografiei în viețile oamenilor care le locuiesc.”

fARAD onorează la această ediției memoria regizoarei Agnès Varda, recent dispărută, cu documentarul Mur Murs (Mur-murale), care ne invită la o plimbare prin Los Angeles-ul anilor 1980 prin graffiti-urile și diversele sale culturi.

Nu în ultimul rând, mult așteptatul documentar al lui Alexander Nanau, Colectiv, lansat în aceste zile la Festivalul de film de la Veneția, va fi prezentat la fARAD în proiecție specială.

“Anul acesta festivalul explorează interacțiunea între oameni și oraș. Sper, din această perspectivă, că Aradul va descoperi la ediția fARAD numărul 6 fețele sale invizibile”, spune Corina Șuteu, președintele festivalului.

Selecția fARAD6 2019 include următoarele filme documentare, marea majoritate în premieră în România (*):1.  Braguino – Clement Cogitore. Franța-Finlanda, 2017.  
2.  Colectiv 
– Alexander Nanau. România-Luxemburg, 2019. Proiecție specială
3. * Hamada – Ely Dominguez Seren. Suedia-Germania-Norvegia, 2018
4. * Havana, de la înălțime (Havana, From on High) -Pedro Ruiz. Canada, 2018 
5. * Lumea de la picioarele tale (The World Before your Feet) – Jeremy Workman. SUA, 2018
6. * Mica Moscovă (Little Moscow) – Grimur Hakonarson. Islanda, 2018
7. * Monrovia, Indiana – Frederick Wiseman. SUA, 2018
8. * O lume în continuă mișcare (Many Undulating Things) – Bo Wang & Pan Lu. SUA-Corea de sud-Hong Kong, 2019
9. * Orașul ascuns (The Hidden City) – Victor Moreno. Spania, 2018
10. * Piazza Vittorio -Abel Ferrara. Italia, 2017
11. System K – Renaud Barret. Franța, 2019
12. Timebox – Nora Agapi. România, 2018. Proiecție specială accesibilă și persoanelor cu deficiențe de vedere
13. Mur-Murale (Mur Murs/Murals) – Agnes Varda. Franța-Germania, 1980. Proiecție de arhivă  

Scurt metraje
14. * Bigger Than Life – Adnan Softić. Macedonia de nord-Germania-Italia, 2018
15. * Sabaudia – Lotte Schreiber. Austria, 2018
16. * Înaintea zborului (Before the Flight) – Laurence Bonvin. Elveția, 2016
17. * Revelații (Revelations) – Dominic Angerame. SUA, 2018.

Proiecțiile fARAD vor fi completate, ca în fiecare an, de proiectele adiacente Festivalului: tradiționalul Laborator fARAD dedicat tinerilor documentariști, proiecte dedicate copiilor sau conferințe și dezbateri, menite să regenereze comunitatea locală de cinefili și să ofere noi oportunități de colaborare profesională.
 
Inițiat și dezvoltat ca un eveniment dedicat educării prin imagine a publicului, dar și revitalizării interesului pentru filmul de artă, Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoară. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Ediția 2019 a fARAD este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România.
 
Mai multe despre fARAD6 găsiți la www.farad.ro și pe pagina Facebook a festivalului
 
Parteneri media: Actualități Arad, aradculture.ro, Agerpres, Bookhub, Ceașca de cultură, feeder.ro, Jurnal arădean, Ghidul arădean, IQool, miscareaderezistenta.ro, MovieNews, pauldutu.eu, ProTV.ro, Radio România Cultural, Radio Timișoara, RFI România, Revista Fashion Premium Magazine, Revista Zeppelin, www.aradon.ro, 24 Fun Arad.