Anca Damian a fost invitata Elenei Vlădăreanu la Scena și ecranul
13 November 2018
Premieră spectacol ”Consum excesiv” la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, Sala Studio “Corneliu-Dan Borcia”
14 November 2018

Festivalul de scurtmetraje portugheze din New York  ediția 2018

4 decembrie, Cinema Victoria, Cluj-Napoca

4 decembrie, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, Timișoara

10 decembrie, Cinema Elvire Popesco, București

 

NY Portuguese Short Film Festival, primul festival de scurtmetraje portugheze din Statele Unite, revine în România, în luna decembrie! În fiecare an, festivalul reunește cele mai bune scurtmetraje care poartă semnătura tinerilor regizori portughezi și promovează noile voci ale cinematografiei portugheze în lumea întreagă. Festivalul va fi prezent la Cluj-Napoca și la Timișoara pe 4 decembrie, și la București pe 10 decembrie.

Cele 13 scurtmetraje care alcătuiesc ediția de anul acesta mizează pe identitate, în toate formele sale. „Vhils – Debris, Macau”, scurtmetrajul scris și regizat de José Pando Lucas în colaborare cu renumitul artist vizual Vhils, care a vizitat România în 2016, pune sub semnul întrebării condiția umană contemporană. „Grind” de multi-premiatul Yuri Alves urmărește povestea lui Robert Wilmote, un refugiat din Liberia care, odată ajuns în Statele Unite, găsește forța interioară să depășească toate obstacolele imaginabile și să devină un model pentru comunitatea din care face parte. Simpaticul film de animație „The Hat”(„Pălăria”), în regia Alexandrei Alves, urmărește modul în care ziua unui măturător de străzi se schimbă atunci când dă peste o pălărie fermecată.

New York Portuguese Short Film Festival, ediția 2018, va fi prezent în România în toate orașele care găzduiesc lectorate de limbă portugheză, respectiv:

 

  • Cluj-Napoca, 4 decembrie, ora 20:00, Cinema Victoria;

(bilete pe www.cinemavictoria.ro)

  • Timișoara, 4 decembrie, ora 18:30, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”.

(Intrare liberă)

  • București, 10 decembrie, ora 19:00, Cinema Elvire Popesco;

(bilete pe www.eventbook.ro)

 

Proiecțiile vor fi subtitrate în limba română și în limba engleză.

Subtitrările în limba română au fost realizate de studenții secției de limbă portugheză din cadrul Facultății de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, cu sprijinul Catedrei Fernando Pessoa, al Corinei Nuțu și al Claudiei Vlad, în cadrul Atelierului de subtitrări, inițiat de traducătoarea Simina Popa.

 

Organizatori: Asociația Fala Português!, Arte Institute

Parteneri instituționali: Institutul Francez din România, Camões – Instituto da Língua e da Cooperação, Ambasada Portugaliei la București, Catedra Fernando Pessoa, Centrul de Limbă Portugheză Camões din București, Cluj-Napoca și Timișoara, Universitatea de Vest, Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” din Timișoara.

Parteneri media: Librăriile Humanitas, Radio România Cultural, Revista Zeppelin, The Institute, Raftul cu Filme, The Romania Journal.

 

Notă pentru editori: Asociația Fala Português! este o asociație neguvernamentală, apolitică, cu scop nepatrimonial, independentă, care are ca obiectiv principal promovarea limbii portugheze și a culturilor conexe, în sens restrâns, precum și încurajarea și consolidarea unei perspective interculturale în domeniile educației, culturii și cercetării, în sens extins.