In memoriam ILINCA TOMOROVEANU 21 august 1941 – 2 mai 2019
3 May 2019
Primul invitat la Transylvania Comic Con – un actor din The Vampire Diaries și The Flash
4 May 2019

FESTIVALUL DE TEATRU „ELVIRA GODEANU” 4-13 mai 2019 – ediția I

În perioada 4-13 mai 2019, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu Jiu organizează prima ediție a Festivalului de Teatru „Elvira Godeanu” – festival-concurs.  Festivalul este dedicat excelenței interpretative feminine, fiind un omagiu adus marii actrițe gorjene Elvira Godeanu.

Selecționerul ediției din acest an a Festivalului este domnul Ion Parhon, reputat critic de teatru român.

În cadrul primei ediții a Festivalului de Teatru „Elvira Godeanu”, se vor acorda următoarele premii:
Trofeul Festivalului – Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol principal
Premiul pentru Cel mai bun spectacol
Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar
Premiul Național „Elvira Godeanu” pentru întreaga activitate – doamnei Cătălina Buzoianu – regizor de teatru
Premiul Publicului

Juriul festivalului:
Alexa Visarion – președinte juriu, regizor de teatru și film, prof. univ. la UNATC București
Valer Dellakeza – actor Teatrul Național Craiova
Irina Zlotea – critic de teatru, redactor revista „Teatrul azi” și Teatrul Național Radiofonic
______________________________________________

PROGRAM FESTIVAL

Sâmbătă, 4 mai 2019
* orele 19.45/ Sala Milescu:
– Deschiderea festivă a Zilelor „Elvira Godeanu”, ediția a XVIII-a și a
Festivalului de Teatru „Elvira Godeanu”, ediția I;
– Eveniment expozițional: Afrodita, sculptură de Mihai Țopescu;

* orele 20/ Sala Milescu: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” – „AZILUL DE NOAPTE” de Maxim Gorki – Premieră
Regia: Andrei Mihalache
Decor: Alexandru Radu
Costume: Wilhelmina Bekeși Kuron
Text: Maxim Gorki (adaptare)
Traducător: Raluca Rădulescu
Distribuție:
Dan Calotă, Rodica Gugu Negrescu, Mădălina Ciobănuc, Valeriu Bâzu, Cătălin Grigoraș, Ion Alexandrescu, Monica Sfetcu, Ana Negrescu, Simona Urs, Sorin Giurca, Eugen Titu, Radu Botar, Nicolae Vicol, Pompiliu Ciochia, Marian Negrescu, Vlad Fiu, Cristinel Dobran, Dan Dobroiu

Andrei Mihalache: „Azilul de noapte” nu este doar un adăpost unde niște homeless-i se strâng să pună capul – pe bani puțini – pe un pat fără perină, ci un purgatoriu cât se poate de contemporan, în care o turmă de orbi fără identitate, borfași și bețivi, dezmoșteniți de soartă și de vicii, disperați și triști, rătăcesc în căutarea conștiinței și adevărului… Vi se pare vetust, desuet? Priviți strada! Oamenii încă se destramă, se risipesc, se năruiesc prin implozie într-o lume în care nu este mizerie doar pentru că fac curat șobolanii și porumbeii ca să nu moară de foame… Suntem de dreapta, de stânga, de centru, dar cine (de sus) se mai preocupă de oamenii de jos?… Oricât am fi de sus la un moment dat, putem să coborâm la fund. Prin neputință, prin trădare, prin renunțare la sine.”

Durată sepctacol: 2 ore și 30 minute cu pauză.
Bilete: https://www.tomtix.ro/7894 și la Agenția teatrului

Duminică, 5 mai 2019, ora 20, Sala Milescu:
* Teatrul „Regina Maria” Oradea – „AVALANȘA” de Tuncer Cucenoglu
Regia: Petru Vutcărău
Decor: Ianis Vasilatos
Costume: Amalia Buie
Distribuție: Petre Ghimbășan, Corina Cernea, Consuela Egyed, Cipprian Ciuciu, Șerban Borda, Gabriela Codrea, Mirela Lupu, Adrian Locovei, Anca Sigmirean, Nicolae Segărceanu, Georgia Căprărin, Alin Stanciu, Ion Rușcuț

„Avalanșa” este o poveste despre frică, dar și despre trecut și viitor, tradiția conservatoare și schimbarea mentalităților. Tuncer Cücenoğlu a imaginat o istorie anxioasă și simbolică: într-o comunitate cu reguli stricte o persoană poate fi ucisă dacă pune în pericol viața celorlalți. Legea după care moartea este evitată prin moarte provoacă alte întrebări: despre morala socială, despre încremenirea în tradiție, despre aspirația spre o viață liberă și neconstrânsă. Așa e intriga aici, dar tema poate reverbera mult mai departe, chiar spre realitățile convulsive ale civilizației de azi…

Durată: 1 oră 45 minute fără pauză
Bilete: https://www.tomtix.ro/7896 și la Agenția teatrului

Luni, 6 mai 2019
ora 11, Foaier – Lansare de carte Alexa Visarion – „Nostalgia valorii”, Ed. Ideea Europeană
ora 20, Sala Milescu:
* Teatrul Municipal Baia Mare – „DRAGĂ DOAMNĂ PROFESOARĂ”, de Ludmila Razumovskaia
Regia: Andrei Măjeri
Scenografia: Irina Chirilă
Coregrafia: Raul Hotcaș

Distribuție: Inna Andriucă, Denisa Blag, Andrei Dinu. Eduard Trifa, Eduard Bîndiu

Corepetitor muzical – Petru Damșa
Lumini: Marin Codrea, Felix Mare, Sandu Șimonca
Sunet:Teodor Molnar

Când o profesoară primește vizita neașteptată a unui grup de elevi, nimănui nu-i trece prin gând că această întâmplare ar putea lua o turnură imprevizibilă. Tinerii absolvenți, care și-au dat ultimul examen înaintea încheierii studiilor liceale, se află într-o situație, aparent fără ieșire. Treptat, devenim martorii unui proces de erodare a psihicului uman, printr-o înlănțuire de argumente machiavelic dirijate. Mecanismul alienării este atent dozat de către dramaturg, iar spectacolul se transformă într-o demonstrație milimetrică a unui bisturiu imaginar, care trece prin sufletele personajelor. Căci cruzimea nu are de-a face cu vârsta. Ea se manifestă indestructibil odată ce și-a creat terenul propice.

Durată: 1 oră și 20 de minute fără pauză

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani.
Bilete: https://www.tomtix.ro/7897 și la Agenția teatrului

Marți, 7 mai 2019, ora 20, Sala Milescu:
* Teatrul „Odeon” București – „REPUBLICA MELANIA” de Irina Nechit
(în afara concursului)
Regia: Gelu Colceag
Scenografia: Adrian Demian


Distribuție: Rodica Mandache și Emanuel Varga

Asistent regie: Alexandru Bogdan
Light-design: Cristian Niculescu
Video: Luca Achim

Irina Nechit: „Am scris Sfaturile Melaniei în semn de recunoștință pentru generația părinților mei, născuți în anii treizeci, la fel ca Melania. Oamenii din această generație au supraviețuit anexării Basarabiei la URSS, apoi celui de-al doilea război mondial urmat de foametea din 1947, represiunilor staliniste, colectivizării, „stagnării” brejneviste, prăbușirii Uniunii Sovietice, perioadei de tranziție, ajungând să vadă și efectele pustiitoare ale migrației de după 2000. Rămâne o enigmă pentru mine, cum au rezistat, cum au înfruntat greutățile, cum și-au salvat sufletele.
Melania are credință și speranță, chiar dacă nu e în întregime sigură ce înseamnă credința ei sau la ce e bună speranța ei. Melania pentru mine e o șansă de mântuire.”

Bilete: https://www.tomtix.ro/7899 și la Agenția teatrului

Miercuri, 8 mai 2019, ora 20, Sala Milescu:
* Teatrul Mic București – „ȚINUTUL DIN MIEZUL VERII” de Tracy Letts
Regia: Vlad Massaci
Scenografie, Costume și Light design: Iuliana Vâlsan
Muzică originală și ilustrație muzicală: Bibi Vongehr

Distribuţia: Rodica Negrea, Andreea Grămoșteanu, Valentina Popa, Diana Cavallioti/Mădălina Ciotea, Dana Dembinski-Medeleanu, Silvana Mihai, Mihai Călin/Virgil Aioanei, Claudiu Istodor, Ionuț Vișan, Cuzin Toma, Cezar Grumăzescu, Viorica Mureșanu

Trei surori se întorc acasă în momentul în care tatăl lor dispare într-un mod neprevăzut. Nici moartea lui și nici înmormântarea nu o înfrânează pe mamă să fie ceea ce a ajuns, un om crud, ironic și acid, care devorează fără oprire absolut tot ce prinde, antidepresive, viețile fiicelor ei și minciunile ascunse, departe în trecut.

Ținutul din miezul verii (August: Osage County) a avut premiera pe Broadway la Teatrul Imperial pe 4 decembrie 2007, iar piesa care stă la baza spectacolului a fost distinsă, în 2008, cu Premiul Pulitzer pentru dramaturgie.

Durată: 3 ore cu pauză

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani.
Bilete: https://www.tomtix.ro/7900 și la Agenția teatrului

Joi, 9 mai 2019, ora 20, Sala Milescu:
* Teatrul „Odeon” București – „GARDENIA” de Elzbieta Chowaniec
Regia: Zoltan Balasz
Decorul: Constantin Ciubotariu
Costume: Andrada Chiriac
Distribuţie: Antoaneta Zaharia, Paula Niculiță, Simona Popescu, Mădălina Ciotea

„Gardenia” surprinde patru generații de femei din aceeași familie, care se confruntă cu tiparele comportamentale, constrângerile și moștenirea genetică. Toate își spun povestea la aceeași vârstă, 33 de ani, și trec prin frământările istoriei începând cu al doilea război mondial și până în prezent. Circumstanțele vremii le condiționează în parte destinul, dar cea care le influențează direct, ar spune ele, este mama. În ce măsură se întâmplă acest lucru, vă lăsăm să descoperiți singuri, într-un spectacol în care viziunea regizorală împletește teatrul cu arii de operă.

Durată: 1 oră și 15 minute fără pauză.

Bilete: https://www.tomtix.ro/7901 și la Agenția teatrului

Vineri, 10 mai 2019, ora 20, Sala Milescu:
* Teatrul „Satiricus” I. L. Caragiale Chișinău, Rep. Moldova – „ANGAJARE DE CLOVN” de Matei Vișniec
Regia: Alexandru Grecu


Distribuție: Finiti Sergiu, Cazacu Valeriu, Cucuruzac Jan, Alături de actorii: Cornescu Viorel, Cașu Vasile, Rusu Irina, Oleinic Elena, Cazacu Lilia, Gheorghița Ludmila, Grosu Ion, Mitreanu Igor, Toderico Nina, Răcilă Arcadie, Caraman Natalia, Crîlov Alexandru, Matcovschi Eugen, Oleacu Artiom, Negrescu Elena.

Farsa tragică „Angajare de clovn” reprezintă unul dintre cele mai reușite (și mai jucate) texte dramatice ale lui Matei Vișniec. A obținui Premiul UNITER pentru “cea mai bună piesă românească a anului 1991”. A cunoscut montări de succes în România (la Teatrul Național din Iași, în 1991, în regia lui Nicolae Scarlat, reprezentație căreia i se decernează Premiul I pentru spectacol și Premiul de regie – ex aequo – la Festivalul internațional de teatru scurt de la Oradea; la Teatrul Levant din București, în regia aceluiași Nicolae Scarlat, în 1992; la Teatrul din Arad, în regia lui Stefan Iordănescu, în 1992 etc.) și în străinătate (în 1992, la Festivalul “Bonner Biennale” din Germania; la Paris, în 1994, cu cei trei clovni Macloina, în regia lui Alexandru Tocilescu, versiunea franceză având titlul Ort mourira jamais; în Elveția, în 1994, la Teatrul Municipal din Konstanz etc.)

Durată: 1 oră 45 minute fără pauză

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani.
Bilete: https://www.tomtix.ro/7902 și la Agenția teatrului

Sâmbătă, 11 mai 2019, ora 20, Sala Milescu:
* Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” – „AMPLEXUS sau ULTIMA ÎMBRĂȚIȘARE” (în afara concursului)
Text și regie: Andrei Măjeri
Scenografie: Irina Chirilă
Coregrafie: Attila Bordas

Distribuția : Simona Urs, Radu Botar, Cosmin Brehuță, Mădălina Ciobănuc, Oana Marinescu, Vlad Rădulea, Mihai Rădulea
Sound designer: Adrian Piciorea
Corepetitor muzical: Oana Marinescu

Andrei Măjeri: „AMPLEXUS (sau Ultima îmbrățișare) este o piesă – atmosferă, în care viața se preface-n amintire. Pe ritmurile ABBA se produce decorticarea unui sfârșit. Aici, noi-spectatorii putem fi oricând noi-personajele. Transparența scandinavă, minimalismul cromatic, gesturile de un ritualism homemade fac casă bună cu nefericirea unui crepuscul. Corul (care pastișează cel mai cunoscut band muzical suedez) este cel care organizează vizita privitorilor. Sub ochii noștri, tragedia se naște în familie.”

Durată: 1 oră 20 minute fără pauză
Bilete: https://www.tomtix.ro/7903 și la Agenția teatrului

Duminică, 12 mai 2019, ora 20, Sala Milescu:
* Teatrul Tineretului Piatra Neamț – „FEMININ” de Elise Wilk
Regia: Eugen Jebeleanu
Scenografia: Velica Panduru
Muzica: Claudiu Urse


Distribuţie: Aida Avieriţei, Cătălina Bălălău, Sabina Brânduşe, Corina Grigoraș, Loredana Grigoriu, Gina Gulai, Ecaterina Hâțu, Maria Hibovski, Cătălina Ieșanu, Lucreția Mandric, Cristina Mihăilescu, Adina Suciu

Eugen Jebeleanu: „Feminin este un manifest despre violență și intimitate, o mărturie despre iubire, responsabilități și asumare. Firul roșu aduce în dezbatere fenomenul «revengeporn» din instituțiile de învățământ. Inspirat dintr-un fapt real de agresiune sexuală din mediul online, textul lui EliseWilk se focusează pe cazul unei fete care este subiectul bullyingului în școală după ce niște fotografii cu ea goală au circulat în rândul elevilor. Spectacolul urmărește parcursul acestui eveniment și se dezvoltă ca o anchetă sensibilă asupra cazului, văzut din perspective diferite și ridică întrebări despre mediul educațional și familial. Care sunt raporturile de forţe dintre oameni? Cât din intimitatea noastră ne (mai) aparține și o putem proteja și cât de stăpâni suntem pe identitatea noastră virtuală?”

Durată: 1 oră și 15 minute fără pauză

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 14 ani.
Bilete: https://www.tomtix.ro/7904 și la Agenția teatrului

Luni, 13 mai 2019
* ora 10.30:
– Omagiu ELVIRA GODEANU – 115 ani de la naștere. Moment evocator. Reculegere și depunere de coroane de flori in memoriam Elvira Godeanu (Cimitirul Catolic din Târgu Jiu).
* ora 18.00:
Salon de carte de teatru
– Lansare de carte: Florica Ichim și Irina Zlotea – „Cătălina Buzoianu: Magie, abur, vis”
* ora 18.30/ Sala Milescu:
– Festivitatea de acordare a Premiilor Festivalului de Teatru „Elvira Godeanu”, ediția I,
a premiilor profesionale pe anul 2018 și a Premiului Național „Elvira Godeanu” pentru întreaga activitate: laureat Cătălina Buzoianu, regizoare; laudatio Florica Ichim – editor, critic de teatru, redactor șef al revistei „Teatrul azi”, director Fundația „Camil Petrescu”
Participă actorul Papil Panduru, soțul regizoarei Cătălina Buzoianu

* ora 20, Sala Milescu:
– Teatrul Național București: – „DOUĂ PE FAȚĂ, DOUĂ PE DOS” de Teresa Rebeck
Coodonator proiect: Ion Caramitru- Manager T.N.B. „I.L. Caragiale” București
Scenografie: Florilena Popescu Fărcăşanu
Ilustrație muzicală: Călin Țopa


Distribuţia : Irina Cojar, Lamia Beligan, Raluca Petre, Marius Bodochi, Costina Cheyrouze, Brândușa Mircea, Tomi Cristin

 Tricotatul nu este numai pentru doamnele vârstnice! În comedia Theresei Rebeck, cinci femei aflate la a doua tinerețe se întâlnesc săptămânal ca să tricoteze. Dar firul de lână al ghemului nu este principalul fir al poveștii. Aceasta pentru că fiecare dintre cele cinci femei trebuie să facă față provocărilor pe care le ridică viața sau… bărbații. Printre trădări și dezamăgiri, personajele ajung să cunoască puterea vindecătoare a umorului și iertării. Umorul piesei camuflează parțial un tablou dramatic în care relațiile dintre oameni se dezvoltă pe atât de greu pe cât de repede se deșiră, asemenea tricotajelor pe care le împletesc protagonistele piesei.

Pusă în scenă în cadrul Programului „Uși deschise pentru toți”, Două pe față, două pe dos este una dintre cele mai inteligente comedii de moravuri, după cum o numea New York Times. O piesă în care abundă dialogurile spirituale, sarcastic și nespus de amuzante. Un spectacol cu partituri generoase pentru actrițele și actorii Naționalului bucureștean.

Durată: 2 ore fără pauză

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 12 ani.
Bilete: https://www.tomtix.ro/7905 și la Agenția teatrului