RESPIR SHAKESPEARE – Ediţia a 7-a!
14 November 2016
Începe cea de-a 27-a ediție a festivalului de film istoric din Pessac, Franța
14 November 2016

ICR Istanbul vă invită la proiecția filmului documentar Unseen Romania, de Ziua Patrimoniului Mondial

Institulul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul marchează Ziua Patrimoniului Mondial prin proiecția filmului documentar Unseen Romania, o producție care prezintă doar o mică parte din bogăția și diversitatea patrimoniului cultural al țării noastre.

Vizionarea va avea loc în data de 16 noiembrie 2016, la ora 18.30, la sediul ICR Istanbul, din Taksim, Beyoğlu.

Documentarul Unseen Romania este produs de  Mădălina Codreanu,  iar scenariul este semnat de Adrian Ursu și Lelia Munteanu. Printr-o inițiativă a ICR, împreună cu Map Media & Print SRL  şi  Primăria Costeşti, anul acesta a fost organizată o serie de evenimente destinate promovării patrimoniului cultural românesc şi a unor obiective culturale mai puţin cunoscute. Proiectul lansat de ICR la începutul lunii aprilie 2016, la Costeşti, judeţul Vâlcea, a facilitat atunci un tur al principalelor obiective culturale din zonă pentru invitaţii prezenţi. Scopul proiectului itinerant a fost descoperirea și promovarea universului cultural rural românesc.

Filmul care va fi proiectat la sediul ICR Istanbul, “România nemaivăzută” – Unseen Romania identifică și prezintă câteva localități rurale din România, care se diferențiază, nu neaparat prin pitorescul peisajului în care sunt amplasate sau prin brandul lor turistic deja consacrat, ci printr-o trăsătura unicat. Un exemplu poate fi satul labirint, un altul este satul perfect rotund. Unul este construit în întregime din marmură, altul este singurul loc din Europa de Sud-Est unde au fost conservate cele mai multe mori de apă funcționale. Unul păstrează tradiții folclorice străvechi, altul a transformat una dintre cele mai vechi îndeletiniciri de pe aceste meleaguri, păstoritul, în rafinament gastronomic.

Cu proiecția acestui documentar, ICR Istanbul a decis să marcheze ziua patrimoniului mondial, prin promovarea patrimoniului cultural național în rândul publicului local. Evenimentul reprezintă o punere în valoare a imaginii țării noastre, a culturii și istoriei naționale în context internațional. –  transmite ICR Istanbul