Prima conferință națională „Take Ionescu și contemporanii lui”
22 November 2021
”Evreii lui Sárdi” – portrete de evrei clujeni din arhiva ”Foto Sárdi” (1935 – 1944)
23 November 2021

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie: „Atentate și crime politice în istorie”. Invitat, profesor dr. Mihai Manea

marţi 23 noiembrie 2021, ora 21.10

 Realizator, Dan Manolache.

Vom discuta în ediția din această seară a emisiunii despre conținutul palpitant al unei cărți apărute de curând la Editura Meteor Press.

Autorul, invitatul emisiunii noastre, ne propune o călătorie prin timp, ce pornește din veacul al V- lea îHr și se încheie la începutul secolului XXI. Pe parcursul ei domnia sa conturează epoci și cracterizează personalități ce au în comun un destin de cele mai multe ori tragic.

Astfel de la Alcibiade, remarcabil șef militar și om politic, ales strateg al Atenei în 420 îHr, dar ambițios și dispus să schimbe ades taberele, până la Alexandr Litvinenko, cunoscutul defector rus iradiat cu poloniu care a murit într-un spital londonez în 2006, lectura cărții ne aduce în prim plan peste 75 de biografii ale unor personaje ce au fost victime ale unor crime sau atentate. Ele i-au impresionat nu doar pe contemporani ci, mai mult decât atât, au marcat istoria.

După cum aflăm din cuvântul autorului, site-ul web www.toptenz.com a publicat chiar un „clasament” al celor mai faimoase asasinate. Iată primele 5 locuri:

1. Asasinare arhiducelul Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Imperiului Austro- Ungar și a soției acestuia, în 1914

2. Uciderea președintelui SUA Abraham Lincoln, în 1885

3.Asasinarea țarului Alexandru al II-lea al Rusiei,în 1881

4. Asasinarea lui Martin Luther Kinf jr, în 1968

5. Asasinarea lui Caius iulius Caesar, în 44 îHr

Istoria spațiului românesc consemnează și ea, în ciuda unor clișee despre firea blândă, răbdătoare și pașnice a românilor, un mare număr de asasinate și atentate care au vizat oameni ce ocupau cele mai înalte poziții în societatea vremii lor „cam aproape jumătate dintre voievozii români nu au un mormânt al lor, deoarece o statistică simplă arată că, de pildă, în prima jumătate a secolului al XVI- lea, într-un sfert de veac- între 1510 și 1535- zece domnitori au fost uciși, printre acștia Mihnea Vodă cel Rău, Dragomir Călugărul, Radu de la Afumați, Vladislav al II- lea și fiul său, Moise Vodă.”

Să mai menționăm doar că printre cei cărora, în timpuri mai apropiate de vremea noastră, li s-a luat viața ca urmare a unor asasinate politice, s-au numărat patru prim- miniștri dintre care trei în funcție. Mă refer la Barbu Catargiu, I.G.Duca, Armand Călinescu și Nicolae Iorga.

Vom evoca așadar pe parcursul emisiunii câteva dintre victimele asasasinatelor și atentatelor, vom discuta despre folosirea violenței și crimei ca mijloc de atingere a unor obiective politice, încercând să aflăm dacă natura umană presupune și crima ca dat…genetic.

Vom încheia această scurtă prezentare citând o caracterizare a acestei cărți captivante datorată domnului prof.univ. dr. Adrian Cioroianu autorul prefeței. „Ceea ce ne oferă autorul, aici, este o impresionantă recapitulare a unor atentate politice care au schimbat istoria lumii. Da, unii le-au spus „crime”; alții le-au negat pur și simplu. Induferent cum le numim, istoria noastră, a tuturor, nu ar fi fost aceeași fără ele. E bine să recapitulăm și să medităm pe marginea lor.”

Fotografiile postate au fost preluate de pe site-ul Wikipedia