Astăzi au loc funeraliile prințului Philip
17 April 2021
Valorile personale – Introspecții, duminică, 25 aprilie 2021, ora 18.30
23 April 2021

Idei în nocturnă- Pagini de Istorie, marți 20 aprilie 2021, Radio România Cultural (21.10- 22). Despre tainele „nașterii” unui roman istoric. Invitat, scriitorul Igor Bergler

Distinși prieteni ai emisiunii „Pagini de Istorie”, vă invităm ca în această seară să urmăriți o altfel de abordare a trecutului. Vom vorbi cu un scriitor despre procesul prin care întâmplări ale trecutului sau ale lumii în care trăim, personaje cu biografii bine conturate, alături de altele mai mult sau mai puțin fictive, locuri de legendă sau contemporane existenței noastre, compun decorul în care talentul autorului plasează o intrigă care te face să-ți dorești și în același timp să te întristezi că povestea, odată cu trecerea paginilor, se apropie de sfârșit.

În acest caz, autorul este domnul Igor Bergler, iar cartea care ne va servi ca „studiu de caz” este romanul său de succes „Testamentul lui Abraham”, dăruit de Editura Litera. Va fi, cel puțin pentru mine, înfăptuirea unei curiozități care mi-a marcat copilăria, aceea de a ști care este „alchimia” prin care se construiește pânza de cuvinte care fascinează, stărnește imaginația, educă, bucură sau produce lacrimi, într-un cuvânt, emoționează.

Cartea ce va asigura substanța discuției, „Testamentul lui Abraham” este, în opinia noastră, extrem de potrivită unei analize de acest fel. După cum spune unul dintre recenzenții săi este în același timp „roman polițist, roman de aventuri, thriller, roman metafizic, roman istoric, desfătare erudită, parodie în cel mai înalt grad… o carte inegalabilă.”

Romanul devine interesant chiar înainte de a începe lectura propriu-zisă, stârnind curiozitatea prin inspiratul și enigmaticul său motto: „Ceea ce s-a pierdut ne-ar putea salva de ceea ce avem deja”. Nu vom încerca să vi-l povestim, demers de altfel imposibil în succinta prezentare ce urmează sau în cele 50 de minute ale emisiunii. Am face un deserviciu cărții dacă am încerca să rezumăm cele 722 de pagini ale sale reducându-le la o fără substanță înșiruire de cuvinte.

Putem spune că este o carte despre cărți și despre o misterioasă societete fondată cu mai bine de două milenii în urmă, „Omnes libri”, pentru ca fondând cea mai mare bibliotecă a lumii – ce avea să adăpostească aproximativ un miliard de cărți și documente – să salveze această comoară inestimabilă, o adevărată memorie a omenirii, chiar de răutatea urmașilor celor care au creat-o prin geniul lor. Era, spune autorul, „visul de aur al lui Alexandru cel Mare, sugerat probabil de Aristotel, ilustrul său profesor.” În căutarea misteriosului adăpost al comorii, „Ciudad Blanca”, autorul ne poartă prin spații și milenii într-o călătorie culturală plină de suspans și farmec.

Iată, desigur succint, câteva dintre surprinzătoarele repere istorice și culturale care constituie, practic, substanța cărții. Așadar, găsim în paginile ei referiri la Biblioteca din Alexandria, Luis Borges, bizareriile lui Rudolf al II-lea, șirul lui Fibonacci, „sindromul Stendhal”, ruinele de la Copan, blazonul familiei Visconti, corifeii dramaturgiei din Grecia antică, Umberto Eco și celebrul său roman, civilizația Maya și lista este departe de a se fi epuizat.

Vom mai adăuga și profunda analiză a unor versuri ce aparțin lui Ion Barbu, evidențiind câteva surprinzătoare niveluri de înțelegere. Iată versurile:

Din ceas, dedus adâncul acestei calme creste,

Intrată prin oglindă în mântuit azur,

Tăind pe înecarea cirezilor agreste,

În grupurile apei, un joc secund, mai pur.

Vom vorbi desigur și despre Abraham Lincoln, o personalitate foarte mult evocată în paginile cărții și de ipoteza tulburătoare prin care este explicată transformarea lui „dintr-un avocat de preerie, cu siguranță rasist și, în cel mai bun caz, indiferent față de problema sclaviei, într-un adversar al ei până într-acolo încât să-ți dea viața pentru abolirea acesteia.”

Este o carte despre misterul unei imense bibioteci, despre o conspirație în care sunt implicați înalți prelați și naziști refugiați în America de Sud, un atentat la viața lui Barack Obama și multă poezie… Misterul bibliotecii ascunse și pedepsirea conspiratorilor este descifrat de un profesor enciclopedist, ajutat de un detectiv plin de cultură și… fler, ba chiar de un asasin profesionist care pun cap la cap mesaje ascunse în filele a zece cărți considerare dispărute… Ajung astfel să compună și să descifreze textul care lămurește totul: „Zece ani după al doilea și al patrulea din șapte dăinuiește în veci numele trandafirului mai păstrăm doar numele anterior numelui trandafirului.” Suntem siguri că după aceste detalii… totul rămâne la fel de misterios.

Așadar trebuie citită această carte care este, trebuie să o spunem, împănată de un umor de calitate ce vine, de multe ori, din parodierea unor romane sau filme bine cunoscute. Chiar numele personajelor pot sugera acest lucru. Apare chiar la început o masivă doamnă Bidermeyer, asistentul asasinat se numește George Marshall, detectivul inteligent, dar și puternic, este Columbus Clay, miliardarul, firește, Patrick Ewing, psihiatrul bântuit poartă sinistrul nume de Mabuse etc, etc

Vom concluziona spunând că vom vorbi despre cum se construiește și se documentează o carte despre… cărți, mistere și umor de calitate.

Realizator Dan Manolache

Emisiunea Idei în nocturnă – Pagini de Istorie o puteți asculta marți, 20 aprilie 2021, la Radio România Cultural, de la ora 21.10 la ora 22.00.

Imaginile ce însoțesc prezentarea au fost preluate de pe site-ul Wikipedia.