Ascultă Radio România Cultural Live

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie - România în primele săptămâni ale războiului contra URSS. Colaborarea militară cu Reichul, politica antisemită, Pogromul de la Iași (28-30 iunie 1941)

29 Iunie 2021, 09:22

Invitat, dr. Ottmar Trașcă, șeful sectorului Istorie Universală și Relații Internaționale al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române . Realizator, Dan Manolache.

Vom continua în emisiunea din această seară să discutăm despre evenimente petrecute cu opt decenii în urmă incercând să abordăm subiecte mai puțin discutate, prezentate schematic sau fals de istoriografia noastră de ieri și chiar de astăzi. Vom folosi ca principală sursă de documentare excelentă și monumentala lucrare „Relațiile politice și militare româno-germane. Septembrie 1940- augustt 1944”, al cărei autor, dl.dr. Ottmar Trașcă va fi în legătură directă cu ascultătorii postului Radio România Cultural.

Vom începe prin a discuta depre relațiile de colaborare militară între România și Cel de al III-lea Reich, relații cărora le putem stabili ca moment de debut luna octombrie 1940, când sosește în țara noastră Misiunea Militară germană solicitată cu câteva luni înainte de Regele Carol al II-lea. Obiectivele ei erau înființarea și gestionarea activității unor centre de perfecționare și instrucție a armatei române pentru infanterie, cavalerie, artilerie, geniu, mecanizate și servicii. Totul în scopul modernizării armatei noastre și a compatibilizării ei cu cea germană. În acest sens s-a trecut,de la 2 decembrie 1940, la instruirea unor „divizii de elită”, mai precis 5, 6 și 13 Infanterie, la care s-au adăugat ulterior cele cu numerele 18 și 20, și a Diviziei Blindate. De asemenea o sarcină a Misiunii Militare germane era și aceea de a cunoaște și evalua potențialul combativ al armatei române în vederea antrenării ei în operațiunile militare preconizate de Germania lui Hitler. O posibilitate luată în calcul chiar în Directiva nr.21 prin care se aproba operațiunea „Barbarossa”. Se prevedea acolo că în războiul contra sovietelor „România va avea misiunea de a susține cu forțe de elită, cel puțin la începuturile sale, atacul aripii sud germane, de a bloca adversarul acolo unde nu vor fi angajate forțe germane și, în rest, de a asigura serviciile auxiliare de pe teritoriile din spatele frontului.”

Așadar, armatei române îi era rezervat un rol puțin important în operațiunile ofensive. Hitler însuși, pe baza rapoartelor care îi parveneau din România se exprima la 30 martie 1941, în fața principalilor săi responsabili militari „nicio iluzie în privința aliaților.....Cu România nu este absolut nimic de făcut. Poate că în spatele unui obstacol extrem de puternic ei vor fi în măsură să asigure securitatea acolo unde nu se atacă. Antonescu și-a mărit armata în loc de a o reduce și îmbunătăți. Soarta marilor unități germane nu trebuie să fie dependentă de rezistența unităților române.” Treptat însă, când dificultățile războiului au mai tocit aroganța germană, opiniile lor s-au mai schimbat..

Vom vorbi desigur și despre primele zile de război, despre rezolvarea chestiunii comandamentului suprem al trupelor germano- române din România, despre dotarea diviziilor românești sau despre valoarea ofițerior și trupei, totul din perspectivă germană.

În partea a doua a emisiunii vom aborda un subiect sensibil, politica antisemită a generalului Ion Antoneacu și a guvernului pe care l-a condus, cu referire specială la o pagină tristă, chiar rușinoasă a istoriei noastre, pogromul de la Iași din perioada 28- 30 iunie 1941. O vom face în ideeea că nu există subiecte pe care să le evităm. Mai mult chiar, istoria trebuie cunoscută cu bunele și relele ei pentru că doar așa vom putea învăța ceva din trecut iar lecțiile istoriei au valoare doar dacă în evocarea ei avem ca țintă adevărul.

Punctul de plecare al politicii oficiale antisemite pare a fi „Decretul- lege privitor la starea juridică a evreilor din România”, datat 8 august 1940. Un decret semat de Carol al II-lea, parte a noii sale politici de apropiere de Germania lui Hitler. Desigur ea crește în intensitate în vremea guvernării generalului Antonescu cu sau fără legionari. Iată doar câteva fraze definitorii pentru modul în care generalul privea „chestiunea evreiască”. La sfîrșitul lui septembrie 1940 el afirma „ Eu voi rezolva problema evreiască în cursul reorganizării Statului, substituind, încetul cu încetul, pe evrei cu românii și, în primul rând, cu legionari, care între timp se vor pregăti.Bunurile evreilor vor fi în mare parte expropriate în schimbul unor indemnizații.”. În ianuarie 1941 se exprimă mult mai tranșant,„Toate reformele necesare înlăturării vâscului și influențelor străine pentru asigurarea destinului nostru național le voi înfăptui fără șovăire. Toată lupta și așezarea marii revoluții național- socialiste germane și toate înfăptuirile fasciste ne vor sluji drept temeiuri de experiență pentru a altoi pe sufletul și nevoile românești, rodul acestor organizări de popoare, temeiuri de lume nouă.”. Vom cita și cuvintele rostite în ședința Consiliului de Miniștri din 8 aprilie 1941 când afirma fără echivoc „va trebui să inspirăm românilor ura împotriva dușmanilor nației. Așa am crescut eu,cu ura împotriva turcilor, jidanilor și ungurilor. Sentimentul acesta de ură împotriva dușmanilor ptriei trebuie împins până la ultima extremitate. Îmi iau eu acestă răspundere.”

Modelul” german se schimbă și el cu trecerea timpului. De la politica de deportare a evreilor, „planul Madagascar” se ajunge, după 22 iunie 1941, la „soluția finală”, formalizată în cadrul Confenței desfășurate la Wannsee la 20 ianuarie 1942. Antisemitismul în România primește direct experiența nazistă prin intermediul sosirii în țara noastră a „expertului SS în probleme evreiești și de arieneizare”, Gustav Richter, în martie 1941, odată cu un întreg grup de consilieri germani. Acesta remarcă „lipsa de consecvență în planificarea și implementarea” măsurilor antisemite și prezintă, la 12 mai 1941, câteva propuneri pe care le vom detalia în emisiune.

În ultima ei parte vom discuta despre Pogromul de la Iași, pe care un istotic german l-a numit „primul masacru de proporții” desfășurat împotriva evreilor, în estul Europei. Invitatul nostru pune în evidență în lucrarea pe care am menționat-o cele două categorii majore de interpretări prezente în istoriografia noastră.

Prima dintre ele susține că pogromul a fost organizat exclusiv de trupele germane cu complicitatea legionarilor și a unor elemente declasate din armată. Implicarea regimului este total negată sau extrem de diminuată.

A doua categorie de interpretare, pe care domnul dr. Ottmar Trașcă o susține cu argumente documentare în mare parte inedite, este aceea că drama evreilor ieșeni se datorează instituțiilor locale și centrale din România (SSI, Armată, Siguranță) cu complicitatea și ajutorul soldaților germani din oraș. Domnia sa pune în evidență faptul că în perioada 28-30 iunie 1941 nu existau în Iași unități SS, ale organizației Todt sau ale comandoului „D” de exterminare ce acționa în spatele frontului. Jurnalul de război al Corpului 30 de Armată german, al cărui comandament se afla în Copou dar și mărturia consulului german Fritz Schellhorn susșin că implicarea soldaților germani a fost întâmplătoare și s-au dat ordine foarte clare trupelor germane să păstreze neutralitatea. Consulu german afirma clar „Trebuie respinsă cu toată asprimea încercarea dea a atribui Wehrmacht-ului responsabilitatea pentru evenimentele petrecute, așa cum s-a încercat acest fapt chiar din partea oficialităților române.” Mai mult chiar documentele probează că reprezentanții armatei germane și Consulatul din Iași au intervenit energic pe lângă autoritățile române pentru stoparea exceselor.

Nu vom evoca în aceasă scurtă prezentare amploarea crimelor săvârșite atunci pe străzile ieșene, în curtea Chesturii sau în cele două trenuri ale morții. Cifrele oficiale indică 13 266 de morți dintre care 40 de femei și 180 de copii dar alte evaluări ridică numărul victimelor la peste 20 000 de oameni uciși. Cert este și rezultă din toate documentele oficiale românești întocmite atunci sau în urma unor anchete ulterioare că, toate acuzațiile aduse populației evreiești din Iași s-au dovedit a fi fără temei. Nu s-au găsit dispozitivele care s-ar fi transmis semnale aviației sovietice, nu s-au găsit armele cu care s-ar fi deschis focul asupra trupelor române ce se deplasau pe străzi (de altfel în rândul militarilor români nu s-a înregistrat nicio victimă). Vom vorbi despre documente sau mărturii care atestă aceste adevăruri. Să menționăm acum, în acest sens, doar memoriul pe care generalul de divizie Emanoil Leoveanu, Directorul General al Poliției îl adresează, după încheierea anchetei, la 2 iulie 1941 generalului Ion Antonescu, Conducătorul Statului Român. Și totuși, în aceeași zi, Președinția Consiliului de Miniștri emite un comunicat în care se vorbește despre „elemente străine de neam și dușmane intereselor nostre care au tras focuri contra soldaților germani și români” și stabilește că „pentru fiecare soldat german sau român, vor fi executați 50 de iudeo- comuniști.”

Cum a fost posibilă o asemenea barbarie? Iată o întrebare pe care fiecare generație este datoare să ți-o pună pentru ca ea să nu se mai repete niciodată.

Vom încheia cu câteva fraze ale mărturiei ziaristului Z. Dessmond din Iași „La chestură, centrul de adunare a evreilor, oamenii ajungeau extenuați fizicește și cu moralul distrus. Mânați de la spate cu bâte și drugi de fier, se călcau în picioare unul pe altul, se sufocau unul sub povara celuilalt- un munte viu de oameni.

- Jidane, ai tras în armata germană!

Și ca urmare, asupra muntelui viu de oameni mitralierele au început să răpăie. Curtea chesturii, transformată în abator a devenit neîncăpătoare....”

Fotografiile postate au fost preluate de pe site-ul Wikipedia

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu
Istorie-filozofie-psihologie 01 Aprilie 2024, 13:19

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București invită publicul la aniversarea a zece ani de când la Palatul Suțu se organizează...

Conferință aniversară - 10 ani de Conferințe de joi la Palatul Suțu
Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa
Istorie-filozofie-psihologie 18 Martie 2024, 13:47

Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa

Expoziția va fi deschisă vineri, 22 martie.

Expoziție de fotografie subacvatică, la Muzeul Antipa
A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii
Istorie-filozofie-psihologie 18 Martie 2024, 12:06

A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii

Daniel Barbu, profesor universitar și fost ministru al Culturii, a murit la vârsta de 66 de ani. Decesul a fost...

A murit Daniel Barbu, fostul ministru al culturii
A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental
Istorie-filozofie-psihologie 12 Martie 2024, 09:21

A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 11:00, va avea loc cea de-a 10-a conferință susținută de doamna academician...

A 10-a conferinţă cu academician Georgeta Filitti - Povestea Athénée Palace InterContinental
Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate
Istorie-filozofie-psihologie 11 Martie 2024, 09:32

Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate

Analiza post-publicare a arătat că aceasta nu îndeplinește standardele lor editoriale.

Agenţiile de știri retrag o fotografie cu prințesa Kate
Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR
Istorie-filozofie-psihologie 22 Februarie 2024, 12:03

Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR

Un eveniment de predare - primire a bunurilor a fost organizat miercuri.

Recuperate de autorități, cele 3 brăţări preistorice vor fi păstrate în custodie de MNIR
Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur
Istorie-filozofie-psihologie 21 Februarie 2024, 10:30

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur

Ioan T. Morar va participa astăzi, 21 februarie 2024 (ora 14.30, Sala B120) la un atelier cu studenți și cadre didactice,...

Ioan T. Morar la Universitatea Aix-Marsilia, Franța: atelier despre volumul Fake news în Epoca de Aur
Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"
Istorie-filozofie-psihologie 06 Februarie 2024, 07:47

Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"

Tipul de cancer nu a fost dezvăluit. Regele Charles al Marii Britanii a fost diagnosticat cu "o formă de cancer", a...

Regele Charles al III-lea, diagnosticat cu "o formă de cancer"
Ascultă live

Ascultă live

05:00 - 06:00
Teatrul Național Radiofonic - Biografii, memorii
Ascultă live Radio România Cultural
05:00 - 05:05
Ştiri
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
00:00 - 06:00
PROGRAM MUZICAL NOCTURN
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
00:00 - 06:00
Transilvania by night
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru