DOCUMENTAR: Ziua Mărcii Poştale Româneşti. Istoria fascinantă a „Capului de bour”
15 July 2021
DOCUMENTAR: Ziua Presei Militare Române
23 July 2021

Idei în nocturnă. Pagini de Istorie – Rusia, o ecuație complicată. Invitat, conf. univ. dr. Armand Goșu

 Realizator, Dan Manolache.

În ediția din această seară a emisiunii vom discuta despre un subiect întotdeauna de interes pentru noi, Rusia și politica sa externă. Prilejul ne este oferit de apariția la Editura Polirom a lucrării „Rusia, o ecuație complicată” semanată de unul ditre cei mai competenți și subtili analiști ai politicii marelui nostru vecin de la Răsărit, dl. Armand Goșu, invitatul Paginilor de istorie. Domnia să ne propune rezolvări elegante ale acestei ecuații complicate într-o carte în care îmbină experienîa istoricului cu profesionalismul analistului politic.

Este o serie de convorbiri purtate de autor cu domnul Lucian Popescu cu subiecte extrem de iteresante dintre care cităm doar: România și Rusia; Agonia regimului Putin; Republica Moldova sau Ucraina. De la Poroșenko la Zelenski.

În această succintă prezentare a emisiunii nu vă vom dezvălui decât câteva dintre posibilele subiecte ale dialogului nostru.

Vom vorbi mai întâi despre Rusia de astăzi, din vremea regimului Puțin. Caracterizând-o, domnul Armand Goșu afirmă că este prima dată în istoria ei când „serviciile controlează complet procesul politic” și detaliază spunând că 1acest grup din KGB/FSB care deține puterea reală este la fel de autist ca familia imperială în 1916-1917. Poate că e format din profesioniști, dar sunt profesioniști din lumea intellugence, știu să culeagă informații, organizează poerațiuni secrete, provocări, numai că nu înțeleg cum funcționează economia, societatea, relațiile internaționale….. Ei consideră că diplomația, economia, cultura, educația trebuie să servească statul și obiectivele lui strategice. Numai că, puterea în stat fiind acaparată de acest grup KGB/FSB, el e cel care definește care sunt interesele statului și împinge Rusia în tot felul de aventuri din care nu are cum să iasă bine.” Este subiniată și ideea fundamentală propovăduită de acest grup, cum că Rusia este înconjurată de dușmani și în consecință politica ei internă și externă trebuie să țină seama în cel mai înalt grad de această „realitate”. Acest gen de politică a devenit prioritar mai ales după anul 2000 când contractul inițial propus societășii de Vladimir Puțin a eșuat „Atunci Puțin promitea bunăstare, salarii și pensii la timp, creșterea nivelului de trai. În schimbul acestora rușii au renunțat la democrația liberală de tip occidental.” A apărut un nou concept acela de „democrație controlată” ceea ce a dus la insturarea în Rusiea a unui „autoritarism electoral”. Vom explica aceste două concepte și vom vorbi și despre mijloacele prin care regimul își asigură puterea. Unul dintre ele este folosirea istoriei ca instrument de putere, ca o armă de luptă atât împotriva dușmanilor regimului cât și pentru mobilizarea societății. Desigur istoria trebuie schimbată sau măcar nuanțată astfel încât recursul la trecut să aducă argumente care să justifice acțiuni prezente. În context ne vom referi la câteva evenimente istorice reinterpretate pentru a servi regimul; Conferința de la Ialta, bombardamentul Dresdei sau prevederile Pactului Ribbentrop – Molotov.

În partea a doua a emisiunii vom vorbi despre locul României în această complexă ecuație rusească. Domnul Armand Goșu consideră, și argumentează această teză, că România a ratat șansa de a fi un furnizor de expertiză și chiar de securitate în relațiile complicate între UE și NATO pe de o parte și Rusia de cealaltă. Asta din cauza lipsei unui corp de experți profesioniști dar și din acela că Bucureștiul nu a dorit sau nu a putut să elaboreze o politică coerentă față de Rusia, de celelalte țări foste sovietice și mai ales față de Republica Moldova. Vom detalia această teză dar vom discuta pe parcursul emisiunii, de asemenea, despre Ucraina și factorii care au favorizat câștigarea alegerilor prezidențiale de către Vladimir Zelenski în fața lui Petro Poroșenko și în special despre evenimentele politice petrecute în ultima perioadă în Republica Moldova. În mod surprinzător pentru mulți, Doamna Maia Sandu a reușit să câștige alegerile prezidențiale iar apoi, prin oartidul domniei sale și pe cele parlamentare. Sunt aceste victorii și necunoscute ale complicatei ecuații rusești?

Desigur temele de discuție vor fi mai multe și mai variate, toate decurgând din viziunea profesionistă, lipsită de prejudecăți istorice sau politice, pe care domnul Armand Goșu o are asupra realităților din Rusia și din estul Europei.

Din păcate, în opinia domiei sale, „cu o agendă dominată de valorile secolului al XIX- lea, România s-a exclus singură, pas cu pas, din politica mare din Europa de Est. Prin erorile sale nedecontate, elita politică a României s-a condamnat- pentru cel puțin o generație- la o poziție internațională mediocră și irelevantă.”

 

Fotografiile au fost preluate de site-ul Wikipedia.