AUDIO Premiera spectacolului: HOMO L♥VE ~ montage d’emotions
5 January 2018
Hărțuirea sexuală și galele de film
8 January 2018

Împăratul muştelor, în premieră la Teatrul EXCELSIOR

Teatrul EXCELSIOR prezintă, vineri 12 ianuarie 2018, premiera oficială a spectacolului Împăratul muştelor, o adaptare a binecunoscutului roman scris de William Golding realizată sub semnătura regizorală a lui Tudor Lucanu.

La mai bine de o jumătate de secol de la data primei sale apariţii, Împăratul muştelor ajunge pe scena Teatrului EXCELSIOR, unde devine o metaforă a timpului prezent ce surprinde teme acute ale zilelor noastre, precum bullying-ul, un fenomen din ce în ce mai răspândit printre copii, violenţa, pierderea inocenţei sau permanenta controversă civilizaţie – sălbăticie care pune faţă în faţă omul ‘natural’ şi omul ‘social’.

Ralph, Jack, Piggy, Roger, Simon, Sam, Eric, Henry, Bill şi Perceval sunt zece băieţi care se trezesc brusc pe o insulă pustie, salvaţi din calea războiului, dar izolaţi de restul lumii. Eliberaţi de normele societăţii adulte, ei vor fi, însă, nevoiţi să asculte de o nouă regulă: propriul instinct de supravieţuire. Sub ameninţarea unei aşa-numite bestii nevăzute care îi pândeşte din umbră, cei zece băieţi vor cădea pradă unui ‘război psihologic’ care îi va dezbina în două tabere care îi au drept lideri pe Ralph, vocea civilizatoare a grupului, şi pe Jack, întruchipare a impulsului sălbatic, animat de forţa dominaţiei.

Spectacolul Împăratul muştelor ne proiectează în acel spaţiu atemporal, unde limita dintre joc şi realitate devine fragilă, aproape insesizabilă, în miezul insulei ascunse în fiecare dintre noi. În versiunea scenică pe care a creat-o la Teatrul EXCELSIOR, Tudor Lucanu a explorat impulsurile conflictuale ale naturii umane, într-un spectacol crud şi sincer, poetic şi misterios asemeni unui drum iniţiatic. O poveste alegorică despre abisurile fiinţei umane şi transcenderea limitelor, despre ipostazele răului şi nebănuitele sensuri ale ideii de ‘captivitate’.

Pentru Tudor Lucanu, Împăratul muştelor este acea ‘poveste care îl face pe cititorul sau pe spectatorul ei să îşi pună anumite întrebări şi să discute despre aceste probleme majore pe care le aduce în prim plan’.

Biletele sunt disponibile pe site-ul http://www.bilet.ro/ şi la casa de bilete a Teatrului EXCELSIOR.

Împăratul muştelor
după romanul omonim scris de William Golding

Adaptarea: Nigel Williams
Traducerea: Ozana Oancea

Distribuţia
Ralph – Ştefan Iancu
Jack – Ionuţ Vlad Popescu
Piggy – Mihai Mitrea
Roger – Ştefan Mihai
Simon – Alex Popa
Sam – Dan Pughineanu
Eric – Andrei Bibire
Henry – Dan Clucinschi
Bill – Vlad Linţă
Perceval – Alin Potop

Regia: Tudor Lucanu
Scenografia: Vladimir Turturică
Mişcarea scenică: Ştefan Lupu

Muzica şi universul sonor: Petre Ancuţa
Percuţia: Loredana Cosovanu şi Mircea-Alexandru Băluţă
Asistent: Alina Dumitrache