Rezidența FILM+online: cinci zile de ateliere și sesiuni de lucru cu cineaști români de prestigiu
20 October 2020
Începe prima ediție a ART200: Festivalul internațional de film queer!
20 October 2020

Înființarea unui Teatru Rom de Stat este susținută de personalități și instituții de cultură

Compania de teatru Giuvlipen împreună cu peste 50 de personalități și instituții din țară și din străinătate susțin înființarea unui Teatru Rom de Stat în România.

Compania Giuvlipen, înființată în 2015 de Asociația Actorilor Romi, este prima inițiativă independentă din România dedicată sprijinirii actorilor și dramaturgilor romi și promovării teatrului contemporan rom. Agenția de presă Reuters a numit-o „avangarda culturii rome – un contraatac, prin artă și activism, la secole de opresiune”. Anul acesta, demersurile artistice le-au fost recunoscute și pe plan local au primit în cadrul Galei Premiilor UNITER: premiul special al Consiliului Britanic.

Compania de Teatru Giuvlipen, susținută de peste 50 de actori, regizori, dramaturgi romi și alte personalități și instituții de cultură locale și internaționale, invită, la începutul lunii noiembrie 2020, reprezentanți ai instituțiilor de stat la un nou dialog despre oportunitatea pe care o impune înființarea acestei instituții.

Existența unui teatru rom stabil și accesibil, care promovează valori europene antirasiste, constituie o oportunitate nu numai pentru minoritatea romă, dar și pentru societatea românească în ansamblul ei, consideră  Asociația Actorilor Romi care invită instituțiile statului să își asume o responsabilitate directă în susținerea demersurilor artiștilor romi din domeniul teatral, în dezvoltarea acestui amplu proiect cultural.

„Considerăm că înființarea unui Teatru Rom de Stat ar reprezenta un pas important în vederea atingerii atât a dezideratelor comunității, cât și în îndeplinirea principiilor asumate de statul român”, întărește și Renate Weber, Avocatul Poporului, în scrisoarea de susținere a inițiativei.