PAKISTAN
1 July 2017
Bilet de îmbarcare spre… Defileul Dunării şi Parcul Natural Porţile de Fier… apoi către Pakistan, la Karachi …
2 July 2017

ISLĀMĀBĀD

În îndepărtatele regiuni nordice ale Pakistanului, pe drumul care pleacă din Kashmir, traversează trecătoarea Khyber şi se îndreaptă spre Kabul, se ridică Islāmābād, capitala actuală a Pakistanului, care se traduce prin „Oraşul islamului”. Cu toate acestea, la elaborarea planurilor urbanistice ale aşezării, considerentele religioase au jucat un rol mai degrabă secundar. Cât despre cele mai importante clădiri guvernamentale: Palatul Prezidenţial şi impunătorul sediu al Adunării Naţionale, acestea au fost amplasate la nord de axa centrală a Islāmābādului.

* * *

În Islāmābād (unul dintre cele mai frumoase oraşe din regiunea Asiei de sud), turistul găseşte un mare număr de muzee şi galerii de artă, ce merită să fie vizitate. Un prim exemplu, ar fi Muzeul Lok Virsa (un ansamblu de clădiri legate între ele prin pasaje), ce afişează patrimoniul cultural al poporului pakistanez. Aici sunt expuse numeroase lucrări de artă tradiţională: costume brodate, bijuterii, mozaicuri şi diverse obiecte din lemn, metal sau fildeş. Există chiar şi săli dedicate culturii muzicale.

Turiştii pasionaţi de istorie, nu trebuie să rateze a vizita Monumentul Eroilor pakistanezi, emblemă a oraşului Islāmābād. Arhitectura edificiului este spectaculoasă. Clădirea are forma unei flori cu patru petale deschise, fiecare simbolizând cele patru provincii ale Pakistanului.

În incinta monumentului există şi un muzeu, care vă va purta de-a lungul istoriei ţării, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

* * *

Dacă doriţi să faceţi o călătorie în timp, alegeţi Muzeul Căilor Ferate, ce unde prezintă perioada de glorie a Căii ferate nord-vest şi în care pot fi admirate câteva locomotive vechi.

Galeria Naţională de Artă, îmbină sculpturile şi picturile contemporane cu cele clasice, iar Muzeul de Istorie Naturală (cu scheletul său imens al unei balene albastre, montat în curtea interioară) se poate transforma într-un loc fascinant, atât pentru copii cât şi pentru adulţi.

* * *

În cazul în care sunteţi adepţii plimbărilor în aer liber, nu este nici o problemă. Islāmābādul beneficiază de mai multe parcuri şi spaţii verzi în care vă puteţi petrece timpul. Alegeţi o plimbare cu barca pe Lacul Rawal sau propuneţi-vă să ajungeţi în Daman-e-Koh, situat pe un deal (în zona dealurilor Margalla) ce oferă o privelişte minunată asupra oraşului. Aici veţi găsi specii apartede flori ce vă vor încânta simţurile şi privirea, dar şi câteva restaurante unde în timp ce serviţi masa puteţi asculta muzică live. Locul este deseori frecventat de localnici dar şi de turiştii amatori de fotografie. La poalele dealului, se află Grădina Zoologică, cu un mare număr de specii de animale şi păsări.

Zone de picnic şi poteci pentru drumeţii se găsesc şi în Parcurile Lake View, Shakarparian sau Fatima Jinnah.

* * *

Iubitorii de cultură islamică, le recomandăm vizitarea moscheilor, templelor şi monumentelor din oraş. Cel mai căutat obiectiv de acest gen de către turişti, este Moscheea Shah Faisal (cea mai mare din ţară şi se pare din Asia de sud), denumită după regele Faisal bin Abdul al Arabiei Saudite. Acesta a avut iniţiativa construirii unui lăcaş de cult care să se diferenţieze de restul edificiilor religioase musulmane, prin dimensiune şi frumuseţe.

Moscheea Shah Faisal a fost privită încă de la debutul lucrărilor ca un monument naţional şi se găseşte într-un decor spectaculos, în Margalla Hills. Este vizibilă de la mare distanţă, atât ziua cât şi noaptea. Se remarcă printr-un stil arhitectural modernist, unde lipsesc cupolele tradiţionale şi arcadele întâlnite în majoritatea moscheilor. Forma sa unică cu opt faţete, a fost inspirată de forma cortului beduin de deşert.

Moscheea Shah Faisal găzduieşte şi o bibliotecă, o sală de conferinţe, un muzeu şi o cafenea.

* * *

O şedinţă de cumpărături, poate fi o experienţă plăcută pentru orice ajunge în Islāmābād. Pe lângă magazinele de tot felul, bazarurile sunt nelipsite. Deosebit de aglomerate, aceste locuri sunt pline de comercianţi, tarabe şi cumpărători dornici să achiziţioneze tot felul de mărfuri. Bazarul este şi locul ideal pentru cei ce doresc să interacţioneze cu localnicii. Nu există vânzător care să nu facă o reducere, cât de mică, doar pentru a vă face să plecaţi cu ceva cumpărat de la el. Oferta este şi ea numeroasă: de la textile la mâncare şi suveniruri de tot felul.