Bilet de îmbarcare spre… Italia, la Padova
14 June 2020
Bilet de îmbarcare spre… Spania, în Sevilla
20 June 2020

ITALIA – BAZILICA SFÂNTULUI ANTON

Ajunşi în Padova, trebuie să ştiţi că oraşul se bucură de un renume deosebit, printre amatorii de pelerinaje, fiindcă aici, se găseşte mormântul Sfântului Anton de Padova, care a murit în ziua de 13 iunie 1231 şi care este îngropat în cea mai vizitată biserică din oraş. Bazilica Sfântului Anton, într-o  capelă ce are darul de-a te impresiona, odată ce i-ai trecut pragul. Pe pereţi pot fi admirate basoreliefuri cu minunile Sfântului Anton, înfăptuite în timpul vieţii sale, iar la mormânt se ajunge urcând şapte trepte de marmură, străjuite de tot atâtea candelabre negre.

* * *

Sfântul Anton de Padova (un călugăr portughez ce s-a născut în jurul anului 1195 la Lisabona, pe numele său Fernando Martins de Bulhões) este unul dintre cei mai îndrăgiţi şi veneraţi sfinţi din toate timpurile, fiind sărbătorit pe 13 iunie. Sfaturile sale vaste, condensate în predici (ce l-a făcut unul din învăţaţii vremii sale), a fost depăşită de faima de făcător de minuni.

* * *

Bazilica Sfântului Anton a fost ridicată de credincioşi, după câţiva ani de la moartea sfântului şi a devenit la rândul ei deosebit de cunoscută şi căutată, fiind definită de către Papa Paul al VI-lea ca o adevărată „clinică spirituală” (ca urmare a minunilor ce au loc aici) şi declarată de Papa Ioan Paul al II lea (în iunie 1997), „sanctuar internaţional”. Piatra de temelie a fost pusă în anul 1232, iar finalizarea a avut loc în secolul următor, însă multe elemente au fost adăugate cam până în a doua jumătate a secolului al XV-lea.

* * *

Din punct de vedere arhitectural, Bazilica Sfântului Anton este o clădire gigantică, construită în stiluri diferite, având exteriorul realizat din cărămidă roşie: faţada este lucrată în stil romanic-lombard, arcadele sunt gotice, cupolele bizantine, iar clopotul aminteşte de arta islamică. Interiorul este compus din trei nave, transeptul are forma de cruce latină iar naosul este împărţit în patru compartimente de către piloni.

* * *

Turiştii ce aleg să treacă pragul Bazilicii Sfântului Anton, vor fi plăcut surprinşi de multitudinea de capodopere artistice pe care le pot admira aici: pereţii sunt decoraţi cu fresce de Giusto de’Menabuoi, altarul mare a fost proiectat şi executat de Donatello iar candelabrul monumental este opera lui Andrea Briosco. Interiorul bisericii mai cuprinde de asemenea şi o serie de monumente funerare, unele de o valoare artistică deosebită.

La rândul ei, Capela Trezoreriei, realizată în stil baroc, adăposteşte în cutii aurite, câteva moaşte ale Sfântului Anton, precum şi o serie de obiecte personale pe care acesta le-a folosit.