Exploratorii lumii de mâine
11 January 2018
Francis Bacon, ‘Sylva Sylvarum sau O istorie naturală în zece centurii’, volumul care a marcat începutul științei moderne
15 January 2018

La fiecare 2 minute se fac mai multe fotografii decât în tot secolul al XIX-lea

”Nimic nu este mai aproape de moarte precum fotografia”, spune scriitorul și fotograful de origine maghiară Attila Bartis, într-un interviu pentru pagina PressOne,  justificându-și afirmația că fotografia este un act religios care ascunde în adânc intenția de a face nemuritor pe cineva.
Încă de la începuturi fotografia a fost un produs al tehnologiei care a speculat fenomene de fizică optică și reacții chimice și recent tehnologia digitală convertește imaginea în unități informatice de 0 și 1și pixeli.
Unde se regăsește arta fotografului în acest proces digital? Care sunt elementele care definesc ”tușa” artistului în epoca în care se estimeazăcă se fac 14 trilioane de fotografii pe an! Da, acesta este rezultatul unui calcul simplu publicat pe situl mylio.com, o aplicație care stochează, organizează și face managementul fotografiilor în spațiul virtual. Conform calculelor lor dacă din cei 7,5 miliarde de locuitori ai planetei, 5 miliarde dețin un telefon mobil, 80% ar putea avea telefon cu cameră foto și fiecare din ei ar face în medie câte 10 fotografii pe zi, de aici rezultă 3650 de fotografii pe an pentru fiecare persoană. O simplă înmulțire conduce la numărul astronomic de care vorbeam mai devreme.
Interviu cu Iosif Kiraly, artist vizual și profesor la Universitatea Națională de Arte, co-fondator al Departamentului de Fotografie și Imagine Dinamică
Realizator Mihaela Ghiță