IClasă din 9 iunie, de la ora 14 – realizator Lidia Laic
9 June 2020
Universitatea din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, singurele universități din România prezente în clasamentul QS 2020
11 June 2020

La IClasă de azi: MNŢR în incapacitate de plată!

foto din arhiva MNTR

Muzeul Naţional al Ţăranului Roman din Capitală se află din punct de vedere financiar într-un mare impas. Soluţiile găsite de Virgil Ştefan Niţulescu, manager al acestei instituţii muzeale există, dar vor putea fi puse în practică, la momentul în care relaxarea venită ca urmare a pandemiei, o va permite. Pierderile însă, odată cu închiderea muzeului –sunt irecuperabile, şi din cauză că Muzeul Naţional al Tăranului Român nu are în prezent o expoziţie permanentă pe care să o poată deschide vizitatorilor.

Şantierul de restaurare prin care a trecut o parte a muzeului a fost încheiat, dar organizarea unei expoziţii permanente, dincolo de cercetare este costisitoare şi realizarea ei depinde de fonduri încă nealocate.

Din punct de vedere cultural, Muzeul Naţional al Ţăranului Român a fost alături de publicul său şi în această perioadă grea prin care a trecut lumea întreagă! Prin tururi virtuale şi prin proiecte educative realizate online, MNŢR ne-a îndulcit viaţa în perioada stării de urgenţă.

Realitatea de astăzi este însă, dură. Conducerea MNŢR se află în incapacitatea de plată a unor facturi restante care se tot adună.  

Într-o perioadă următoare, sala de cinema a muzeului ar putea fi redeschisă, dar nu la capacitatea sa maximă. În plus, proiectele care au în centrul lor pe micii producători vor putea din nou, să fie derulate.

Dar programele sunt mici şi sumele astfel strânse nu vor fi suficiente.

Categoric, MNŢR se află în criză financiară.

Cultura se face cu viziune, dar şi cu bani!

Virgil Stefan Nitulescu, manager MNTR in dialog cu Roxana Păsculescu . IClasă, de la ora 14.00