Filme documentare despre Unirea Transilvaniei cu România realizate la Arad
23 October 2018
De Ziua Radioului, Radio România lansează primul sitcom radiofonic autentic românesc: UNDEva în 28, o comedie despre nașterea teatrului radiofonic
23 October 2018

Lemonade deschide Les Films de Cannes à Cluj-Napoca la Cinema City Iulius Mall, pe 25 octombrie

Carlos Reygadas, Natalia Lopez și Ioana Uricaru – invitații speciali ai celei de-a treia ediții  

Joi, 25 octombrie începe cea de-a treia ediție a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca. Festivalul este deschis anul acesta cu proiecția Lemonade, de Ioana Uricaru, care va avea loc joi, de la ora 19:30 la Cinema City Iulius Mall, și va fi urmată de o discuție cu regizorul Ioana Uricaru. De asemenea, cinefilii din Cluj vor avea ocazia unică de a se întâlni cu regizorul mexican Carlos Reygadas și cu actrița Natalia Lopez, care vor fi prezenți la proiecția filmul Our Time, vineri, 26 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Victoria. Ambele discuții vor fi moderate de profesorul și criticul de film Doru Pop.

Ediția de Cluj se va desfășura între 25 și 28 octombrie, la Cinema Victoria și Cinema City Iulius Mall. 

Oaspetele de onoare al acestei ediţii este regizorul mexican Carlos Reygadas, care va fi prezent la Cluj cu ocazia proiecției celui mai recent film al său, Our Time / Nuestro Tiempo, în cadrul Les Films de Cannes à Cluj-Napoca. Reygadas joacă totodată și rolul principal, alături de soția lui din viața reală, Natalia López. Carlos Reygadas a fost consacrat drept cea mai radicală voce a cinematografiei mexicane contemporane prin selecțiile succesive de la Cannes, pe care presa de la Cannes le-a adulat și urât cu aceeași patimă.

Carlos Reygadas a debutat cu primul său film de lungmetraj în secțiunea paralelă a festivalului, Quinzaine des Réalisateurs, în 2002. Japón a intrat imediat în vizorul criticilor dar și al juriului, filmul primind o mențiune specială Caméra d’Or. În Japón se vede deja direcția pe care Reygadas, un cinefil pasionant și cultivat, o urmărește în cinema: personaje puternice, situații controversate, adesea la limita pornografiei, narate într-un ritm așezat mustind de pasiune și viață. Reygadas a fost selectat pentru prima dată în competiție la Cannes cu Battle in Heaven, în 2005, apoi, în 2007, a câștigat Premiului Juriului cu Silent Light, un omagiu adus lui Carl Th. Dreyer, film despre o iubire interzisă în mijlocul unei comunități de menoniți din Mexic. Post Tenebras Lux, a obținut, în 2012, Premiul pentru regie la Cannes.

 

În Our Time, duce radicalismul mai departe și se inspiră puternic din viața personală pentru o poveste despre pasiune, trădare, familie și libertate. Prezentat în competiția oficială a festivalului de film de la Veneția 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaționale.

 

Natalia López, partenera de viață a regizorului Carlos Reygadas, interpretează rolul principal feminin în film, alături de regizor. Natalia este monteuză și scenaristă. Este activă în domeniu, ca editor de film, începând din 2006, lucrând alături de Amat Escalante și Carlos Reygadas. Este cunoscută pentru montajul unor filme precum Heli, Silent Light, Jauja și Post Tenebras Lux.

 

Regizorul Ioana Uricaru, pe care spectatorii din Cluj o vor putea întâlni în deschiderea festivalului la Cinema City Iulius Mall (25 oct) a absolvit cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti şi deține un doctorat in studii critice, la Universitatea din South California, Los Angeles. Din 20015, locuiește în Statele Unite unde are o carieră didactică universitară. Înaintea debutului în lungmetraj cu Lemonade, a co-regizat filmul colectiv episodic Amintiri din Epoca de Aur şi a realizat filme de scurt metraj. Lemonade a debutat anul acesta la Berlinală, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival.

Programul complet al celei de-a patra ediții a Les Films de Cannes à Cluj

 

 

Joi, 25 octombrie

Cinema City Iulius Mall

19:30 –  LEMONADE, de Ioana Uricaru (2018, 88 min, RO, CA, DE, SE). Selecție Panorama, Berlin 2018. În prezența regizoarei + Q&A. Introducere realizată de criticul de film Doru Pop

 

Vineri, 26 octombrie

Cinema Victoria

16:00GIRL, de Lukas Dhont (2018, 105 min, BE). Caméra d’Or, Cannes 2018. Premiul pentru interpretare și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard

18:30 – OUR TIME, de Carlos Reygadas (2018, 173 min, MEX, FR, GER, OLA, SUE). În competiție, Veneția 2018. În prezența regizorului Carlos Reygadas și a actriței Natalia Lopez + Q&A moderat de criticul de film Doru Pop

 

Sâmbătă, 27 octombrie

Cinema Victoria

15:00 – SICILIAN GHOST STORY, de Fabio Grassadonia, Antonio Piazza (2017, 122 min, IT, FR, ELV). La Semaine de la Critique, 2017.

17:30 – ALBASTRU ȘI ROȘU ÎN PROPORȚII EGALE, de Georgiana Moldoveanu, (2018, 21 min, RO) + BORDER, de Ali Abbasi (2018, 108 min, SE, DK). Premiul Un Certain Regard, Cannes 2018

20:00 BURNING, de Lee Chang-Dong (2018, 148 min, KR). Premiul FIPRESCI, Cannes 2018

 

Duminică, 28 octombrie

Cinema Victoria

15:00 – DUPĂ-AMIAZA UNUI TORȚIONAR, de Lucian Pintilie (2001, 76 min, RO,FR) + TERTIUM NON DATUR, de Lucian Pintilie (2006, 35 min, RO,FR, Berlin IFF). Introducere realizată de criticul de film Doru Pop

17:30 – DOGMAN, de Matteo Garrone (2018, 102 min, IT). Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2018

20:00 – SHOPLIFTERS, de Kore-Eda Hirokazu (2018, 121 min, JP). Palme d’Or, Cannes 2018

 

 

Filmele sunt proiectate în versiune originală ți subtitrate în limba română.

Shoplifters este distribuit în România de Independența Film.

 

Prețul unui bilet la Cinema Victoria este de 13 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului între 12:30 și 24:00. Prețul unui bilet la proiecșia Lemonade de la Cinema City Iuliu Mall este de 20 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

 

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/cluj-napoca/

 

Detalii: www.filmedefestival.ro. Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes à Bucarest și Facebook event Les Films de Cannes à Cluj.

 

***

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Mașina oficială a festivalului: Renault

Un proiect cultural finanțat de: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei, Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca.

Cu sprijinul: BRD – Groupe Société Générale, Catena

Parteneri: Air France, Institutul Cultural Român, Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti, Cinema Victoria, Hotel Opera Plaza, Daisler, Universitatea Babeş-Bolyai, Bookstory, Iulius Mall, Leonidas, Demmer, La Casa.

Organizat de: Asociația Cinemascop

Parteneri media: TVR, Radio România Cultural, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Zile și Nopți, Agerpres, Senso TV, Tonica, Ziare.com, Business24, Observator Cultural, Paprika Radio.

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST