Filmele nominalizate la Globurile de Aur 2019
7 December 2018
Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend
7 December 2018

luna.doc#5: Noutăți!

One World Romania la Școală se află la jumătatea proiectului luna.doc, aflat la cea de-a cincea ediție – prin care aducem în școli documentare care discută despre drepturile femeilor, încurajând elevii să dezbată subiecte legate de această temă, atât în ceea ce privește situația la nivelul României, dar și pe plan internațional.
Proiecție a filmului „Pe malul Ozanei” la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, 22 noiembrie 2018, în cadrul luna.doc#5.
În cele trei săptămâni care s-au desfășurat până acum, echipa One World Romania la Școală a străbătut toată țara pentru a prezenta filmele din selecția ediției cu numărul 5, în colaborare cu profesorii de liceu care s-au înscris pentru a participa în proiect. Printre orașele în care am proiectat filmele din cadrul lunii.doc#5 se numără București, Turnu MăgureleCălărașiBuzău, Petroșani, Reșița, Bocșa, Târgu Jiu, Sibiu, Tulcea și Iași.

Am fost impresionat de ultimul film pentru că am văzut cât de capabile și bune erau femeile care lucrau pe tractor pe timpul comunismului, chiar dacă nu le plăcea atât de mult meseria asta. Nu m-am prea gândit înainte că femeile ar putea face asta,” mărturisește unul dintre elevii care a vizionat filmul Pe malul Ozanei.

Mi-a plăcut mult că a fost o discuție deschisă [la finalul proiecției] și că am aflat mai multe despre cum erau lucrurile pe vremea părinților și bunicilor, cum era la școală, ce meserii învățau.”

Totodată, ediția a cincea a lunii.doc a inclus și câteva premiere pentru One World Romania la Școalăîn cea de-a treia săptămână – printre care și primele proiecții din istoria programului desfășurate la Cluj-Napoca (Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică) și la Satu Mare (Liceul German Johann Ettinger), unde a avut loc și un atelier de formare a profesorilor dornici să incorporeze filmul documentar în activitatea lor didactică.

Nu în ultimul rând, proiecțiile One World Romania sunt concepute astfel încât să acomodeze și clasele de elevi cu nevoi speciale – precum în cazul evenimentului organizat la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Buzău, unde am proiectat scurt-metrajul Pe malul Ozanei. Nu în ultimul rând, Colegiul Național Aurel Vlaicu din București (a găzduit premiera națională a documentarul Menstrual Man, de Amit Virmani. Proiecțiile din cadrul luna.doc#5 vor continua în toată luna decembrie, până la începutul vacanței de iarnă.

Concepută drept o lună de filme documentare care se petrece în licee din toată țara, luna.doc#5 este o ocazie de a vorbi despre victoriile câștigate în zona drepturilor femeilor în ultimele decenii, dar și de a ne întreba ce ne dorim de la viitor. Documentarele incluse în proiect sunt exemple de oameni și comunități care au schimbat percepții legate de drepturile și libertățile femeilor de-a lungul timpului. Prin vizionarea și discutarea acestor filme, statutul femeilor apare nu ca un dat, ci ca un proces în plină desfășurare. Lista tuturor filmelor incluse în luna.doc#5 poate fi consultată aici.

Pentru mai multe detalii despre luna.doc și despre One World Romania la Școala, ne puteți contacta la adresa e-mail scoala@oneworld.ro sau la numărul de telefon 0746672385. Informații adiționale pot fi accesate și pe pagina noastră web: scoala.oneworld.ro, în secțiunea Noutăți.