Start pentru proiecte inovative – Comunitatea Științescu din Țara Făgărașului a deschis liniile de finanțare pentru proiecte
18 February 2019
Buletin cosmic
20 February 2019

MetaOrganum premiat la Gala proiectelor AFCN

În luna ianuarie la Cinema Elvira Popescu a avut loc Gala Premiilor AFCN, prilej cu care au fost premiate 10 dintre cele mai bune proiecte culturale finanțate în anul 2018. Proiectul MetaOrganum a primit premiul acordat în acest an de către Administrația Fondului Cultural Național, pentru categoria ”Activare interdisciplinară”. Trei tineri au pornit într-o campanie de inventariere a tuturor orgilor aflate în bisericile evanghelice din Transilvania. Au început cu zona Sibiului, pentru că o cunoșteau mai bine, îmi povestește Ovidiu Daneș. 

Cătălin Matei, sound-artist, fascinat fiind de acest instrument muzical uriaș,  singurul în care poate încăpea un om a avut ideea de înregistra sunetul de orgă chiar din interiorul ei. Pentru a aduce cât mai aproape de publicul larg și mai cu seamă să facă cunoscut acest instrument muzical și în rândul tinerilor, echipa proiectului MetaOrganum a organizat și două spectacole interactive în Biserica evanghelică din Sibiu și în cea de la Gușterița. Orgile au fost augmentate cu proiecții de videomapping și au prins viață prin ”atingerea” subtilă a unei raze laser. Cu alte cuvinte publicul aflat în biserică putea să ”cânte” la orgă, îndreptând o rază de pointer laser către anumite puncte de pe tubulatura orgii, făcute a fi sensibile la acest impuls luminos. 

MetaOrganum este un proiect transdisciplinar, tridimensional cum îl descriu creatorii lui: Paul Breazu, Ovidiu Daneș și Cătălin Matei. Cei 3 și-au propus să inventarieze toate orgile din bisericile fortificate din Transilvania și să înregistreze sunetul din interiorul lor.  

Proiecțiile de videomapping interactiv făcute în bisericile evanghelice din Sibiu și Gușterița sunt chiar spectaculoase și le puteți vedea accesând pagina de facebook Metaorganum. 

https://soundcloud.com/user-396758896/metaorganum-premiat-la-gala-proiectelor-afcn

Interviuri cu: Paul Breazu, Ovidiu Daneș și Cătălin Matei.

Realizator Mihaela Ghiță