Noutăți Editura Corint – Erori în folosirea semnelor de punctuație și de ortografie în limbajul cotidian, de Ilie-Ștefan Rădulescu
18 April 2018
ACOLADE – Romane și clădiri centenare
18 April 2018

Mihai Ispirescu – 50 de ani de la debutul dramaturgic pe scena Teatrului Nottara

Dramaturgul Mihai Ispirescu este sărbătorit de echipa Teatrul Nottara, în cadrul Cafenelei lui Repan, pentru 50 de ani de la debutul său dramaturgic pe scena Teatrului Nottara. Evenimentul va avea loc joi, 19 aprilie, de la ora 18.00, în cafeneaua CaféNott.

Spectacolul, prezentat de Alexandru Repan, care semnează şi regia, îi are în distribuție pe  Andreea Măcelaru Şofron, Ion Haiduc, actori ai Teatrului Nottara, pe Crina Matei şi formația sa, precum şi pe muzicianul  Ionuț Bogdan Ştefănescu, la flaut.

Vor fi prezentate publicului fragmente muzicale din Petrecere într-un pian cu coadă  de Mihai Ispirescu, precum şi două schițe ale dramaturgului.

Petrecere într-un pian cu coadă a avut premiera pe scena Teatrului Nottara în                23 aprilie 2005. Spectacolul, o comedie muzical-metafizică, în regia lui Alexandru Repan,  a avut o distribuție de zile mari: Camelia Zorlescu, Jojo, Andreea Măcelaru-Şofron, Ştefan Radof, Alexandru Repan, Ion Haiduc, Rareş Stoica.

„Un spectacol despre viață şi moarte, un spectacol de râsu’-plânsu’, un spectacol despre trecutele iubiri, despre trecutele vremuri, despre un prezent dorit, dar inaccesibil… Un spectacol în care actorii vorbesc, râd, suferă, cântă şi dansează pentru dumneavoastră…” Aşa suna invitația pentru spectatorii acelor ani, când Petrecere într-un pian cu coadă se juca pe scena Salii Horia Lovinescu. Și astazi rămâne la fel de valabilă.  Amfitrionul Cafenelei, Alexandru Repan, vă aşteaptă!

Mihail Ispirescu s-a născut în anul 1940, la Bucureşti, pe strada Şerban Vodă. În acelaşi an, părinţii, Margareta Apostoleanu şi avocatul Iulius Ispirescu, se mută la Ploieşti, unde va urma şcoala primară şi liceul. Copil fiind, se plimba cu bicicleta liceeanului Nichita Stănescu, care mai târziu i-a devenit mentor. Ploieştiul îl apropie de pictorul Vladimir Zamfirescu, de actorul Eusebiu Ştefănescu, de doctorul Rodion Galeriu, de Lupu Buznea, de Maricica, cu o voce de neuitat, de Nelu Stan, de Eugen Simion, de… atâţia alţii care i-au rămas prieteni pe viaţă.

În anul 1977, vine în Bucureşti, lăsând în urmă o carieră de muzician, vocal şi chitară bas, în orchestra Zig Zag, remarcată şi adusă la Televiziunea Română de Valeriu Lazarov. Lăsa în urmă postul de director al Casei de Cultură din Ploieşti, pentru un mărunt post de redactor la Institutul de folclor. În taină, îşi dorea ca piesele de teatru pe care le scria să se joace şi la Bucureşti, nu numai pentru publicul ploieştean, în faţa căruia a şi debutat cu piesa Concediu nelimitat. Şi iată că, într-o zi, peştişorul de aur, întruchipat de Horia Lovinescu, i-a îndeplinit visul!

1984, Teatrul Nottara, mare premieră cu piesa Trăsura la scară, în regia lui Dan Micu. Succes enorm! Horaţiu Mălăele este ovaţionat de public, alături de restul distribuţiei. Mihai Ispirescu cunoaşte consacrarea. Urmează Aprilie, dimineaţa – 1988, Arşiţa şi viscolul – 1992, Tehnica Raiului – 1996, Petrecere într-un pian cu coadă – 2002.

În 2005, publică primul său roman, Coastele lui Adam.
„Pictează, grădinăreşte, scrie, compune muzică şi pregătește bucate alese pentru prietenii săi dragi, primiţi alături de iubita-i soţie, Ada, cu mare drag şi fast, în conacul său Cloture du Lila, din Mogoșoaia.” (Right Words)